İlerici, devrimci, demokrat gazetecilere verilen cezalar, İstanbul’da ve Ankara’da yapılan iki eylemle protesto edildi.
Mezopotamya Ajansı (MA) ve JINNEWS muhabirleri, 29 Ekim 2022’de tutuklanmış, aylarca tutsak edilmiş ve haklarında gazetecilik faaliyetlerinden dolayı cezalar verilmişti.
Gazetecilere yönelik bu gözaltı, tutuklama ve cezalara ilişkin ilk eylem, 6 Temmuzda İstanbul Beyoğlu’nda Şişhane Meydanı’nda gerçekleştirildi. Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG), Mezopotamya Kadın Gazeteciler Derneği (MKG), Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS), Türkiye Basın Yayın ve Matbaa Çalışanları Sendikası (DİSK Basın – İş) ve Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneği (MLSA), gibi basın örgütlerinin katıldığı protesto eyleminde, MA Yazı İşleri Müdürü Diren Yurtsever, “Hakikat mücadelesi yürüten özgür basın çalışanları olarak bize verilen bu cezaları ve hukuksuz kararları tanımıyoruz” dedi.
Eylemde “Gazeteciliği savunacağız” pankartı açıldı. Ayrıca eylemde “Gazetecileri serbest bırakın”, “Hakikatin kalemi kırılmaz”, “Özgür basın susmadı susturulamaz” dövizleri taşındı. “Özgür basın susturulamaz”, “Sansüre teslim olmayacağız” sloganları atıldı.
***
8 Temmuz günü de Mezopotamya Ankara bürosunda yapılan bir açıklamayla gazetecilere yönelik baskılar protesto edildi.
Mezopotamya Ankara bürosunda yapılan açıklamaya Dicle Fırat Gazeteciler Derneği, Mezopotamya Kadın Gazeteciler Derneği DİSK Basın-İş, TGS katıldı. Açıklamada konuşan Jinnews muhabiri Melek Avcı, şunları belirtti: “Haber peşinde koşması, mesleğini icra etmesi gereken biz gazeteciler ne yazık ki bir kez daha basın ve ifade özgürlüğüne yönelik saldırılar nedeniyle karşınızdayız. … Basın ve ifade özgürlüğüne tahammülsüzlük, basını kontrol etme arayışları, sansür yasaları, zapturapt altına alınamayanlara yönelik cinayetler, mahpusluklar, yargı kıskacı ve daha binlercesini yaşadı bu topraklarda basın mensupları”.
Avcı konuşmasının devamında son tutuklama ve cezalarla ilgili şu bilgileri verdi: “Bildiğiniz gibi en son 29 Ekim tarihinde Ankara’da Jinnews ve Mezopotamya Ajansı gazeteci arkadaşlarımızın evlerine baskın yapılmış 11 arkadaşımız gözaltına alınmıştı. Birçoğu tutuklandı ve 7 ay boyunca cezaevinde kaldı. Yaptıkları haberler ve mesleki faaliyetleri gerekçe yapılarak 8 arkadaşımızın her birine 6 yıl 3 ay hapis cezası verildi. … bu karar hukuki de değildir, tamamen iktidarın Kürt basınını, Özgür Basını ve muhalif medyayı susturmaya yönelik aldığı bir karardır.”
TGS Ankara Şube Başkanı Sinan Tartanoğlu da yaptığı konuşmada “Halkın bilglenmesi için çalışıyoruz. Gazetecilik suç değil, yargılanamaz” dedi.