Fransa’da Öğretmenler Kovid-19 Grevinde

Fransa’da eğitim sendikalarının aldığı kararla ve yaptığı çağrıyla öğretmenler greve çıktı. Yapılan grevle koronavirüs salgınında hükümetin aldığı yetersiz önlemlei eleştiren öğretmenler Eğitim Bakanının istifasını istiyor.

Fransa’nın genelinde 5 sendikanın destek verdiği greve katılan öğretmenler, başkent Paris’teki Respail Bulvarı’nda toplandı. 

Paris’teki eylem’de “Yetersiz sağlık protokolleri sabrımızı taşırıyor!”, “(Eğitim Bakanı Jean-Michel) Blanquer istifa!”, “Okulun bir bedeli var: Hayat!”, “Mevcudu yarıya bölünmüş sınıf=Güvenlik!” gibi pankartlar taşıyan öğretmenler ayrıca iplere’de maske astı.

Öğretmen Carine Chauvage, Avrupa Ajansı muhabirine yaptığı açıklamada, Eğitim Bakanlığının hazırladığı sağlık protokolünün şu an okullarda uygulanmasının kesinlikle mümkün olmadığını, yeterli personel bulunmadığını açıkladı. Chauvage, “Sosyal mesafeyi korumak bu şartlarda mümkün değil. Bakanlık, bizi bu şartlarda çalışmaya zorlayarak aşağılıyor, önemsemediğini gösteriyor” ifadelerini kullandı.

Fransa Eğitim Sendikaları Federasyonu (FSU) Genel Sekreteri Benoit Teste de acil alınması gereken önlemler olduğunu belirtti.  Gereken önemleri alınması İçin  toplandıklarını ve meslektaşlarını greve çağırdıklarını belirtti. “Bu gidişle, eğitim kurumları tamamen kapanacak. Çocuklar, kantin veya sınıflarda iyi şekilde korunmuyor. Sınıf şartları ve havalandırma yetersiz kalıyor. Kışın gelmesiyle daha az havalandırma yapılıyor” diyen Teste, sınıf mevcudunu yarıya düşürecek organizasyonun kurulmadığını ifade etti. Teste, gerekli ve yeterli sağlık protokolleri ile şartların hazır olması halinde yüz yüze eğitimi sürdürmek istediklerini ifade etti.

Fransa’da Kovid-19 salgını nedeniyle bir haftadır tam gün sokağa çıkma kısıtlaması kararı alınmasına rağmen okullarda eğitime devam edilmesi kararlaştırılmıştı.

Sosyal ağlarda paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.