Fransa’da İşçilerden Grev Zinciri

Fransa’da bu hafta farklı iş kollarında çalışan işciler artan sömürüye karşı arka arkaya grevler başlattı. Emperyalist Fransa’da korona virüsün de bahane gösterilerek işçi sınıfı üzerindeki sömürünün artmasıyla işçiler eylemlere başladı.

 

İlk olarak Paris çöp ve kanalizasyon işçilerinin örgütlü oldugu CGT-FTDNEEA (Emek Genel Konfederasyonu – Atık arıtma, temizlik, su, kanalizasyon, sanitasyon) Sendikası, 17 Kasım’dan itibaren süresiz greve çıktığını duyurdu. 

Ayrıca enerji sektöründe de, şirketlerin özelleştirilmesi ve çalışma koşullarının ağırlaştırılmasına karşı işçiler grevde.

17 Kasım Salı günü Paris 13. bölgede bulunan Temizlik ve Su Müdürlüğünün (DPE) çatısına çıkan çöp ve kanalizasyon emekçileri, “atık ve çöplerin yönetimi” hakkındaki belediye broşürlerini çatıdan attılar. Ve ayrıca bazı işçiler çöp konteynerlerini yaktılar.

işçiler Le Monde gazetesine verdikleri demeçte çalışma koşullarını şöyle anlattilar:

“Sekiz günlük tatil ve on bir RTT [Çalışma Saatlerinin azaltılması; haftalık 39 saatle kısıtlı, 35 saat üzerinde çalışan işçilerin yarım gün veya tüm gün istirahat verme mekanizmasıdır] kaybedeceğiz, grev hakkımız RATP’deki gibi ön bildirime tabi olacaktır ve ayrıca prim tahsis sistemi bizce çok daha fazla keyfi gözüküyor.”

Işçiler yaptıkları açıklamada, özel şirketlere devredilen bazı görevlerin yeniden kamulaştırılması gerektiğini dile getirdiler. 

Belediye başkan yardımcısı Colombe Brossel ve DPE müdürü Benjamin Raigneau, konuya ilişkin yaptıkları açıklamada çöp ve kanalizasyon çalışanlarının %20’sinin grevdeoldugunu ve Paris’teki çöplerin ancak % 50’sinin toplanabildiğini belirterek Paris’in 20 bölgesinin 10’unda çöpler toplanmıyor dediler. 

Parisien gazetesine açıklama yapan sendika delegesi kanalizasyon işçileri koşullarını şöyle anlattılar: 

“Gerçek bir sağlık endişesi var. Tulumlarımız artık normlarda değil, bakım atölyelerimiz gibi. Daha yeni havalandırma sistemimizin 11 yıldır uygun olmadığını keşfettik… Birinci karantina sürecinde tüm çalışanlara verilen günlük 35 avroluk prim iptal edildi, verilen haklar geri alındı.“

Sosyal ağlarda paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.