Fransa’da Güvenlik Yasasına Karşı Eylemler

Küresel Güvenlik yasasına karşı gösteri sırasında polis şiddetli bir şekilde kitleye saldırdı.

Başkent Paris’teki Republique Meydanı’nda bir araya gelen binlerce kişi kararlı bir şekilde ‘Küresel Güvenlik Yasası’ na karşı tek yürek oldu. Aralarında, Siyasi Parti, sendika, DKÖ, gençlik örgütleri, Antifaşist ve avukatlarında bulunduğu binlerce kişi, “Sizin silahlarınız var ise bizimde kameralarımız var” diyerek ‘Küresel Güvenlik Yasası ile tem hak ve özgürlüklerin kısıtlanmayacağı vurgulandı.

Polis merkezinin yaptığı açıklamaya göre 46.000’den fazla kişiyi bir araya getiren ‘Küresel Güvenlik Yasası’ na karşı Paris’teki miting sırasında, polis kitleye şiddetli bir şekilde saldırdı. 

Macron hükümeti tarafından güvenlik güçlerine yakılan yeşil ışık ile her türlü şiddet kullanma yetkisi verildi. 

28 Kasım cumartesi günü binlerce gösterici Paris başta olmak üzere
Fransa’nın birçok şehrinde küresel güvenlik yasasına karşı tepkilerini dile getirdi. 

Mitingler birçok şehirde olaysız geçerken, Lyon, Bordeaux, Rennes veya Lille’de kitle ile polis arasında çatışmalar yaşandı.

Polis merkezinden alınan rakamlara göre 46.000 göstericinin bulunduğu yer Paris’teydi. Binlerce kişi, öğleden sonra yürüyüşe geçti. Kitle Place de la Bastille’e yaklaşırken polise saldırdı.

İlk saldırılar kitlenin önüne barikat kuran Çevik Kuvvet ekiplerine havai fişek saldırılarıyla başladı. Kitlenin önüne kesen polis ise halka karşı gaz bombaları ve göz yaşartıcı gaz kullandı. Ancak kitlenin direnişle ve kararlıklı polisin saldırısına cevap vermesi üzerine Çevik Kuvvet ekipleri bazı anlarda geri çekilmekte çareyi buldu. 

Polisin şiddetine karşılık yürüyüş kortejinde yer alan bazı kişiler ise vitrinleri, araçları kırarak ateşe verdi. Ve Bastille bölgesinde çeşitli binalar ateşe verildi. Merkez Bankası’nın binası, bir gazete bayii, bir birahane ve bazı işyerleri ateşe verildi. 

Kitle ile polis arasında yoğun çatışmalar yaşanırken, polis her tür şiddeti kullanarak kitleyi eylemlerinden vazgeçirmeye çalıştı. Bunun için cop, biber gazı, göz yaşartırcı gaz kullandı. Kitlede ellerine geçen her tür eşyayı polise fırlatarak kendilerini korumaya çalıştı. Akşamüzeri ise bir grup Bastille Meydanı’nda polisleri sıkıştırarak saldırıda bulundu. 

Polis, saat 19.00 civarlarında ise tazyikli su ve şiddet ile alanı boşaltarak sakinliği sağladığını duyurdu. 

Valence şehrinde de 2000 kişinin üzerinde kitle, şehir merkezinde bir araya gelerek Güvenlik Yasası’na karşı tepkilerini yaptıkları basın açıklaması ile dile getirdiler. Yüzlerce polis ve çevik kuvvet ekibinin şehri abluka altına alması devletin halktan ne kadar korktuğunu gösterdi. 

Şiddetli bir günün ardından yaşananlara ilişkin İçişleri Bakanlığı Gérald Darmanin sosyal medya hesabından yaptığı açıklama ile Fransa genelinde yaşanan olaylarda 37 polis memurunun ve jandarmanın yaralandığını duyururken, polise yönelik uygulanan şiddeti kınadı!

Ancak halka yönelik uygulanan şiddete ilişkin ise tepkisiz kalan Fransa İçişleri Bakanı Gérald Darmanin polislerin elini soğutmamak için her daim yaptığı açıklamalarla pişkin bir şekilde polisleri sahiplenmeye devam edeceğini vurgulamakta. 

Sosyal ağlarda paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.