Fransa’da Grevin 28. Günü

(Haberin Almancası için aşağıdaki linke tıklayabilirsiniz)

https://gercekhaberajansi.org/deutsch-%F0%9F%87%A9%F0%9F%87%AA/

Emperyalizmin dayatması ve Fransa Cumhurbaşkanı E. Macron’un işbirliği ile Fransa’da halka dayatılmaya çalışılan emeklilik reformuna karşı halk ayakta! Doğan Haber Ajansı’nın, Fransa’daki grevin 28, gününde gelinen noktayı ortaya koyan haberinde, ocak ayında grevle ilgili yaşanması beklenen gelişmeler de ele alınıyor.

Doğan Haber Ajansı tarafından derlenen haberi izleyicilerimizle paylaşıyoruz,

Çalışanların Genel Konfederasyonu (CGT) öncülüğünde, genel sendikalar, Demokratik Kitle Örgütleri, Demiryolları çalışanları, toplu taşıma çalışanları, sağlık çalışanları, özel sektörde çalışanlar, avukatlar, eğitimciler, öğrenciler, aydınlar, sanatçılar, opera dansçıları, kütüphane çalışanları yani geleceğini düşünen herkes Macron hükümetinin ve kapitalistlerin çıkarı için hazırlanıp halka yalanlarla sunulan emeklilik reformuna karşı tepkilerini 28 gündür alanlarda ve bulundukları yerlerde yaptıkları eylemlerle dile getirmektedir.

“Bizleri aptallar yerine koyuyorlar”

Fransa’da 1 000 doktor idari işlevlerinden istifa ettiklerini duyurdu. 1 000 doktorun isim listesinin ise 6-7 Ocak 2020 tarihlerinde Sağlık Bakanlığı’na verileceği doktorlar tarafından duyurdu.

Fransa’da hastanelerde ve acil servis bölümlerindeki grevler ise iki ayına girdi. Hastanelerde yaşanan çalışma koşullarından dolayı 250’nin üzerinde acil servis grevlerini sürdürmekte. Acil servis çalışanlarının grevine bu seferde doktorlar idari işlevlerini bırakarak eylemlere katılma kararı aldı. Bu karar ile hükümetin sağlık alanında uyguladığı yanlış politikalara dikkat çekmek istiyor doktorlar. Bunun için 1 000 doktor istifasını sundu. Sağlık çalışanları hükümetin seslerine kulak vermesini ve sorunlarına çözüm bulmasını istemektedir.

İstifasını sunan 1 000 doktorun dilekçelerini koordine eden Paris’teki Pitié-Salpêtrière Hastahanesi’nin Endokrinoloji profesörü André Grimaldi, “Sempolik olan bu kararın arkasında özel veya kişisel hiç bir şey yoktur. Hükümet sessimize kulak vermelidir” vurgusunda bulundu.

Geçtiğimiz 23 Aralık günü Fransa genelindeki yaklaşık 250 kütüphane çalışanı ortaklaşa yaptıkları açıklama ile ülke genelindeki kütüphane çalışanlarını geleceklerini etkileyecek, hükümetin emeklilik reformuna karşı mücadele etmeye çağırdı.

Yeni yıl arifesinde yine toplu taşımalarda büyük aksamalar olacak.

Hükümet ile sendikalar arasındaki bir sonraki görüşme ise 7 Ocak 2020 tarihinde gerçekleşecek. 7 Ocak tarihinde ise sendikalar yine ülke genelinde genel grev kararı alarak, dünya zenginlerini tatmin edecek ve çıkarları için Macron hükümeti tarafından çıkartılmaya çalışılan yasanın geri çekilmesini istiyor. Yani önümüzdeki yılın 7 Ocak gününe kadar hükümet ile sendika temsilcileri arasında her hangi görüşmenin yapılmaması öngörülürken, CGT genel sekreteri Philippe Martinez, geçtiğimiz Pazar günü katıldığı bir TV programında hükümeti ‘kaos’ ortamını yaratmak ve ‘çürümüşlüğünü’ oynadığını vurgulayarak, şuan Fransa’da 1995’ten bu yana gerçekleşen genel grevlerden en uzun süren sosyal hak arama grevi olarak nitelendirdi. Martinez, eylemlerin devam edeceğinin altını çizdi.

CGT genel sekreteri Philippe Martinez, hükümetin bu Noel bayramı esnasında halka ültimatomları yapıştırarak, kaş ile göz arasında Macron’un bu yasayı geçirmeye çalışmakta olduğunu vurguladı. Martinez, “Macron yeni dünyanın adamı olmak istiyor. Kendisi Margaret Thatcher’i taklit etmek istiyor.” vurgusunda bulundu. Fransa devleti özellikle güvenlik güçlerine verdiği tam yetki ile her yerde terör estirmektedir. Yasak olan, kullanılmaması gereken silahlar ve el bombaları ile ses bombaları kullanmaktadır polis tarafından eylemlerde. İşkenceyi aşan, polis terörüne dönüşen saldırılar sokak ortasında grevde olan halka yönelik uygulanmaktadır. Diğer yandan ise yandaş basın ve TV kanallarıyla, yapılan haberler ile 28 gündür süren ve ülke genelini felç etmeye devam eden grevi görmezden gelmektedir Macron hükümeti!

Grevler karşısında sessizliğini koruyan Macron ise daha çok öne Başbakan Edouard Philippe’i sürerek, halkın sosyal haklarını yok edecek “emeklilik reformunu” savunmaya çalışmaktadır.

Hükümet yetkilileri yandaş basın kuruluşları aracılığıyla, grevi kırmaya, grev ile ilgili yanlış bilgilendirmelerde bulunarak halkı yanlış yönlendirmeye çalışmaktadırlar.

Düşünün ki 29 Aralık günü CNews kanalındaki bir tartışmaya katılan Sud Demiryolu sendika çalışanı olan Anasse Kazib, CNews platformundan ayrıldı. Kazib’in programdan ayrılmasının sebebi ise Macron’un partisinden bir milletvekilinin yanlış bilgilendirmesine karşılık gerçekleri söylediği için, milletvekili sözünün kesilmesine ilişkin sendika çalışanını “sözlü terörizm” uygulamasında bulunduğunu iddia etti. Bu sözler üzerine sendika çalışanı platformu terk etti. Gerçekleri söylemekte “terörizm” olarak adlandırmaya başlanıldı Macron hükümeti ve yanlıları tarafından! Gerçekleri söylediği için sendika çalışanı teröristlikle suçlanmasının hiç bir doğal yanı yoktur. Olamazda!

Ülke genelinde grevler devem ederken, grevlere her geçen gün değişik iş alanlarından katılımlar sürmektedir. Sendikaların haklı mücadeleleri sürüyor. Grevin daha da uzun sürüp hükümetin geri adım atması için başta CGT sendikası olmak üzere tüm sendikalar oluşturdukları platformlarla halka bağışta bulunmaya çağırmaktadır. Yapılan ve yapılacak bağışlarla grevde olan sendikalı emekçilerin maaşı ve giderleri ödeneceği bildirildi. Bu yöntemle grevdeki işçilerin ay sonunda ekonomik kaybının önüne geçilmeye ve grevi güçlendirmeyi amaçlıyor sendikalar.

http://www.doganpresse.org/index.php?p=con-det&conid=213

Sosyal ağlarda paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.