Fransa Sarı 1 Mayıs’a Hazırlanıyor


Fransa’da aylardır süren Sarı Yelekliler hareketi unutulmaz bir 1 Mayıs’a hazırlanıyor. Hareketin öne çıkan liderleri başta olmak üzere, tüm sendikalar ve örgütler hep birlikte Paris’te olmaya çağırıyor. 

Her cumartesi Fransa’nın çeşitli kentlerinde eylemler gerçekleştiren Sarı Yelekliler „ Aylardır direniyoruz. 1 Mayıs için hep birlikte Paris’te olmalıyız, milyonlar olmalıyız“ diyorlar.

20 Nisan eyleminde gözaltına alınan gazeteci Gaspard Glanz 48 saat sonra serbest bırakılmıştı. Ancak gazeteciye konulan « eylemlere katılma » yasağı büyük yankı yaratmıştı Fransa’da. Bağımsız bir gazeteci olan ve sosyal hareketleri takip eden Glanz’ın yaşadığı polis şiddeti ve gözaltı ‘basın özgürlüğü’ anlayışının ne kadar göreceli olduğunu da göstermiş oldu. 

Bu arada, Sarı Yelekliler hareketinden kamyon şöförü David Beaujouan, Amazon lojistik şirketinin park alanında iş kazasında hayatını kaybetti. Yüzlerce işçinin arkadaşları için anma düzenledikleri öğrenildi.

Öte yandan Cumhurbaşkanı Macron halk içine çıkamaz duruma geldi. Son olarak gittiği bir futbol maçında yoğun olarak yuhlandığı görüldü. Macron’un ajandasında bulunan bir çok görüşmeyi iptal ettiği öğrenildi. Öyleki, Cnews haber kanalı Macron’un bir caddede insanlarla konuştuğunu gösteren görüntüler yayınlayarak bunların 21 Nisan tarihine ait olduğu söyledi, ancak yalanın ortaya çıkması çok uzun sürmedi, görüntülerin 2018 yılına ait olduğu kanıtlandı.

İçişleri bakanı Castaner ise yaptığı son konuşmada 1 Mayıs için tüm önlemleri aldıklarını anlatarak « aşırı sarılar başkente kırıp dökmek için gelecekler” diyerek yeni bir konsept üretti “aşırı sarılar” (ultra jaune). “aşırı sarı” söylemi ile sarı yelekliler hareketi bölünmeye çalışılıyor.

Sosyal ağlarda paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.