Film Odasında Bu Hafta – The Pilot

Orjinal Adı: The Pilot. A Battle for Survival

Yapım: 2021

Yönetmen: Renat Davletyarov, Cindy Robinson

Oyuncular: Maksim Emelyanov, Pyotr Fyodorov, Michael Ihnow

Ülke: Rusya

Rus film sektörü son yıllarda 2. paylaşım savaşı ile ilgili filmlere yoğunlaşmış durumda. Dünya halklarının 2. paylaşım savaşı hakkında emperyalist film tekellerinin çarpıtmalarının etkisinde kalmasının önüne geçmek noktasında geç kalınmış bir hamle olsa da önemli bir adım.
Rus filmlerini izleyenler, 2. paylaşım savaşının Avrupa emperyalist film tekellerinin yansıttığı gibi olmadığını görmüş oluyor bu sayede. Emperyalizmin her türlü araçla karalamaya çalıştığı gerçek şu ki: Stalin’in önderliğinde Sovyet halklarının Hitler faşizmini yok ederek dünyaya armağan ettiği zafer var. Bu gerçeği emperyalizm gizlemeye, çarpıtmaya, yalanlamaya, karalamaya çalıştı hep. Bu konuda yaptıkları filmler çarpıtma konusunda çok etkili oldu denebilir.
Filmlerinde 2. paylaşım savaşında sanki Nazi Almanya’sını yenen Sovyet halkı değil, nazilerle son ana kadar savaşmayan İngiltere kazanmış gibi sunuldu. Sovyetlerin yenilmesini beklerken ellerini ovuşturan İngiltere Nazileri yere seren ülkeymiş gibi gösterildi filmlerde. Hatta bazı filmlerde Almanya’ya hiç direnmeyen Fransa sanki Almanların yenilmesinde büyük rol oynamış gibi sunulur. En alçakçası ise savaşın sonuna kadar ülkesine tek bir mermi değmemiş, sonrasında Sovyetler karşısında yenilmiş, yıpranmış, cılız Alman ordusuna karşı Normandiya çıkartması yapan ABD’yi Nazileri yenen ülkeymiş gibi gösteren filmlerdir. Bitmiş, moralsiz yenme umudu olmayan 300 bin kişilik Nazi ordusuna karşı 1 milyon kişilik ABD askeri çıkartması için zafer(!)çok zor olmadı. ABD’nin Normandiya çıkartmasını yapmaktaki asıl amacı, nazileri kovalaya kovalaya Berlin’e kadar gelen Sovyet ordusunun ilerleyişini engellemekti.

O yüzden Sovyet halkının kahramanlığını anlatan ne kadar film yapılsa yetmeyecektir.
THE PİLOT filmi Sovyet pilotlarının kahramanlığını konu alan bir film.
1941’de Moskova kapılarına kadar ilerleyen Nazi Almanya’sının askeri donanımı tartışmasız Sovyetlerden üstündü. Sovyetlerin hava filosu alman hava kuvveti ile kıyaslanamayacak durumdaydı. Ancak alman hava kuvvetlerinde olmayan şeye sahipti sovyet hava kuvvetleri. Halk ve Vatan sevgisi. Sovyet hava ordusunun, Belousov Leonid Georgievich gibi, Grisenko Aleksander Ivanovich gibi,Kiselev Ivan Mijailovich gibi, Kuzmin Georgi Pavlovich, Levitski Mijail Nikolaevich,Luibimov Ivan Stepanovich gibi onlarca pilotları vardı ki çatışmalardan yaralı çıkıp yine uçmak ve faşizme vurmak için can atıyorlardı. Yeniden uçup faşizme vurmak için can atan bu pilotların sağ kurtuldukları çatışmalarda ayaklarını kaybetmiş olmaları onlar için bir engel değildi. Çabalayarak, içlerindeki Vatan sevgisini ve faşizme olan kinlerini büyüterek ayağa kalkmayı becermiş ve tekrar uçmayı başararak, düşürdükleri onlarca alman uçağı sayesinde sovyet ordusuna kazandırdıkları avantajla büyük zafere çok önemli katkıda bulunmuşlardır.
The Pilot filmi bu kahramanlardan biri olan Nikolai Komlev’i anlatıyor. 1941 yılında Nikolai Komlev adlı İkinci Paylaşım savaşı pilotu, düşman topraklarının derinliklerine zorunlu iniş yapar. İniş yaptığı yerden tekrar uçuş yapmak için ulaşması gereken sovyet saflarına gidene kadar büyük mücadele vermek zorunda olan Nikolai Komlev hikayesi izleyenleri heyecanlandıracak sahnelerle dolu. 2021 yapımı filmi Gerçek Haber Ajansı olarak kesinlikle izlenmesini öneriyoruz…

Sosyal ağlarda paylaşın