Filistin’de Dökülen Her Damla Kandan AKP Faşizmi de Sorumludur (3)

Birçok çevre Türkiye İsrail ilişkilerinin her şekilde devam ettiğini, özellikle AKP döneminde %600 kat artan ticaret hacmini dile getirir. Buna rağmen İsrail siyonizminin özellikle Filistin’de giriştiği katliamların tamamının ardından AKP’ye gözler çevrilir. Ne yapacağına, nasıl tavır takınacağı gözlenir. İsrail’e karşı bir tavır alıp alamayacağı konuşulmuştur. Ancak söylemleri ne kadar farklı olursa olsun AKP faşizminin hiç bir zaman İsrail’e karşı bir tavrı olmamıştır. Her zaman kendinden önceki iktidarların politikalarının sürdürücüsü olmuştur.
İsrail karşıtlığını istismar üzerine kuruludur bu politika. Halkımızın Filistin konusundaki duyarlılığını sömüren, hamasi, popülist söylemlerle halkı kandırmak, İsrail ile ilişkilerini gizlemek AKP faşizminin değişmeyen politikasıdır. Bunun sebeplerinden bazılarını yazı dizimizin ilk iki kısmında yazmıştık.


Sadece İsrail ile Türkiye’nin ticaret hacminin 2002’den sonraki bölümüne bakmak aslında AKP iktidarının İsrail ile ilişkilerinin aslında ne ve nasıl olduğunu görmek için yeterlidir.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) özel ticaret sistemi verilerine göre AKP iktidarının başladığı 2002 yılında Türkiye’nin İsrail’e ihracatı 861,4 milyon dolar;

İsrail’den ithalatı ise 544,5 milyon dolar idi.

2022’de ihracat 6,74 milyar dolara yükselirken

İthalat da 2,17 milyar dolara çıktı.
Ticaret hacmi de 1,41 milyar dolardan 8,91 milyar dolara ulaştı.

Buna göre ticaret hacmi son 20 senede yüzde 532 artış gösterdi.

Askeri olarak da İsrail devletinin tek ilişkide olduğu ülkedir Türkiye. 1996’da Erbakan Hükümeti İsrail ile iki anlaşma imzalamıştır. Erbakan bu iki anlaşmada da gizlilik istemiştir ancak bu talebi yerine gelmedi. İkinci anlaşmanın imza tarihinden bir gün önce Hürriyet gazetesi “İsrail’le Gizli İmza” haberiyle anlaşmayı manşetten kamuoyu bilgisine taşıdı. Anlaşmanın duyulması üzerine Dışişleri ve Milli Savunma Bakanlıkları içeriğine dair kamuoyunu bir gün öncesinde aydınlatmak durumunda kaldı.

Ne o anlaşma imzalanmadan önce ne de o anlaşma imzalandıktan sonra İsrail ile ilişkilerin niteliğinde bir farklılık olmadı. Emperyalizmin işbirlikçisi, yeni sömürgesi iktidarlar doğası ve zorunluluğu gereği AKP iktidarı da emperyalizmin çıkarları neyi gerektiriyorsa onu yapıyor. Yani ABD neyi yap diyorsa onu…

AKP iktidarında da bir çok anlaşma yapıldı. Konya ovası İsrail ordusunun jet uçuş eğitimi yaptığı bölge olma özelliğini sürdürüyor.
Yine AKP iktidarında Kürecik radar üssü sadece İsrail’i korumak amacıyla kurulmuştur. 2012 yılında NATO tarafından balistik füze saldırılarına karşı erken uyarı radarı olarak kullanılmaktadır.

Görüldüğü gibi her anlamda süren İsrail Türkiye işbirliği var. Asıl görülmesi gereken nokta budur. Bunun dışında dün de bugün de İsrail ile ilgili gelişmeler sonrası AKP’nin söylemleri yanıltıcıdır, iç kamuoyuna yöneliktir, halkı kandırmak içindir. Tüm bağırmaları çağırmaları gerçeklerin görülmemesini amaçlar…

Sosyal ağlarda paylaşın