Emniyet Genel Müdürlüğü: SES VE GÖRÜNTÜ ALINMASINI ENGELLEYİN!!

Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) İstanbul Şubesi, eylemler sırasında ses ve görüntü alınmasını yasaklayan Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM) genelgesini yayınladı.

EGM kendine bağlı birimlere gönderdiği genelge ile polise “görev” yaparken görüntü alınmasını engelleme talimatı verdi. Suç işleyecek çünkü. İşkence edeceğini ilan ediyor. İşkenceyi resmedene, kameraya çekene, ses kaydedene engel olun diyor. AKP faşizminin derinleşen yönetememe krizi büyüdükçe halkı sindirmek, gözdağı vermek çabası da büyüyor. Zaten sokakta açık açık yapılmakta olan işkence yeterli gelmemiş olacak ki görüntüyü yasaklayarak işkencecilerin iplerini salacağının işaretini veriyor.

1 Mayıs öncesi gönderilen bu genelge ile AKP faşizmi halka saldıracağının işaretini vermiş oldu.

Yıllardır faşizm 1 Mayıs’a hep saldırmıştır. Hiç bir zaman Taksim’den vazgeçmemiştir. İşkencesini hiç eksik etmemiştir. Serbest bırakmamış verilen mücadeleler ile Taksim söke söke alınmıştır…

Bu genelgeyi de utanmadan Polisin Özel Hayatının gizliliğinin ihlal edileceğini iddia ederek savunuyor.

‘POLİS O SIRADA KAMU GÖREVİ YAPIYOR, ÖZEL HAYATINI YAŞAMIYOR’

Hukukçular genelgenin hukuka aykırı olduğunu belirterek böyle bir uygulamanın polis şiddetini artıracağı uyarısında bulundu.

Çağdaş Hukukçular Derneği Üyesi Avukat Gökmen Yeşil, Emniyet Genel Müdürlüğü’nün genelgesinde gerekçe olarak gösterilen ‘özel hayatın ihlali’ ilkesinin hukuka aykırı olduğunu söyledi. Yeşil, kamu görevini sürdüren kolluk kuvvetinin görev esnasında yaptıklarının hak ihlali teşkil etmesi durumunda çekilen fotoğraf, görüntü gibi kayıtların hiçbir şekilde özel hayatın gizliliğinin ihlal etmediğini vurguladı. Yeşil şunları söyledi: “Özel hayatın gizliliği derken kişinin şahsi hayatıyla ilgili bir faaliyet içerisinde olup olmadığına bakmamız lazım. Ölçümüz bu. Bahsi geçen kamu görevlileri özel hayatında içinde değil, kamusal bir görev yürütüyor. Biz burada kişinin eşiyle, arkadaşıyla, dostuyla sohbet ederken görüntüsünü çekmekten bahsetmiyoruz. Bu kişi görevini yaparken hukuka uygun davranıyor mu davranmıyor mu? Örneğin hırsızlık yapan bir kamu görevlisinin veya herhangi bir yurttaşın suç işlerken görüntüsünü kaydedip adli makamlara bildirmek nasıl bir suç değilse işkence yapan, görevini yapan gazeteciyi engelleyen polisin görüntüsünü kaydetmek suç değil. Emniyet Genel Müdürlüğü 1 Mayıs görüntülerinde yoğun hak ihlali, işkence, darp olayı yaşanabileceği ön görüsüyle işleyebilecekleri suçların ortaya çıkmasına engellemek amacıyla suç uydurma suçu işliyor.”

Hukukçular genelgenin hukuka aykırı olduğunu belirterek böyle bir uygulamanın polis şiddetini artıracağı uyarısında bulundu.

Sosyal ağlarda paylaşın