Fransa’da emeklilik yasasına karşı süren grevler sadece yaş sorunu ile sınırlandırılmak istense de, eylemlerin talepleri net ve halen geçerli.
Fransa’da Emmanuel Macron’un emeklilik yasasına karşı mücadele ve genel grev Aralık ayının başından bu yana sürüyor. Polis şiddetinin hiç azalmadan sürdüğü, her eylemde yaralananların olmasına rağmen kararlı bir şekilde büyüyor hareket.
Hükümet emeklilik yasasında yer alan « 64 yaş » uygulamasını ertelediğini açıkladı. Grevlerin başından bu yana Fransa medyası hükümetin sözcülüğünü yaparak tüm meseleyi « yaş » olayına bağlamak istedi ve bu « geri adımın » hareketi bitirmesini bekledi.
Sağlık emekçileri, öğretmenler, avukatlar, öğrenciler, itfaiciler, işçiler, sanatçılar… Sendikalar, sol partiler ve Sarı yelekliler… liste uzun, Aralık ayında başlayan hareket emeklilik haklarını korumak için mücadele ediyor.
Macron hükümeti, Fransa’da yıllar önce işçi sınıfının mücadele sonucu elde ettiği haklara göz dikti. Emeklilik sisteminde nesiller arasındaki dayanışma yerine sermayelendirmeyi uygulama niyetinde bu yeni yasa ile.
Nesiller arasında dayanışma sisteminin yerine, puanla emeklilik sistemi getirmek istiyor. CGT (Genel İş Konfederasyonu)sendikasına göre, bu yeni sistem ile emekli maaşları ortalama yüzde 25 düşecek. Düşen gelirler karşısında, emekliler
MEDEF’in (Fransa Sanayici ve İş Adamları Derneği) “Fransa’nın sosyal haklar modeli Gaullistlerle komünistlerin ittifakıdır. 1944 ile 1952 arası yapılan her şey geri alınmalıdır. 1945’li yıllardan ayrılma zamanı gelmiştir, artık reformlar kaçınılmaz” açıklaması ise bu yeni yasa projesinin kimin yararına olduğunu açıkça göstermekte.
CGT Genel Sekreteri Philippe Martinez ise « Yaş tartışması bir aldatmaca. Halkın büyük çoğunluğu grevleri destekliyor. Tek ve net bir talep var, yasanın geri çekilmesi. Eylemler ve grevler sürecek » diye konuştu.