ELN’den Askeri Üsse Saldırı

Kolombiya’da Marksist silahlı hareket ELN, 17 Temmuz tarihinde, Narino bölgesinde bulunan bir askeri üssü hedef alan eylem gerçekleştirdi. Saldırıda 2 askerin yaralandığı öğrenildi. ELN ayrıca 15 – 18 Temmuz tarihleri arasında Narino bölgesinde ‘silahlı grev’ örgütlediğini duyurdu. 

 1964’de oluşan Ulusal Kurtuluş Ordusu (Ejército de Liberación NacionalELN) öğrenciler tarafından kuruldu. Kurucu kadro Küba’dan etkilenip orada eğitim almış olsa da, hareketin kökeni asıl olarak Kolombiya’da yaşanan köylü isyanları oldu.

1928’de muz plantasyonlarında gerçekleşitirilen grev, 2 bin köylünün katledilmesiyle bastırılmıştı. Ardından farklı bölgelerde, bir çok ufak silahlı gruplar oluştu ülkede ve gerilla hareketleri her daim mücadelenin önemli bir ayağı oldu. 

2 bin 500 üyesiyle ELN’nin Kolombiya’daki ‘en büyük terörist grup’ olduğu belirtildi Amerika tarafından. ELN son 5 yılda, Kolombiya’daki nüfuz alanlarını genişletti, farklı bölgelere yayıldı. En alttakiler olan siyahilerin çoğunlukla oluşturduğu gerilla hareketi 55’nici kuruluş yıldönümünü kutladı son olarak. 

Kutlamadan görüntüler;

Sosyal ağlarda paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.