Ekvador’da Halk Ayaklanması

Ekvador’da IMF politikalarına karşı eylemler ülke çapında devam ediyor. Grevlerle birlikte devam eden halk ayaklanması nedeniyle devlet önce 60 günlük olağanüstü hal ilan etti. Ardından çıkartılan sokağa çıkma yasağı da eylemleri durduramadı.

Ekvador’da hükümet şubat ayında Uluslararası Para Fonundan (IMF) 4,2 milyar dolar borç alabilmek için anlaşma yapmış ve kamu harcamalarının kısılması da dahil birçok şartı kabul etmişti.

1 Eküm günü benzin fiyatının ikiye katlanmasıyla başladı eylemler. Ülkenin her bir yerinde, sendikalar, köylü örgütlenmeleri, mahalle örgütlenmeleri, öğrenci dernekleri, yerli halklar hep bir arada harekete geçtiler.

İlk olarak ana yollar kapatıldı eylemciler tarafından.Taksi ve kamyon şoförleri başkentin sokaklarını doldurdu, trafiği kapattı. 

2017’den bu yana devlet başkanı olan Lenine Moreno ayaklanmanın, kendisinden önceki başkan Rafael Correa ve Venezüela Başkanı Nicolas Maduro tarafından yönlendirildiğini iddia ediyor.

Geçtiğimiz hafta, özellikle yerli halklardan oluşan eylemciler Quito’daki hükümet sarayına yürüdüler. Askeri yığınağa rağmen halkın eylemi karşısında Saray aceleyle boşaltıldı ve Devlet Başkanı Moreno ülkenin güneybatısındaki Guayaquil kentine kaçtı. Hükümetin merkezi değiştirildi.

Boşaltılan Saray halk tarafından ele geçirildi. Başkentte ayrıca bir karakolun da ateşe verildiği öğrenildi.Çok sayıda çatışmaların yaşandığı eylemlerde 500’den fazla kişi gözaltına alındı.

Lenin Moreno isyanı bitirmek için çaresizlik içinde çözüm arıyor. Son olarak Birleşmiş Milletler ya da Katolik Kilisesi üzerinden kurulacak uluslararası arabuluculuğa açık olduğunu duyurdu.

Ayaklanmanın öncü güçlerinden Halk Cephesi’nin (Frente Popular) lideri Nelson Erazo ise, “Ekvador halkının mücadelesini tutukluluk dahi durduramayacak » diye konuştu.

Sosyal ağlarda paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.