Duydunuz mu: Diyanete Göre FAİZ CAİZ(miş)

AW631105

Diyanet İslam’ın en hassas konularından biri olan ve bu güne kadar tüm islamcı partilerin düzeni eleştirirken kullandıkları “faiz” i artık caiz ilan etti…

TOKİ’nin ev satımında faiz alması konusunda Diyanete bir soru yönelten vatandaşa verdiği cevap ile artık faizi de haram olmaktan çıkardı.

Diyanete sorulan soru ve Diyanetin verdiği cevap şöyle:

‘Toplu Konut İdaresi (TOKİ) tarafından uygulanan Sosyal Konut Projesinin dini hükmü nedir?’

Diyaneti fetvası ise şöyle:

İslam’da faiz, kesin olarak haram kılınmıştır. Bir zaruret bulunmadıkça faiz almak da vermek de caiz değildir. İş kurmak veya genişletmek; ev, araba satın almak üzere kişi, kuruluş veya bankalardan alınan faizli krediler de bu kapsamdadır ve caiz değildir. TOKİ aracılığıyla devreye alınan son uygulama ise devletin, alt veya orta gelirli vatandaşlarına yönelik olarak ürettiği bir sosyal konut projesidir. Bu projede, peşinat haricindeki tutar, kamu bankaları vasıtasıyla kredilendirilmekte olup devletin söz konusu borçlandırmadaki amacı, faiz geliri elde etmek değil, aksine ödeme güçlüğü içindeki vatandaşlarının ev sahibi olmalarına yardımcı olmaktır.

Bu itibarla, devlet TOKİ’nin bu uygulamasında başka bir yolla konut alma imkanı tanımadığından, belirtilen niyet ve amaçlar doğrultusunda söz konusu projeden yararlanmak caizdir.

Halbuki kendi kitapları faiz hakkında “bir zaruret bulunmadıkça” diye bir şey yoktur.

Verdiği fetvanın neresinden tutsanız elinizde kalır. Bir söylediğini bir sonraki cümlede tekzip ediyor, faizi aklamak, “haram” olmaktan çıkarmak için pot üstüne pot kırıyor. Devletin faiz almasına dair bir açıklama getirmek yerine faiz vermek zorunda kalan vatandaşa 2faiz ödeyin bir sorumluluğunuz yoktur, caizdir” demeyi tercih ediyor. Faizi kaldıracağım diyerek iktidara gelen AKP her alanda faizi kaldırmak bir yana daha da yaygınlaştırdı.  Vatandaş ev sahibi olabilmek için kredi çekiyor ve krediye istenen faizi ödemek zorunda kalıyor.

Diyanetin asıl cevaplaması gereken soru şu:

Peki bu devlet niye faiz alıyor?

Sosyal ağlarda paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.