“Dur” İhtarına Uymadıkları İçin 12 Yılda 395 Kişi Katledildi

Polisin Katlettiği 395 Kişinin Aileleri

ADALET İÇİN AKP ÖNÜNDE!

Resmi rakamlara göre,

Türkiye’de 2007-2019 arasında, 395 kişi, polisin “dur” ihtarına uymadığı gerekçesiyle öldürüldü.

Polis terörünün boyutlarına bakın; sadece “dur” ihtarına uymadıkları için katledilenlerin sayısı 395.

Üstelik “dur” ihtarına uymadığı için katledilenlerin 91’i çocuk.

Katledilenlerin 86’sı da kadınlardan oluşuyor.

NEDEN 2007?

Bu polis katliamı, neden bu dönemde yoğunlaştı?

Çünkü, 2007 yılında Polis Vazife ve Salahiyetler Kanunu’nun (PVSK)  16’ncı maddesinde bir değişiklik yapılarak, polise sınırsız biçimde silah kullanma ve öldürme yetkisi verildi. 

Baran Tursun da, “dur ihtarına uymadığı için katledilen” gençlerden biriydi. Babası ve bir çok demokratik örgütlenme, o dönem bu polis cinayetlerini bir çok eylemle gündeme taşıdılar.

Babası Mehmet Tursun, 2010 yılında Baran Tursun Vakfı’nı kurarak, oğlunun ve benzer durumdakilerin adalet mücadelesini süreklileştirmeye çalıştı.

AKP önündeki eylem de işte bu çevreler tarafından gündeme getirildi.

“NEDEN ÖLDÜRDÜNÜZ?”

Polis tarafından “dur ihtarına uymadı”, “kaçıyordu” gibi gerekçelerle katledenlerin ailelerinden bazıları, AKP önünde eyleme başlayacaklarını açıkladılar.

Baran Tursun Vakfı Başkanı Mehmet Tursun, yaptığı açıklamada “Çocuklarımızı neden öldürdünüz?” diyerek, adalet mücadelesini iktidar partisi önünde sürdüreceklerini belirtti.

KATİLLER BERAAT ETTİRİLDİ

Sözü edilen yüzlerce polis cinayetinde açılan soruşturmalar ve davalar, polislerin “aklanmasıyla” sonuçlandı.

Polislerin kendilerini savunmaları tek bir ağızdan çıkmış gibiydi her seferinde: Hepsi, sırtlarını Polis Vazife ve Salahiyetler Kanunu’ma yaslayarak “yasanın bana verdiği yetkiye göre müdahalede bulundum, yasa bana makul şüphe ve öngörü yetkisi veriyor” diyorlar ve davalar beraatle sonuçlanıyor.

DEVLETİN ÖLDÜRME ÖZGÜRLÜĞÜ MÜ VAR?

Mehmet Tursun, şöyle devam ediyor sözlerine:

“Devletin çocuklarımızı öldürdüğü ayan beyan ortada. İnsan öldürme serbest midir değil midir? İnsan öldürmek serbestse sen hukuk devleti değilsin. İnsan öldürmek serbest değilse 395 kişi neden öldürüldü? Aralarında 17 aylık Mehmet Oytun var, Cizre’de balkonda anasının memesini emerken polis bombasıyla öldürülüyor. Enes Ata var, Diyarbakır’da 8 yaşında okuldan eve doğru giderken öldürülüyor. Osman Aslı var, izin belgesi cebinde ertesi sabah askere gidecekti, polis gözaltına alıyor, öldürülüyor. Al sana Baran Tursun, doğum gününde öldürülüyor… Her birisi normal koşullarda, yolunda giderken polis tarafından öldürüldü.”

“Artık adalet mahkeme salonlarında değil, siyasi partilerin önünde aranıyor… Polis kurşunuyla öldürülenlerin aileleri olarak biz de adalet talebimizi hükümet partisinin önünde arayacağız.”

Sosyal ağlarda paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.