Dünyada 1 Mayıs – Halklar; Kapitalizme Karşı Haklı, Meşru Taleplerle Meydanlardaydı

İTALYA

İtalya’da bir çok şehirde 1 Mayıs miting ve yürüyüşleri yapıldı. 

İşçi kentlerinden Turin’de polis emekçilere saldırdı, işçilerle polis arasında çatışma yaşandı. İtalya’daki 1 Mayıs’ta iktidarın gündeme getirdiği tasarruf paketi vardı. Paket bir çok yerde protesto edilerek iptal edilmesi istendi.

– Pordenone’de sendikaların çağrısıyla yapılan 1 Mayıs mitinginde, İsveç şirketi Electrolux fabrikasının kapatılması nedeniyle 1300 işçinin işsiz kalacağı belirtildi. İkinci Emperyalist Paylaşım Savaşı’ndan bu yana en büyük ekonomik durgunluğun yaşandığı İtalya’da işsizlik oranı Mart ayı itibariyla yüzde 12,7. Bu nedenle, 1 Mayıs eylemlerinde bir diğer gündem de işsizlikti.

   

YUNANİSTAN: – Grev silahıyla 1 Mayıs –

Yunanistan’da 1 Mayıs’ta GREV VARDI. Sendikaların çağrısıyla gerçekleştirilen grevin özellikle kamu sektöründe etkili olduğu belirtiliyor. Aynı gün, Atina’da yürürlükteki tasarruf paketine karşı kitlesel bir yürüyüş gerçekleştirildi. Atina’da Meclis’in bulunduğu Sintagma Meydanı’nda bir araya gelen işçiler ve kamu emekçileri, hükümetin kemer sıkma politikalarını protesto ettiler.

1 Mayıs, Yunanistan İşçi Sendikaları Konfederasyonu (GSEE), Kamu Çalışanları Federasyonu (ADEDY) ve Mücadeleci İşçi Cephesinin (PAME) çağrısıyla düzenlendi. Bir grup gösterici de ABD’nin Atina Büyükelçiliğine yürüdü.

 

KAMBOÇYA

Başkent Punon Pen’de 1 Mayıs mitingi düzenlendi.

İşçilerin eylemine coplarla saldıran polis, mitingi dağıttı. Saldırı sırasında bazı işçiler yaralandı.

Kamboçya’da 2018 sonunda asgari ücretin düşüklüğünü ve seçim yolsuzluklarını protesto için gösteriler yapılmış, hükümet Ocak ayından itibaren gösterileri yasaklamıştı. 1 Mayıs, bu yasağın ardından işçilerin yeniden meydanlara çıktığı gün oldu.

       

BANGLADEŞ

Bangladeş’teki 1 Mayıs eylemine ağırlıklı olarak konfeksiyon işçileri katıldı. Konfeksiyon emekçileri, geçen yıl 5 konfeksiyon imalathanesinin bulunduğu kaçak binanın çökmesi sonucu 1100 işçinin katledilmesini protesto ederek, çöken imalathanelerin bulunduğu Rana Plaza’nın sahibi Suhel Rana’nın idam edilmesi talebini dile getirdiler.

       

HONG-KONG

İşçilerin 1 Mayıs için meydanlara çıktığı yerlerden biri de Hong Kong’du.

Hong-kong’daki işçilerin temel talebi “çalışma saatlerinin azaltılması ve çalışma koşullarının iyileştirilmesi”ydi.

          

RUSYA – 1,5 milyon kişi –

Moskova – Rusya Komünist Partisi tarafından organize edilen 1 Mayıs miting ve yürüyüşü, Moskova’daki Kızıl Meydan’da yapıldı. 1 Mayıs mitingine Sputnik’in haberine göre, 1,5. milyon kişi katıldı. Mitinge sendikalı işçilerin de yoğun biçimde katıldığı belirtildi.

    

UKRAYNA

Ukrayna’nın başkenti Kiev’deki 1 Mayıs yürüyüşü “Barış ve Birlik” adıyla düzenlendi. Kiev Belediye binası önünde toplanan kitle, ellerinde Ukrayna ve Sosyalist Parti bayraklarıyla yürüdü. Halkların Dostluğu Kemeri alanında toplanan emekçiler, hükümetin uygulamalarını protesto ettiler.

Bir başka miting de Slaviansk’ta yapıldı. Ukrayna’daki 1 Mayıs mitinglerinin bir gündeminde de Rusya-Ukrayna arasındaki sorunlar vardı.

    

FİLİPİNLER

1 Mayıs , Filipinler’in başkenti Manila’da yapıldı.

Filipinler 1 Mayıs’ında da emekçilerin talepleri diğer ülkelerdekine benzerdi. Miting boyunca ücretlerin düşüklüğü ve taşeronluk sistemi protesto edildi. Konuşmalarda göstermelik büyüme rakamlarına karşın, halkın sürekli yoksullaştığı, Filipinler halkının üçte birinin yoksulluk içinde yaşadığı belirtildi.

    

MALEZYA

1 Mayıs mitinginin yapıldığı yerlerden biri de, başkent Kuala Lumpur’du. Mitingde önümüzdeki yıl yürürlüğe konulması planlanan ve yeni bir soygun biçimi demek olan “mal ve hizmet vergisi” protesto edildi.

    

İRAN: – Devlet güdümünde 1 Mayıs –

İran’da Tahran’da düzenlenen 1 Mayıs mitingi, “devlet 1 Mayıs’ı” şeklinde idi. Mitingde İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani bir  konuşma yaparak, Mahmud Ahmedinejad döneminde İran’daki sendikaların bir çoğunun kapanmış olmasını hatırlatarak, “devlet müdahalesi olmayan hür sendikaların kurulmasını desteklediğini” açıkladı. Tabii meydandakiler de biliyor ki, bu açıklama propagandiftir; böyle bir şey devletin icazetiyle mümkün olmayacaktır.

    

IRAK

Irak’ta 1 Mayıs mitinginin düzenlendiği yerlerden biri Bağdat’tı. Bağdat’taki miting, Irak Komünist Partisi tarafından organize edildi. Mitinge katılanlar orak-çekiçli bayraklar taşıdılar. Bağdat’taki Milli Tiyatro binası önünden başlayıp. Endülüs Caddesi’nde son bulan yürüyüşte, hükümeti yolsuzlukla gerektiği gibi mücadele etmeye çağıran sloganlar atıldı.

GÜNEY KORE

Güney Kore’nin başkenti Seul’de 1 Mayıs’ta binlerce kişinin katıldığı bir yürüyüş yapıldı. Güney Koreli işçiler, hükümetten “işçi haklarıyla ilgili Uluslararası yasalara” uymasını, asgari ücretin artırılmasını talep ettiler.

    

KÜBA: – Enternasyonal 1 Mayıs –  

Küba’da 1 Mayıs başkent Havana’da kutlandı. Kutlamalara yüz binlerce kişi katıldı. Bu yıl, Küba’daki 1 Mayıs’ın en önemli özelliklerinden biri, birçok ülkeden temsilcilerin gelmiş olmasıydı. 86 ülkeden 1600 kişinin de misafir olarak katıldığı Havana’daki 1 Mayıs mitinginde, Küba Emekçileri Merkezi (CTC) Genel Sekreteki Ulises Guilarte bir konuşma yaparak, “uluslararası siyasi duruma rağmen, Küba’nın toplumsal adaletten asla vazgeçmeyeceğini” belirtti.

    

ALMANYA

Köln – Almanya’nın Köln kentinde yapılan 1 Mayıs mitingi, Alman Sendikalar Birliği (DGB) önünde toplanılmasıyla başlandı. Kitle, daha sonra şehir merkezinden geçerek Heumarkt’a yürüdü. Köln’de de işçiler, asgari ücretin arttırılması, taşeron işçiliğin kaldırılması ve emekli maaşlarının arttırılması taleplerini dile getirdiler. Buradaki mitinge, Halk Cephesi ve Türkiyeli çeşitli örgütler de katıldılar.

    

AVUSTURYA

Başkent Viyana’da yapılan 1 Mayıs yürüyüşü, iktidardaki Avusturya Sosyal Demokrat Partisi (SPÖ) tarafından organize edildi. Bu nedenle yürüyüşün bu yani “resmi 1 Mayıs” şeklinde oldu. Opera Binası önünden Viyana Belediyesine doğru yapılan yürüyüşe başbaktandan meclis başkanınam kadar bir çok iktidar yetkikisi katılırken, emekçiler kendi taleplerini dile getirdiler. 

    

BELÇİKA

Belçika’da Brüksel, Antwerpen, Liege’de yapılan mitinglere toplum on bini aşkın kitle katıldı. Brüksel’de, Liege’de ve Antweren’da yapılan 1 Mayıs mitinglerinin ardından belli meydanlarda  standlar kuruldu. Sendikalar daha çok hak gasplarıyla ilgili sloganlar belirlerken, Halk Cephesi mitinglere Brüksel ve Liege’de katılarak devrim ve sosyalizmin temsilcisi oldu.

    

İNGİLTERE İngiltere’nin merkezi 1 Mayıs yürüyüş ve mitingi, başkent Londra’da yapıldı. Clerkenwell semtinde toplanıp Trafalgar Meydanı’na yürüyen binlerce emekçi, “işçi sendikalarına getirilen yasal kısıtlamaları, konut krizini, hükümetin kemer sıkma politikaları kapsamında sağlık ve eğitim

Sosyal ağlarda paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.