Avrupa’da 1 Mayıs Coşkusu

Ülkede olduğu gibi Avrupa’da da 1 mayıs çoşkulu geçti. Bir çok ülkede Halk Cepheliler 1 mayıs alanlarında Avrupa’da “ırkçılığa, yozlaşmaya ve baskılara karşı ADALET İSTİYORUZ” pankartları ile çıktılar.

Almanya:

Almanyanın çeşitli şehirlerinde yapılan 1 mayıs’a Halk Cephesi’de katıldı:

Biefel’de toplam katılımın 1500 kişinin olduğu görüldü. Türkiye’den de siyasi hareketlerin de bulunduğu  1 mayıs’a Halk Cephesi de 30 kişilik kitlesi ile katıldı.

Berlin’de yağmura rağme  katılımın yoğun ve coşkulu olduğu görüldü. 3 dilde hazırlanmış pankartları ile alanda hazır bulunan Halk Cepheliler sürekli  “Faşizme karşı omuz omuza, Mahir´den Dayı´ya Sürüyor Bu Kavga”, Halkız Haklıyız Kazanacağız, Politik Tutsaklara Özgürlük, Musa Aşoğlu’na Özgürlük, Erdal Gökoğlu’na Özgürlük, Direne Direne Kazanacağız ve   Mahir Hüseyin Ulaş Kurtuluşa Kadar Savaş” sloganlarını attılar.

Dortmund’ta 1 mayıs yürüyüşü 1000 kişi ile başladı ama yürüyüş boyunca katılanlar ile sayı 2000’e ulaştı. 50 kişilik Halk Cephesi korteji 10 kişilik çocuk korteji ile dikkat çekiyordu. Yürüyüş boyunca Grup Yorum şarkıları çalındı ve sloganlar susmadı. Daha  sonra  alana gelindi , Aile ve Gençlik Dayanışma Evinin alanda kurmuş olduğu stantta toplanıldı. 

Hamburg’da binlerce kişinin katıldığı 1 mayıs yürüyüşüne Türkiyeli siyasetler de katıldı. Halk cephesinin 50 kişiyi aşkın kitlesi ile katıldığı 1 mayıs yürüyüş ve sonrasında Alman solunun düzenlediği konser ile sona erdi.  Halk cephesinin kortejinde yürüyüş boyunca “Yaşasın 1 Mayıs, Biji Yek Gulan”, “Mehmet’ten Berkin’e Yürüyoruz Taksim’e”, Mahir, Hüseyin, Ulaş Kurtuluşa Kadar Savaş”, “Devrimci Avukatlar Onurumuzdur”, Yaşasın Dev-Genç, Yaşasın Dev-Gençliler” sloganları atıldı. Çekilen halayların ardından Halk Bahçesine geçildi.

Avusturya:

Avusturya’da bir çok şehirde 1 mayıs kutlamaları yapılırken Halk Cephesi 3 ayrı şehirde 1 mayıs’a katıldı.

Viyana operasının önünde toplanan kitle daha sonra yürüyüşe geçti. 180 kişilik kitlesi ile göz dolduran Halk Cephesi kortejinde sürekli  ırkçılığa, faşizme, Anadolu federasyonu üzerindeki baskılara karşı ADALET isteyen sloganları atıldı.

Halk Cephesi İnsburck’ta da yapılan 1 mayıs’a da katıldı. 35 kişilik korteji ve “haki gömlekleri” ile Anadolu Federasyonu davalarında kendilerine yöneltilen “haki renk gömlek giyme” suç(!)unu işlemeye devam ettiler.

Linz şehrinde ilk defa düzenlenen  1 mayıs yürüyüş ve mitingine toplam 250 kişi katıldı. Halk Cephesi’nin de katıldığı 1 mayıs’a Avusturya Komünist Partisi (KPO), KPO Pluş, Sosyalist Sol Partisi (SLP) ve bazı Avusturyalı dernekler katıldı.

Belçika:

Bu sene de Belçika’nın bir çok şehrinde 1 mayıs kutlamaları yapıldı. Belçika Halk Cephesi’nin 2 şehirde; Liege ve Brüksel şehirlerinde katıldığı 1 mayıs yürüyüşünde Halk Cephesinin sloganı yine : ADALET İSTİYORUZ idi.

Liege’de her sene olduğu gibi Belçika Komünist Partisi (PC) ve Belçika İşçi Partisi (PTB) nin organize ettiği miting ile başlayan 1 mayıs programı yürüyüş ile devam etti. 1000 i aşkın kitle katıldı. Halk Cephesi’nin da 40 kişilik kitlesi ile katıldığı yürüyüş boyunca yine her sene olduğu gibi bu sene de tek tipler dikkat çekti.

Brüksel’de devrimci 1 mayıs platformunun düzenlediği 4’üncü 1 mayısa yoğun katılım oldu. Geçen seneki katılımın 2 ye katlandığı gözlenen yürüyüş sabah saat 11 de başladı. 800 kişi ile başlayan ve 1500 ü aşan yürüyüşte antifa ve anarşistlerin banka ve parti panolarını boyalı torbalarla ve taşlarla tahrip ettiği görüldü. Tertip komitesinde de bulunan Belçika Halk Cephesi  Brüksel 1 mayısında sloganları ve pankartları ile, dağıttıkları bildiriler ile “adalet istiyoruz” dedi.

Fransa:

Fransa’da yaşanan yoksullaşma ve adaletsizliğe tepki olarak çıkan ve Fransız devletinin tüm çabalarına rağmen bitiremediği  Sarı yelekliler dünya gündemine oturmuştu. Bu seneki 1 mayıs sarı yeleklilere 1 mayıs yaptırmayacağını deklare eden Fransız devletine cevap niteliği taşıyordu. Yolların kapatılmasına, barikatlar kurulmasına, her türlü engellemelere rağmen 1 mayıs mücadele ve dayanışma gününün kutlanmasına engel olamadı Fransız devleti. Bir çok şehirde yapılan 1 mayıs gösterilerinin en merak edileni Paris 1 mayısı idi.

Yer yer çatışmaların yaşandığı Paris 1 mayıs’ında polis göstericilere her fırsatta saldırdı. Sabahın erken saatlerinde başlayan gözaltılar gün boyu devam etti.

Halk Cephesi’nin de katıldığı 1 mayıs akşam geç saatlere kadar sürdü.

Strazburg’ta yapılan 1 mayıs’a 4500 kişi katıldı.  Fransa’da yaşanan ekonomik ve sosyal hakların gasp edilmesi ve 24 haftayı geride bırakan Sarı yelekliler eyleminde halka polisin uyguladığı vahşet ile şiddetin halka bıraktığı tepki 1 Mayıs’ta alanlara yansıdı. 65 kişilik korteji ile eyleme katılan Halk Cephesi kızıl bayrakları ve adalet istemiyle haykırılan sloganlarla, “Biz buradayız, biz varız, biz var olmaya devam edeceğiz, Adalet istiyoruz” taleplerini dile getirdi. 

İsveç :

Irkçı bir gurubun Göteborg’a yakın bir şehirde yürüyüş yapacağı önceden bilindiği için kitlelerin o şehirde karşı gösteriye katılmasından dolayı Göteborg şehrinde 1 Mayıs’a katılımın az olduğu gözlemlendi. Yaklaşık 1500 kişinin katıldığı mitingte yapılan konuşmalarda İsveç genelinde artan ırkçılığa dikkat çektiler.

Yunanistan:

Selanik’te 1 Mayıs yürüyüşünün  yapılmadan önce toplanılacak olan Kamara meydanına saat 10.30’da  toplanmaya başlandı. Halk Cepheliler’de 1 buçuk yıldır haksız hukuksuz yere tutsak edilen 9 devrimcinin serbest bırakılmasını talep eden pankart ve dövizleri ile alandaydılar.

Yunanistan’ın başkenti Atina’da İşçi ve Emekçilerin bayramı 1 Mayıs kutlandı. Yürüyüşe birçok Yunan Sol örgütleri, Sendikaları ve Türkiyeli Sol’unda bulunduğu kortejde Halk Cepheliler de yer aldı. Halk Cepheliler kızıl bayraklarıyla, pankartlarıyla yaklaşık 40 kişilik yürüyüş korteji ile 1 Mayıs yürüyüşünde yer aldı.

Venezüella’daki darbe girişimini kınamak için Yunan Sol örgütleri “Emperyalist Müdahaleye Hayır” sloganları attılar.

Sosyal ağlarda paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.