Dünyada 1 Mayıs (2) – Gaz Bombaları Altında 1 Mayıs

FRANSA

Paris: Gaz bombalarıyla, gözaltılarla 1 Mayıs Kavgası –

Paris’te emekçilerin birlik mücadele ve dayanışma günü 1 Mayıs, gaz bombaları arasında kutlandı. Paris polisi, son aylardaki gösterilerin ana mekanı olan Champs-Élysées Bulvarı’nı, “güvenlik” bahanesiyle 1 Mayıs gösterilerine kapattı.

Polisin ve iktidarın günler öncesinden başlattıkları “olay çıkacak” propagandasına rağmen, binlerce emekçi o gün 1 Mayıs eylemlerine katıldı. Fransa’daki eylemlerin ayırdedici noktalarından biri aylardır hakları için eylemde olan “sarı yelekliler”in de kitlesel olarak 1 Mayıs’ta yer almasıydı.

Sendikalar tarafından organize edilen 1 Mayıs yürüyüş ve mitingine, bir
çok siyasi hareket ve demokratik kurum da katıldı. Katılan kurumlar arasında anti-kapitalist Black Block grubu, çevreci gruplar ve aralarında Halk Cephesi‘nin de yer aldığı devrimci, ilerici gruplar yer aldı.

Montparnasse Garı yakınlarında polis göz yaşartıcı gaz kullanarak saldırıya geçti. 14’ü polis, toplam 38 kişi yaralandı; 330’u Paris’te olmak üçere 380 kişi gözaltına alındı. Kortejlerin polis tarafından kuşatılması üzerine kitle “Herkes polisten nefret ediyor” sloganını attılar.

Yürüyüşün son aşamasında polis tekrar saldırdı. Bunun üzerine yürüyüşçüler, bölge karakol binasına ve bir bankaya saldırdı. Bir şantiye römorku ateşe verildi. Polisin gaz bombalarına emekçiler, kaldırım taşlarıyla cevap verdiler.
*
Polisin saldırdığı kesimlerden biri de gazetecilerdi. 1 Mayıs yürüyüşü öncesinde sabah saatlerinde 350 gazeteci, bir açıklama yaparak polis şiddeti sonucunda çok sayıda gazetecinin yaralandığını, polisin gazetecilerin görevini yerine getirmesine engel olduğunu açıklayarak, 1 Mayıs’ta kendilerine engel olunmamasını istediler. Polis bu talebe, 1 Mayıs yürüyüşü ve mitingi boyunca yine gazetecilerde saldırarak cevap verdi.
*
CGT (Genel Emek Konfederasyonu) tarafından yapılan açıklamada, Fransa genelinde 250 yerde 1 Mayıs gösterisi düzenlendiği, katılımın Paris’te 80 bin, Fransa genelinde ise 310 bin olduğu belirtildi.


FİLİSTİN

Gazze’de 1 Mayıs Yürüyüşü – Gazze’de 1 Mayıs’ta yürüyüş ve miting yapıldı. 1 Mayıs yürüyüşü, Filistin Demokratik Kurtuluş Cephesi (FDKC) ve Filistin Halk Kurtuluş Cephesi (FHKC) tarafından düzenlendi.

Yürüyüşün temel taleplerinden biri, işsizliğe çözüm bulunmasıydı. Gazze’de, yıllardır süren İsrail kuşatması nedeniyle yoğun bir işsizlik var. Mitingte yapılan konuşmalarda 170 bini üniversite mezunu olmak üzere 300 binden fazla işsiz olduğu belirtildi.

AVUSTURYA

Viyana’da Faşist Partilere Tepki – Viyana’da yapılan 1 Mayıs mitinginde, hükümeti oluşturan gerici partiler Avusturya Halk Parti (ÖVP) ve Özgürlük Partisi’ne (FPÖ) yönelik tepkiler öne çıktı.

Hükümetin yoksullara ve yabancılara düşman politikaları protesto edildi.


RUSYA

Moskova dışında St. Petersburg kentinde de 1 Mayıs eylemi yapıldı. Bu eylemde Devlet Başkanı Vladimir Putin aleyhine sloganlar atan 30’dan fazla emekçi gözaltına alındı.

PAKİSTAN

Lahor kentinde 1 Mayıs yürüyüş ve mitingi düzenlendi. Kadınların da yoğun olarak katıldğı 1 Mayıs eyleminde, “Köle değil, işçiyiz” sloganları atıldı.

HOLLANDA

Hollanda’da 1 Mayıs’ta Rotterdam ve Amsterdam’da yürüyüş ve miting yapıldı. Hollanda, 1 Mayıs’ın resmi tatil olmadığı ülkelerden biri. Bu nedenle Rotterdam’da 1 Mayıs yürüyüş ve mitingi, akşam 19.00’da yapıldı.

1 Mayıs eylemi, Rotterdam merkezde kitlenin toplanmasıyla başladı. Ardından kitle kortej oluşturarak yürüyüşe geçti. Yürüyüşe içlerinde Hollanda Halk Cephesi’nin de olduğu çeşitli demokratik kurumlar katıldı.
*
Amsterdam’a ise 1 Mayıs eylemi, öğlen saat 12.00’de başladı. Emekçiler Museum Plein’da toplandı.

Buradan yapılan yürüyüş sonrasında saat 17.00’de Dam Plein’e gelindi.
Alanda ve yürüyüş sırasında yapılan konuşmalarda özellikle işsizlik, konut sorunu, sağlık sorunlarına dikkat çekildi.

Mitinge, SP (Sosyalist Parti), PvdA (İşçi Partisi), Rode Morgen (Kızıl Şafak), Sosyalist Enternasyonal gibi örgütler katıldı.

Yürüyüş boyunca Hollanda’da 1 Mayıs’ın tatil olmamasına dikkat çekilerek “özgür 1 mayıs” sloganı atıldı.

1 Mayıs eylemi, 29 Mayıs’ta “Mezarda Emekliliğe Hayır” talebiyle Hollandada yapılacak genel greve çağrıyla sona erdirildi.

Sosyal ağlarda paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.