Dündar: “Gökçek Yatağında günden güne eriyen vücuduyla hantallaşmış toplumu sarsmayı başardı”

“Hayatı Savunmak İçin Ölümü Gözealmak”

Can Dündar, 6 Mayıs 2020 günü, Youtube üzerinden yayın yapan ‘Özgürüz’ kanalında “Hayatı Savunmak İçin Ölümü Gözealmak” adlı bir video yayınladı.

Grup Yorum’un Ölüm Orucu direnişini ’68 ruhuna benzeten Can Dündar şunları söyledi:

“Corona salgını dünyaya ölümü hatırlattı. Her gün Azrail’in icraat karnesini dinleye dinleye ecel korkusu bastı insanlığı. Karantinalar, eve kapanmalar, maskeli suratlar ondan. İnsanlar ölümden saklanmak için en yakınları ile bile el sıkışmaya korkarken İstanbul’da bir gecekonduda tek başına Bir müzisyen ölmeye yattı. Hem de henüz 40 yaşındayken. Hem de milyonlara seslenen bir müzik grubunda çalarken. Hem de henüz 5 yıllık evli iken ve elbette herkes gibi yaşamayı severken. Peki neden ? “

ibrahim Gökçek sadece kendisi için değil, grupdaki bütün arkadaşlarıyla beraber özgürce şarkılarını söylemek ve yine beraber konserler verebilmek için açlık grevini ölüm orucuna çevirmişti. Ve Yıllardır Grup Yorum üzerinde süren baskıların ve kültür merkezlerinin sürekli basılmasının durdurulması, tutuklu olan arkadaşlarının serbest bırakılması için Grup arkadaşı Helin Bölek ile beraber bedenlerini ölüme yatırmışlardı.

Dündar programında İbrahim Gökçek ve Grup Yorum, 323 gün direnip siyasi zafer elde eden Grup Yorum üyesi İbrahim Gökçek için şunları söyledi:

Daha uzun yaşama reçetelerinin çok sattığı bir dünyada daha uzun değil daha anlamlı yaşamak gerektiğini öğretti bize İbrahim. Hayatı savunabilmek için bazen ölümü göze almak gerektiğini anlattı. Yatağında günden güne eriyen vücuduyla hantallaşmış toplumu sarsmayı başardı. Kısık sesiyle sağırlaşmış kamuoyunun duymasını sağladı. Ulusal ve uluslararası bir duyarlık yarattı. İbrahim ölmesin., Grup Yorum gibi özgürce şarkılarını söyleyebilirsin diyenleri bırakın ölsün diyen vicdansızlığa, değer mi diyen vurdumduymaz karşı bir araya getirmeyi başardı. Bu ruh bizim 1968’den tanıdığımız cesaretin ruhu. Elinde pankart dilinde şiir ve Amerikan donanmasının üstüne yürüyenlerin kısa vadede yenileceğini bile bile direnişe geçenlerin ruhu. Bugün ölüm yıldönümlerinde saygıyla andığımız Deniz Gezmiş’in Hüseyin İnan’ın Yusuf Aslan’ın ruhu. Bir an bir ideal uğruna her şeyden, hatta hayatınızdan vazgeçmeye hazır olup olmadığını sorun kendi kendinize. Ve bilin ki kazandığımız bir avuç hak, elimizde kalan bir avuç özgürlük onun için her riski göze alanlar sayesindedir. Ve o bir avuç hakkı korumak, o bir avuç özgürlüğü savunmakta cesaret ve fedakarlık gerektirir. Bu cesareti kuşaktan kuşağa taşıyanlara selam olsun.”

Sosyal ağlarda paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.