Doğubeyazıt’ta, Bursa’da, Marmaris’te, Urfa’da Elektrik Zammı Protestoları…

Elektriğe yapılan yüzde 127’lik zamlar, bir çok şehirde protesto edildi. İlk büyük protesto Ağrı’nın Doğubeyazıt ilçesinde gerçekleşirken, Bursa’da, Marmaris’te, Urfa’da yapıllan çeşitli eylemlerle protestolar devam etti. “Elektrik faturalarında yüzde 2’lik TRT payını kaldırdık” diye övünen AKP, elektriğe yüzde 50 ila yüzde 127 arasında zam yaptı.

DOĞU BEYAZIT’TA KİTLESEL PROTESTO

Doğubeyazıt’ta halk, elektriğe yapılan fahiş zammı protesto etmek için sokağa çıktı. Halk, elektrik dağıtım şirketinin önünde toplanarak, öfkesini dile getirdi. Halkın bir kısmı Cuma namazı çıkışında yürüyüşe geçerken çevreden katılımlarla yürüyüş kitleselleşti. Yürüyüşe katılanların çoğunun fatura ödeme merkezlerinden gelenler olduğu belirtiliyor. 4 Şubatta gerçekleştirilen eylemde, Çiftepınar Mahallesi Rıfkı Başkaya Caddesi’nde bulunan özel elektrik dağıtım şirketi ARAS EDAŞ’ın binası önünde toplanan halk, yüksek faturalara isyan etti. Burada yapılan eylemde, zamların geri çekilmesi ve hükümetin istifa etmesi talep edildi. Soğuk ve yağışlı havaya rağmen protesto saatlerce sürdü.

BURSA’DA ZAMLARA KARŞI IŞIK SÖNDÜRME!

Bursa’da kafe, bar ve restoranlar 5 Şubat akşamı, bir saat boyunca ışıklarını kapatarak elektrik zamlarını protesto etti. Eyleme müşteriler de alkış ve ıslıklarla destek verdi Saat 21.00-22.00 arasında gerçekleştirilen protesto eylemine ilişkin bir açıklama yapan Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Hizmet Ticaret Konseyi Başkanı Turgay Güler, “Zamlar geri çekilene kadar her gün saat 21.00’de bu eylemi yapacağız” dedi. Güler, geçen ay 9 bin TL gelen elektrik faturasının bu ay 23 bin TL’ye çıktığını belirtti. “Bursa Cafe-Restaurant, Lokanta, Çay Bahçesi İşletmecileri” adına yapılan açıklamada da “devam eden zamlar karşısında işletme faaliyetlerimizi sürdüremez hale geldik.” denildi.

URFA’DA DİCLE ELEKTRİK ÖNÜNDE GÖSTERİ

Şanlıurfa’da da halk, yaklaşık üç kat artan elektrik faturalarına bir protesto eylemiyle tepki gösterdi. Halk, elektrik zamlarının geri çekilmesi talebiyle Dicle Elektrik Dağıtım A.Ş. önünde toplandı. Ellerindeki faturalara itiraz eden halk, şirket yetkilileriyle görüşmek istedi. Güvenlik görevlileri, halkı temsilen bir heyetin binaya girmesine engel oldu. Halkın girmekte ısrar etmesi üzerine, patronları himaye etmek üzere hemen eylem yerine çok sayıda çevik kuvvet polisi ve zırhlı araç sevk edildi.

MARMARİS ve FETHİYE: “YUH YUH SOYANLARA!”

Muğla’nın Marmaris İlçesi’nde elektriğe yapılan zamlar, elektrik dağıtım şirketi AYDEM’in önünde yapılan bir eylemle protesto edildi. Eylemde Selda Bağcan’ın seslendirdiği “Yuh Yuh” şarkısı söylendi. “Marmaris Artık Yeter Platformu” tarafından çağrı yapılan eylemde, “Zamlar derhal geri alınmalıdır.” denildi. Fethiye’de ise bir grup Özer Olgun Kültür Merkezi önünde toplanarak yüksek elektrik faturalarını yırtıp yaktılar.

BIÇAK KEMİKTE!

Halkın bir çok kesimi, giderek artan ölçülerde öfkesini, tepkisini eyleme dönüştürme cesaretini buluyor. Bir yandan bıçağın kemiğe dayanmış olması, diğer yandan, yıllardır her koşulda süren direnişlerin halk üzerinde yarattığı “direnilebilir” düşüncesi, bugünkü eylemlerin iki temel kaynağı durumundadır.

Sosyal ağlarda paylaşın