Direnişler Meclisi “ADALET İSTİYORUM” FORUMU YAPILDI

Direnişler Meclisi, 1 Mart’ta Türkiye’nin dört bir yanında direnenleri bir araya getirmeyi ve ortak talebe dikkat çekmeyi amaçlayan bir forum düzenledi.
“Adalet İstiyorum Forumu”, İstanbul Barosu salonunda yapıldı.
Forumun düzenleyicisi olan Direnişler Meclisi, adaletsizliğe uğramış, işleri KHK ile ellerinden alınmış ve bu nedenle direnişe başlamış direnişçiler tarafından yaklaşık bir buçuk yıl önce oluşturuldu. 1 yıldır daha etkin olarak çalışmalar gerçekleştiriyor.


Önce direnişleri bir araya getirmek ve dayanışmayı sağlamak amacını güden meclis, hayatın her alanında adalet isteyen insanlarla karşılaştı.
İşte “Adalet İstiyoruz” forumu da böyle ortaya çıktı.
Ülkemizde yaşanan bir çok sorunun temelde adaletsizliğe dayandığını ve temel talebin “adalet” olduğunu gören Meclis üyeleri, bu talep temelinde bir forum yapılmasını kararlaştırdılar.

Forum Kararından Foruma
Bu kararın ardından Forumun nasıl gerçekleştirildiği, forumdan sonra yapılan açıklamada şöyle özetleniyor:
“Forum kararı alan meclis bileşenleri, 2 buçuk ay önce çalışmalarına başladı. Bir program hazırlandı. Öncelikle nerede yapılacağı düşünüldü. İstanbul barosuna başvuruldu. Talebimiz kabul edildikten sonra afiş çalışmaları için dostlarımız arayışa geçtiler. Moderator olarak Prof. Şebnem Korur Fincancı, HDP mv. Ömer Faruk Gergerlioğlu, ÇHD İstanbul yöneticilerinden Av. Ezgi Çakır ile görüşüldü.

Her biri forumu heyecanla karşıladılar. Meclis bileşenlerinden Yüksel Direnişi direnişçilerinden Acun Karadağ da dahil olduğunda moderasyon tamamlanmış oldu.
Afiş hazırlanmaya başlandı. Sonrasında adaletsizliğin yoğun yaşandığı konu başlıkları çıkartıldı. Bu konularda haksızlığa uğramış yüzlerce insanımızın isimleri listelendi. Bu isimler bileşenler tarafından paylaşıldı. … Çoğu yüz yüze olmak üzere yüzlerce görüşme yapıldı. Katılımcılar belirlendi. Afişler, stickerlar İstanbul’un dört bir köşesine yapıştırıldı.

Belediyelerde, okullarda, hastanelerde, meydanlarda, vapur, metro ve metrobüslerde binlerce Adalet İstiyorum Forumu’na çağrı bildirisi dağıtıldı. Gazeteciler, hukukçular, anneler, babalar, öğrenciler, işçiler, emekçiler foruma davet edildi. Görüşmeler sırasında karşılaştığımız adaletsizlikler karşısında çok üzüldük, kahrolduk; çok güzel anlar yaşadık; çok dost kazandık; çok yorulduk ama önemli bir şey yaptığımızın bilinciyle motive olduk.”

Forum Açılışı
“Dünyanın herhangi bir yerinde birinin yüzüne atılan tokatın acısını hissetmiyorsak insan değiliz”
Forum, 1 Mart günü saat 10.00’da İstanbul Barosu’nda başladı.
Açılış konuşmasını KHK ile ihraç edildikten sonra ohal sürecinde işimi istiyorum eylemini başlatan akademisyen Nuriye Gülmen yaptı.

Nuriye Gülmen acılarımızın ortaklığından ve birlikte hareket etmek gerektiğinden bahsetti. Che’nin sözüne atfen “dünyanın herhangi bir yerinde birinin yüzüne atılan tokatın acısını hissetmiyorsak insan değiliz” dedi. Katılımcıları ve moderasyonu tanıtarak hoşgeldiniz dedi.
Daha sonra ülkemizde yaşanan olaylara ilişkin bir sinevizyon izlendi. Sinevizyon salonda bulunan izleyicileri de çok derinden etkiledi.

“susarsak ölürüz, karanlıktan, yoksulluktan, yalnızlıktan ölürüz”


Divandan ilk konuşmayı Yüksel Direnişçisi Acun Karadağ yaptı. Karadağ “susarsak ölürüz, karanlıktan, yoksulluktan, yalnızlıktan ölürüz” dedi.
Konuşmaya milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu devam etti. Yaşanan bir çok acıdan, khk ile ihraçlardan, hapishanedeki bebeklerden, olumsuzluklardan ve işkenceden bahsetti. Sınırlarda mültecilerin yaşadıklarını anlatarak, bu konuda hükümetin suç işlediğini söyledi. Grup Yorum ve Mustafa Koçak ölüm oruçlarında sorumluları taleplerin kabul edilmesi konusunda göreve çağırdı.


Avukat Ezgi Çakır konuşmasında, yasaları egemenler hazırladığı için bu adaletsizliklerin yaşandığına dikkat çekti. Çünkü ezen ve ezilen arasında sürekli bir mücadelenin olduğuna işarete etti. Biz burada “birlikte söz söylemek için mi birlikte yürümek için mi bulunuyoruz” sorusunu sordu.
Forumda yaklaşık 30 katılımcı söz aldı, yaşadıklarını, direnişlerini, önerilerini anlattı.
Forum alınan kararlar ve çağrılarla sonu erdirildi.

Sosyal ağlarda paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.