Direniş evi önünde tarihi açıklama

Bu sabah Istanbul Küçük Armutludaki Direniş Evi önünde tarihi bir açıklama yapıldı. Bu açıklamada ölüm orucunun 323 günündeki Grup Yorum üyesi Ibrahim Gökçekin ölüm orucuna son verdiği direnişin siyasi bir “Zafer” kazandığı açıklandı. Bu açıklamaya Grup Yorum üyelerin yanısıra birçok demokratik kurum temsilcisi, milletvelkii, sanatçı katıldı. Aşağıda bu aciklamalarin videosunu ve tüm konuşmaların tam metnini yayımlıyoruz.

Grup Yorum üyesi Seher Adıgüzel: “Gökçek bu aşamada ara veriyor çünkü siyasi bir zafer kazandık.”

Öncelikle şunu duyurmak istiyoruz bütün kamuoyuna. Bütün dünyaya duyurmak istiyoruz. Grup yorum 35 yıldır var olan bir müzik grubudur. Devrimci sanat yapan bir müzik grubudur ve bugün faşizmin saldırılarına rağmen ölüm orucu kararı almıştır. Bir üyemiz konser yasakların kaldırılması için tutsak üyelerimizin serbest bırakılması için 288 gününde şehit düşmüştür. Helin Bölek ölümsüz şarkımız olmuştur Bugün taleplerimiz tutsak üyelerimizin serbest bırakılması ve konser yasaklarının kaldırılmasıdır. İbrahim Gökçek tam 323 gündür bu direnişi sürdürüyor. Ölüm oruca direnişini sürdürüyor. Dün birçok haber yapıldı kritik bir aşamada olduğuna dair. Evet kritik bir aşamada ve bunun sorumlusu bu iktidardır. Dün aldığımız bir karar bildiriyoruz size. Biz Grup Yorum üyeleri olarak bütün Avrupa’daki arkadaşlarımızla birlikte buradaki Yorum emekçileri ile birlikte bir karar aldık. İbrahim abi ile birlikte aldık bu kararı. Direnişimiz siyasi bir zafere ulaşmıştır. Bütün dünyaya duyurduk biz bu direnişi. Grup Yorum sadece kendi hakları için değil tüm halkların türküsü olduğu için Türkiye halklarının türküsü olduğu için bu siyasi zaferi kazanmıştır. Bütün dünya gerçekten bütün dünya bu direnişi duydu. Siyasi bir zafer kazandık. Biz bugün bunu bildiriyoruz siyasi zaferi kazandık şu an olumlu görüşmelerde yapılıyor. Öyle umuyoruz. Devamında taleplerin kabul edilmesi için şu an. Bir arkadaşımız avukatımız ile birlikte valilikte ve konser başvurusu yapılıyor. Bu konser başvurusunun olumlu şekilde sonuçlanmasını umuyoruz. İbrahim Gökçek bu aşamada ara veriyor çünkü siyasi bir zafer kazandık. Hem burada bulunan milletvekilleri İHD Başkanları, TİP Başkanları kefil olduğunu açıklıyor. Hem CHP hem HDP hem TİP milletvekilleri bu sürecin takipçisi olduklarına dair kefil oluyorlar. O yüzden biz bu aşamada bu direnişe ara veriyoruz ama mücadelemiz devam edecek. Taleplerimiz kabul edilene kadar biz bu direnişe devam edeceğiz. Farklı yöntemlerle devam edebiliriz. Belki daha sonra yine başlarız. Bu süreç gösterecek bunu bize. İbrahim Gökçek hepinize selam söylüyor. Gözleriyle inancı ile selamlıyor siz. Biz kazandık. Biz güçlüyüz. Bütün dünya şunu gördü direnmeyerek teslim olarak biz hiçbir şey kazanamayız. Türkiye’de umut var çünkü direnenler var. Biz teslim olmuyoruz. Biz korkmuyoruz. Güçlü olan biziz. Türkiye halklarının ölümsüz şarkısı oldu Helin. Onula da bugün de biz direnmeye devam edeceğiz. Yaşasın ölüm orucu direnişi. Biz buradan halkın avukatlarına da selamlıyoruz. Onlar da bizim talebimiz için ölüm orucunda. Hala da devam ediyorlar. Adil yargılanma hakkı için. Yaşasın Ölüm Orucu direnişimiz.

Avukat Didem Baydar Ünsal (HHB Avukatı): “Grup Yorum’un direnişi tüm halkları sardı dünyaya duyurdu. Bunun sonucu olarak bugün bu güzel haberi sizlerle paylaşmaktan onur duyuyoruz.”

Değerli basın emekçileri sevgili halkımız! öncelikle herkese merhaba. Bugün bir zafer gününe uyanmaktan dolayı hepimiz çok mutluyuz. Tarihte işçi emekçi ve halkların kazanmış olduğu hak yoktur ki direniş olmaksızın, mücadele olmaksızın, bedel olmaksızın kazanamazsın. Biz de müvekkillerimiz de direnişlerini ve direnişlerinin sonucunu bizim için çok ağır bir bedel olan ve bizim için değerli bugün anmaktan onur duyduğumuz müvekkilimiz Helin Bölek’in kaybıyla bu direniş örüldü ne yazık ki. Onu kaybetmek istemedik. Onu kaybetmemek için direnmeye devam ettik. Grup Yorum direnmeye devam etti. Bizler avukatları olarak savunmaya devam ettik ve savunmaya devam edeceğiz. Grup Yorum’un direnişi tüm halkları sardı dünyaya duyurdu. Bunun sonucu olarak bugün bu güzel haberi sizlerle paylaşmaktan onur duyuyoruz. Onların taleplerinin takipçisi olmaya devam edeceğiz. Bu ülkenin milletvekilleri aydınları olarak buradan hepinizi saygı ile selamlıyoruz.

Hüda Kaya (HDP Milletvekili): “Bizler söz veriyoruz konser gerçekleşinceye kadar bizler bu sorumluluğu üzerimizde alıyoruz.”

Ülkemizde hiç kimse düşüncelerinden ideolojilerinden dolayı ötekileştirilmemeli. Müzik yapmak hakları engellenmemeli. Konuşma ifade özgürlükleri engellenmeme talebini, İbrahim’in iradesiyle ortaya koyduğu bu tutumu sahip çıktığı. Özgürlük talebi konser yapma talebine. Biz de talebimiz olarak kabul ediyoruz ve bu sese bu çığlığa sahip çıkıyoruz buradan. Bizler söz veriyoruz konser gerçekleşinceye kadar bizler bu sorumluluğu üzerimizde alıyoruz. Ve bunun takipçisi olacağız. Ama mecliste ama meydanlarda ama sahnelerde gerçekleşinceye kadar mücadelemizi sürdüreceğiz. Gerekirse her türlü bedeline rağmen biz bu iradeye sahip çıkma sözünü buradan İlan ediyoruz.

Barış Atay (TİP Milletvekili): “İbrahim’in Helin ile birlikte ortaya koyduğu irade sadece Grup Yorum’un şarkıları söyleyebilmesi için değil, Türkiye’de sanatın özgürce yapılabilmesi için herkes adına konmuş bir irade.”

Arkadaşlar hepiniz hoş geldiniz. Dün de açıklamıştık Helin ve İbrahim bir irade ortaya koydular. Ne yazık ki Helin bugünkü kazanımı göremedi ama İbrahim yaşama tutunarak bunun sembollerinden biri oldu. Aslında talepler çok net konser yasakları kaldırılsın, Grup Yorum üyeleri serbest bırakılsın. Dün de söyledim bunun tartışılabilecek hiç bir yanı yok. Ama ne yazık ki bu bizim gerçekliğimiz. İbrahim’in ortaya koyduğu irade Helin ile birlikte Sadece Grup Yorum’un şarkıları söyleyebilmesi için değil, aynı zamanda Türkiye’de sanatın özgürce yapılabilmesi için herkes adına konmuş bir irade. Bugünden itibaren ben şahsım adına oyuncu bir arkadaşları olarak, partim Türkiye İşçi Partisi olarak da kurumsal olarak bu taleplerin sonuna kadar takipçisi olacağıma ve Grup Yorum’un özgürce dinleyebileceğimiz günleri kazanmak için her türlü mücadeleyi vereceğime söz veriyorum. Buradaki arkadaşlarımla beraber o gün geldiğinde o türkülerle, marşlarla umut ettiğimi, hayal ettiğimiz o gelecek için hep beraber söyleyeceğiz inanıyorum. Hepinize de bu verdiğiniz mücadele için teşekkür ediyorum.

Ali Şeker (CHP Milletvekili): “Bu sadece kendi adlarına değil bütün sanat yapanların adlarına bir mücadeleydi.”, “Adil yargılanma talebini seslendirmeye devam edeceğiz.”

Değerli arkadaşlar İbrahim’in 323 gününde onu kaybetmemek için ne yapabiliriz diye bütün arkadaşlarımızla birlikte katkı vermek için çok uzun süredir mücadele ediyoruz. Bunun bu noktada olumlu bir şekilde hepimiz adına mutluluk verici. Bir kişi konser yapmak için bedenini ölüme yatırıyor. Bu aslında bizim için bir utanç. İnsanların bir konser verebilmek için 323 gün direnmesine gerek yok. Helin Bölek’ in ölmesine gerek yok. Ancak İçinde bulunduğumuz iklim siz suçlusunuz diyerek insanların konserlerini engellemek dünyanın hiçbir yerinde olamaz. Yani bunun sonu sokağa çıkmayın suç işleyebilirsinize kadar gider. Bu sadece kendi adlarına değil bütün sanat yapanların adlarına bir mücadeleydi. Ben umut ediyorum İbrahim bir an önce sağlığına kavuşur. O konserlerde hep beraber olduğu gibi milyonlarla tekrar söyleyebiliriz. Adil yargılanma talebi aslında çağdaş dünyada olmaması gereken bir talep. İnsanlar adil yargılanmak için 323 gün ölümüne direnebiliyorlar. Biz de içeride bulunan adil yargılanmayan Grup yorum üyelerinin adil yargılanması için daha önce olduğu gibi bundan sonra da mücadele etmeye devam edeceğiz. Sadece onlar için değil tüm Türkiye için adil yargılanma talebini seslendirmeye devam edeceğiz. Konser verilmesi için elimizden geleni yapacağız ve bir konser verildiğinde de birlikte o türküleri hep beraber söyleyeceği. Bir kişinin bedenini ölüme yatırması Türkiye’nin bundan sonraki döneminde bir daha olmayacak bir durum olmasını istiyorum. Onun için de bu sürecin bu şekilde sonuçlanmasında emeği geçen herkesi kutluyorum. Teşekkür ediyorum. İbrahim Yaşasın. Türküler yaşasın diyorum.

Hilmi Yarayıcı (Eski Grup Yorum üyesi): “İbrahim’i Grup yorumu türküleri yaşatmak bizim asıl sorumluluğumuz haline gelmiştir.”

Merhaba arkadaşlar, ben de eski bir Grup Yorum üyesi olarak bu gün bu kazanımdan dolayı çok mutlu olduğumu, İbrahim’i yaşatacağımızı büyük bir coşkuyla, büyük bir dirençle karşılık bulduğunu ve birlikte sahnelerde türkülerimizi halkımız için söyleyeceğimizi bir kez daha vurgulamak istiyorum. Dün yapılan bir röportajda bana şunu sordular “sizin dönemde yoruma yönelik baskılar nasıldı şu anda nasıl var mıydı?” diye. Arkadaşlar bu ülkede Faşizm var. Faşizm bazen yüzünü gizliyor bazen açık bir şekilde gösteriyor. Evet o zaman da vardı. Şimdi de var. O zaman da gözaltılar işkenceler yapılıyordu. Şimdi de yapılıyor. Dolayısıyla buna karşılık arkadaşlarımızın son çare olarak adil yargılanma talebi konser yasaklarının kalkması ile ilgili tek şey vardı. Bugün bunu burada tartışmak yeri ve zamanı değildi ama milyonlarca insanın karşılık bulduğu İbrahim in yaşaması için ses ve soluk olduğu bugünlerde daha çok sorumluluk düşüyor biz. Dolayısıyla İbrahim’i Grup yorumu türküleri yaşatmak bizim asıl sorumluluğumuz haline gelmiştir. Birçok milletvekili ve sanatçı dostlarla söylemiştik “yaşamak hak yaşatmak görevdir” diye. Biz görevimizi yapmaya çalışıyoruz. Umarım bu adımı karşıdan iktidar sahipleri duyar ve buna uygun adımlar atar. İbrahimizi yaşatır ve konser yasaklarını ortadan kaldırılır . Daha önce de aylarca arkadaşlarımızın yaşaması için sesleri solukları olmaya çalıştık. Ama ne yazık ki Helinimizi ve Mustafamızı kaybettik. Umarım buna ilişkin tekrar bir ölüm orucuna girilme noktasına en insani en vicdani bu talepler karşılanır ve bu noktaya gelinmez. Evet bugün Grup Yorum’ dan arkadaşlar valiliğe konserlerin izin verilmesi için dilekçe de bulundular. Aynı başvuru başka kurum temsilcileri tarafından bugün İzmir’de yapılıyor. 3 Temmuz’da Grup Yorumla açık Fuar alanında konser yapılabilmesi için bir başvuru yapılacak valiliğe. Umarım bunlar da olumlu başvuru alır ve hep birlikte türkülerimizi söyleriz. Çok teşekkür ediyorum.

Şebnem Korur Fincancı (Türkiye İnsan Hakları Vakfı Başkanı): “Bugün dayanışmanın yaşatacağı bir adım atmış olduk… Bu mücadeleyi de sürdüreceğiz.”

Sevgili basın emekçileri, Sevgili dostlar bugün yaşam kazandı. Keşke daha önce bu yaşamı kazanmasına olanaklı kılacak bir dayanışmayı bunca büyütebilseydik. Ama biliyorum insan hakları örgütleri olarak hem İnsan Hakları Derneği hem Türkiye İnsan Hakları Vakfı yaşamdan yana tavır alırken dayanışma yaşatır derdi. Biz bugün dayanışmanın yaşatacağı bir adım atmış olduk. O nedenle İbrahim Gökçek’in Grup Yorum’un böyle bir karar alması biz insan hakları örgütleri açısından umut verici. Biz başından beri talepleri taleplerimizdir demiştik. Çünkü düşünce ve ifade özgürlüğü temel haklardan ve bu ifadelerini özgürce kullanabilecekleri türkülerini özgürce söyleyebilecekleri bir ortamı yaratmak için de başından beri mücadele ediyoruz. Bu mücadeleyi de sürdüreceğiz. Ben bu nedenle hepinize yaşamdan yana karar için dostluk destek alkışı talep ediyorum. Bu alkış İbrahim için olsun.

Nuriye Gülmen (Direnişler Meclisi): “Yapmak istedikleri her şeyde verdiğimiz sözün arkasında olacağız.”

Herkese merhabalar. Değerli basın emekçileri, sevgili dostlar hepiniz hoş geldiniz. Bugün burada bu kazanımla buluştuğumuz için çok mutluyuz. Direnişler Meclisi adına bu konuşmayı yapıyorum. Grup Yorum’un direnişini en başından beri takip ediyoruz. Meclisimizin bir üyesi Grup Yorum. Bu direnişte en başından beri onlarla birlikteydik. Bu direnişte elimizden gelen her şeyi yaptık ve bu zaferin kazanımın bir parçası olmaktan gurur duyuyoruz. Bundan sonra da konser ve aslında bütün taleplerine ilişkin özgürlük taleplerine ilişkin yapmak istedikleri her şeyde verdiğimiz sözün arkasında olacağız. Talepleri taleplerimizdir demeye devam ediyoruz. Hepinize teşekkür ediyorum.

Pınar Aydınlar (Sanatçı): “Grup Yorum İbrahim, Helin ve sürgünde olan yoldaşlarımız nice bedeller verdiler.”

Sevgili yoldaşlar şunu söylemek isterim ki Grup Yorum İbrahim, Helin ve sürgünde olan yoldaşlarımız nice bedeller verdiler. Tarih boyunca bu ülkedeki tüm haksızlıklara karşı dünyadaki tüm haksızlıklara karşı her daim ezilen halkların yanında ifade ettiler şarkıların. Eski tarihte son sözü direnenler söyler. Bu ülkede Ruhi Su’lar, Yılmaz Güney’ler bu ülkede 7 Ulu Ozanlar direniş tarihleri ile var oldular. Ortada hiçbir katilin adı yokken o güzel insanların şanı kaldı. Şu anda Küçük Armutlu’dayız. Direniş evinin önündeyiz. İbrahim’in ve İbrahim’in yoldaşlarının bu onurlu direnişi Mayıs ayının kızıllığına, Mayıs ayının şehitlerine şan olsun.

Ahmet Gökçek (İbrahim Gökçek’in Babası): “Herkese teşekkür ederim destekleri için.”

Merhaba arkadaşlar. Grup Yorum’un bu direnişine destek veren yanımızda olan herkese teşekkür ediyorum. İbrahim’in babası olarak oğlumuz bu direnişin simgelerinden bir tanesi ve bugüne kadar bu direnişini sürdürdü. Biz de ailesi olarak sonuna kadar yanında olduk. Herkese teşekkür ederim destekleri için.

Tüzün Gökcek (İbrahim Gökçek’in annesi): “iki gün sonra doğum günüm. Bana çok güzel bir hediye oldu. Hayatımın sonuna kadar unutamayacağım.”

Ben de İbrahim’in annesiyim. Bu süreçte her anın her dakikanın nasıl geçtiğini sizlere anlatmak çok zor ama biliyorduk böyle bir zaferi kazanacağını çocuklarımızın. Sizlere çok teşekkür ediyorum ve benim iki gün sonra doğum günüm. Bana çok güzel bir hediye oldu. Hayatımın sonuna kadar unutamayacağım.

Bahar Kurt (Grup Yorum Üyesi): “Bu dayanışma Grup Yorum halktır susturulamaz sloganının somut bir örneği.”

Bu süreçte emeği geçen herkese Grup Yorum olarak teşekkür ediyoruz. Aslında bu dayanışma Grup Yorum halktır susturulamaz sloganının somut bir örneği. Biz de tam bu sloganı hep beraber haykıralım diye bir çağrı yapacaktık ama gerek kalmadı. Bunu hep beraber haykırdık. Tekrardan herkese çok teşekkür ediyoruz. Konserlerimiz de görüşmek üzere.

Sosyal ağlarda paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.