Dersim: Bir Anne Kızının Kemiklerini İstiyor

5 Ocak’tan bu yana kayıp olan Munzur Üniversitesi öğrencisi Gülistan Doku’nun bulunması için ailesi tarafından Dersim’de oturma eylemi başlatıldı.
Bugüne kadar haklar ve özgürlükler için sayısız eyleme ve direnişe tanıklık eden Seyit Rıza Meydanı, bu kez de bir ailenin kızları-kardeşleri için direnişine tanıklık ediyor.
Gülistan Doku’nun Annesi Bedriye ve ablası Aygül Doku tarafından başlatılan eyleme polisihn saldırısı gecikmedi. Anne ve abla Dokular, 7 Eylül’de gözaltına alınarak, Dersim Emniyet Müdürlüğü’ne götürüldüler ve daha sonra serbest bırakıldılar.


Ertesi gün gözaltılara karşı bir dayanışma eylemi gerçekleştirildi.
8 Eylül’de yapılan eyleme, HDP İstanbul milletvekili Dilşat Canbaz, Belediye Başkanı Fatih Mehmet Maçoğlu, Dersim Baro Başkanı Kenan Çetin, ve çeşitli partilerle demokratik kitle örgütleri temsilcileri katıldı. Ailenin ve katılımcıların konuşmalarından sonra bir süre oturma eylemi yapıldı.

Doku Ailesi: “Aç Talebimiz Var”

Gülistan Doku’dan 250 gündür haber alınamıyor. Doku’nun kaybedilmesindeki baş şüpheli tutuklanmladı bile. Devletin konumasında. Aile, kızlarının bulunmasından ümidini kesmiş durumda artık; oturma eylemi de aslında kızlarının kemiklerini bulmak için… Tıpkı baba Kemal Aygün gibi.
Oturma eyleminden sonra gözaltına alınan Abla Aygül Doku, ne istediklerini ve gelişmeleri şöyle anlatıyor:


“Dün ben ile annem 247 gündür kayıp olan kızımızın kemiklerini sormaya gelmiştik. Daha önce valilik, savcılık ve diğer yetkililerle görüşmüştük. Cumhurbaşkanı ile görüşmek, şüpheli Zainal Abarakov’un tutuklanması ve üvey baba olan Engin Y.’nin soruşturma dosyasına girmesi gibi üç talebimiz vardı. Annem ve ben gözaltına alındık. Gözaltına alınma sebebimiz basın ve yürüyüş yasağı olmasıymış. Biz toplantı ve yürüyüş yapmadık. Diyarbakır anneleri oturmuş çocuklarını arıyordu. Bakan Selçuk anneleri ziyaret etmiş. Onlara “Diyarbakır’ın cesur anneleri” demiş, onları kutlamıştı.

Benim annem de… ben de Diyarbakır’ın bir annesiyim ve ben de kızımı arıyorum demek için meydanda oturdu. Daha sonra annem yaka paça buradan çekildi ve ben bir kadın polisin tekmelerine maruz kaldım.”
“İçişleri bakanı Ankara’da bize dedi ki baraj boşaltılacak, su akara gelecek denildi fakat o su bir seviyede tutuldu. O suyun sonuna kadar sonuna gidilmedi. O su sonuna kadar inseydi biz bir sonuca varacaktık. Gülistan orada yok. Şimdi baş şüpheli ve ailesi yargılanmıyor. Gülistan’ın dosyası kapandığı için annem burada oturma eylemi başlattı. Aslında bir eylemde değildi bir annenin kızının kemiklerini bulması için haklı bir feryattı. Dün bana atılan tekmeler sadece bana atılmadı “Gülistan Doku Nerede?” sorusunu soran milyonlara atıldı. Dün Bedriye Doku burada yaka paça gözaltına alınmadı, Gülistan’ı merak eden herkes yaka paça çekildi”.

Sosyal ağlarda paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.