Manken Itır Esen’in enkaz üzerinde verdiği pozlar tepkilere sebep oldu.
Miss Turkey 2017 yarışmasıyla adını duyuran manken Itır Esen, “Tehlikenin farkında mısın?” sloganıyla depreme farkındalık yaratmak için hayata geçirilen bir proje kapsamında enkaz üzerinde poz verdi. Çekimden bir videoyu sosyal medya hesabından paylaşan Esen, tepkilerin ardından görüntülerin yer aldığı videoyu sildi.
Konu ile ilgili açıklama yapan AKUT ise çekimler esnasında güvenlik süreci yürüttüklerini belirtti.
Ülkemizde milyonlarca halk olası depremlerde hayatını kaybetme riski altında yaşıyor. Ülkemiz fay hatları üzerinde ve deprem ülkemizin gerçeği. Öngörülen depremler oluyor. Bilim insanları olası Marmara depreminin sadece İstanbul’da milyonlarca insanı etkileyeceğini neredeyse avaz avaz haykırıyorlar.
Hal böyleyken iktidar, yapıları güçlendirme, yerinde islah, dayanıksız yapıların yerine yenisini yapmak gibi alınması gereken önlemleri almıyor. Yani depremin yaratacağı yıkıma karşı hiç bir şey yapmıyor. Bir TV kanalı da aklınca mankenleri kullanarak “farkındalık” yaratmaya çalışıyor. Deprem konusunda yaratılacak “farkındalık” değil, iktidarın hiç vakit geçirmeksizin alacağı önlemlere ihtiyaç var.
AKUT enkaz üzerinde yapılan çekimler ile ilgili “Fashion TV’nin Atıl Kutoğlu, Dilek Hanif, Vural Gökçaylı, Ahmet Erarslan gibi dünyaca ünlü 10 modacı ile birlikte, beklenen İstanbul depremine dikkat çekmek için gerçekleştirdiği, “Sesimi Duyan Var Mı?” adını verdikleri sosyal sorumluluk projesinde…” diye açıkladı.
Projenin yürütücüleri, Fashion TV’nin Türkiye Yöneticisi Sn. Enis Onat ve Sanat Yönetmeni Sn. Ferhan Aral, bir süre önce vakfımıza ulaşarak moda dünyasının beklenen İstanbul depremine dikkat çekmek ve toplumsal duyarlılığı artırmak amacıyla bir proje yapmak istediğini belirtmiş
Kapitalizmin mantığı hep aynı işliyor. Bir ürünü satabilmek için kadın bedenini kullanmak kapitalizmin bilinen yöntemlerindendir. Yeni model otomobili, bir villayı yada her hangi bir lüksü pazarlarken manken kullanımı vazgeçilmezdir.
Deprem gibi önemli ve hayati bir konuya manken kullanılması kapitalistlerin deprem konusunda “farkındalık” yaratmaktan çok deprem tehlikesini dahi reklam malzemesi yapmaktan başka bir anlam taşımıyor.