Hindistan’da şeker kamışı tarlalarında çalışan kadınların yaşadıkları zor koşullar, baskılar ve saldırılar yıllar önce de dünya basınına yansımıştı. Ancak son olarak 2018 yılının son aylarına dayanılarak yapılan araştırmalar kadınların durumunun daha da kötüleştiğini belgeliyor. Dünyanın en büyük şeker kamışı üreticilerinden olan Hindistan’da, işçilerin yaşadıkları kapitalizmin kar uğruna neler yapabileceğini gösteriyor.
Hindistan’ın ortasında bulunan bir bölgede tarlada çalışan kadınların daha iyi çalışmaları amacıyla rahimlerinin alındığı ortaya çıkmıştı yıllar önce.
Marathwada bölgesindeki büyük şeker kamışı tarlalarında çalışan kadınların durumunu Tathapi isimli bir dernek duyurdu.Bölgede kısa zaman içinde histerektomi ameliyatlarının, yani rahim aldırma ameliyatlarının artması dikkat çekiyor.
Yapılan araştırmalarda tarlalarda çalışan kadınların yüzde 36’sının bu ameliyatı yaşadığı ortaya çıkıyor. Normalin çok üstünde olan bu rakam araştırmaların yapılmasına yol açtı. 3 sene içinde 4 bin 500 kadının Beed bölgesinde bu ameliyattan geçtiği öğrenildi. Ameliyatların büyük çoğunluğu özel kliniklerde gerçekleştirilmiş.
Araştırmalarda, şeker kamışı kesme işinde çalışan kadınların, işverenler tarafından ameliyat olmaya yönlendirildiği belirtiliyor. Rahmi alınan kadınların, adet olmadan, hamile kalmadan daha verimli çalışmaları hedefleniyor. Özel kliniklerin devreye sokulduğu ve kadınların kanser riski ile korkutularak ikna edildiği söyleniyor.