Çin’de İşçilerin Cesetleri Çıkmaya Devam Ediyor

21 Mart günü Çin’de bir fabrikada yaşanan patlama sonrası ölü sayısı her geçen gün artıyor. Son rakam 78 kişi ölüm oldu. Yüzlerce yaralı var. Ciangsu’nun Yancheng kentindeki bulunan bu fabrikada böcek ilacı üretiliyordu. 

Dev fabrikada büyük bir patlamanın yaşanmasıyla çıkan yangın, yakınlardaki binaları da hedef aldı. Binaların birinde bulunan kreşteki çocukların da yaralandığı öğrenildi. Bölgede yaşayanlar patlamanın deprem gibi hissedildiğini anlattılar.

2007 yılında kurulan Tianjiayi Kimyasal firmasına ait fabrikanın geçmişte güvenlik kurallarını ihlal gerekçesiyle cezaya çarptırıldığı ortaya çıktı. 2015 yılında da Tianjin bölgesindeki bir kimyasal fabrikada yaşanan kazada 165 kişi ölmüştü.

Kapitalizmin doğası gereği yaşanan rekabet içinde Çin’de yer almak adına, daima daha düşük maliyetli, daha düşük ücretle üretimini yüksek tutmak istiyor. İşçilerin yoksullaşmasına neden olan bu ucuza üretimin diğer bir etkisi de tehlikeli koşullarda çalışma. Ucuza üretim ancak işçilerin hayatı yok sayılarak gerçekleşiyor ve bu yöntem ile « iş kazaları », « mesleki hastalıklar » « doğal çevre tahribatlarının » yaşanması ise sadece doğal bir sonuç.

Sosyal ağlarda paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.