CHP’li Özgür Özel : «Cezaevlerinde nöbetleşe uyunuyor, nefes almanın imkânı yok»

AKP Hatay Milletvekili Hüseyin Yayman’ın Hapishaneler ile ilgili izlenimlerini anlattığı meclis genel kurulunda kullandığı ifadelere muhalefet partili milletvekilleri tepki gösterdi.

Yayman’ın tepki ile karşılanan açıklaması şöyle :  “Cezaevlerimizde çok şükür ki taammüden, organize bir biçimde bir işkence, bir insan hakları ihlalinin olmadığı tutanak altına alınmıştır. Yine burada kaba şiddet, insanın onurunu zedeleyen ve insanın varlığına yönelik olarak bir insanlık suçunun da işlenmediği hüküm altına alınmıştır. Fakat bununla birlikte, cezaevlerimizde mahkûmlarımızın, tutuklu ve hükümlülerimizin özellikle kütüphanede daha fazla kitap talebinin olduğu ve özellikle Sincan Cezaevinde ısınmaya ilişkin problemlerin olduğu, yine Silivri ve Bakırköy Cezaevlerinde ise görüşme sürelerinin uzatılmasına dair taleplerin olduğu dikkate alınmıştır” dedi

Hergün kaba dayak, işkence ve keyfi uygulamalar ile gündeme gelen hapishaneler ile ilgili AKP milletvekilinin söylediği yalanlara karşı Özgür Özel şöyle dedi :

« CEZAEVLERİNDE KEYFİ UYGULAMALAR VAR »     

Yayman’ın “Türkiye cezaevlerinde sorun yoktur” yalanına CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel  şöyle cevap verdi : “Şu anda Türkiye’deki cezaevleri kapasitelerinin çok çok üzerinde dolu, bunu herkes kabul ediyor. Cezaevlerinde nöbetleşe uyunuyor, nefes almanın imkânı yok. İstanbul’daki son depremde cezaevi koğuşundaki kişileri deprem sırasında avluya almayıp ancak yöneticilerin kendilerinin bina dışına çıktığı bir süreç, vicdanları yaralayacak son derece tartışmalı bir süreçtir. Bunun yanında, eskiden beri kütüphaneden yararlanma, sosyal haklardan yararlanma, aile görüşü, aileyle telefon görüşü meselelerinde keyfî uygulamalar ve Türkiye’nin dört bir yanında birbirinden farklı uygulamalar var” dedi.

Özgür Özel’in hapishaneler ile ilgili açıkladıkları hapishanelerde yaşanan gerçeklerin sadece küçük bir kısmı. Türkiye Hapishaneleri işkence ve keyfi uygulamaları ile biliniyor. Tutuklu ve hükümlülerin en çok işkence ve keyfi uygulamalara maruz kaldığı hapishane AKP milletvekilinin ziyaret ettiği Silivri hapishanesi olmasına rağmen « sorun  yoktur » açıklaması yapması AKP faşizminin hapishanelerde yaşanan insan hakları ihlali, işkence ve keyfi uygulamaların üzerini örtme gayreti olduğu çok açık. Ama nafile . İşkence artık bir kaç raporla gizlenemeyecek boyutlarda.   

Sosyal ağlarda paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.