ÇHD İşkenceyle Mücadele Komisyonundan Açıklama


Meslektaşımız ve derneğimiz üyesi Av. Seda Şaraldı ve müvekkillerinin, gözaltına alınıp İstanbul’a getirilmelerinin ardından bugün saat 13:00 te emniyet ifadeleri başlayacaktır.

İfadeler alınana dek yürütülen süreci ve edindiğimiz tüm işkence bilgilerini sizlerle paylaşıyoruz.
Üyemiz Denizli’de aile evindeyken gece yarısı evi basılarak gözaltına alındığı, evi didik didik arandığı sırada yasaya aykırı olarak ne baro temsilcisi ne savcı bulunmuştur.
Jandarma savcıyı aramasına rağmen savcı, “büro araması olmadığı gerekçesiyle gelmeyeceğini” söylemiş.
EK: Savcının arama kararı vermesi için bakması gereken tek kanun maddesi şu şekildedir:Foto

Arama kararını icra eden polisler, meslektaşımızın telefon ve bilgisayarına el koymanın yanında, meslektaşımızın anne ve babasının telefonlarına ve kardeşinin EBA programı üzerinden öğrenimini sürdürdüğü bilgisayarına da el koymuşlardır.
Arama icrasında dikkat çeken son husus ise tüm bu işlemler Denizli’de yer yetkisi bakımından mahal ekiplerince gerçekleştirilmesi gerekirken meslektaşımızı daha önceden tanıyor olan İstanbul TEM Şube nezaretinde gerçekleşmiş olmasıdır.

Şaraldı, sabah 5’te bindirildiği doblo tipi sivil araç ile Bursa’ya götürülürken 8 saat boyunca “ters kelepçe” ile tutulmuştur. Meslektaşımıza yerinde hiçbir sebep olmaksızın saatlerce uygulanan bu fiziki işkence -ki devamından bahsedeceğiz- bir düşman ceza hukuku pratiğidir.

Meslektaşımızın İstanbul’a getirilmesinin ardından, daha önce parmak izi kaydı olmasına rağmen, vücut bütünlüğü ihlal edilerek rızasına aykırı olarak vücudundan örnek alınmak istenmiştir.
Ancak polisler bununla yetinmemiş, meslektaşımıza itiraz fırsatı vermemiştir. Meslektaşımızın “parmak izi” adı altında işkenceye karşı çıkacağını öngören polisler bunu fırsat bilmiş, “zaten parmak izi vermeyeceğini biliyoruz” diyerek meslektaşımıza çelme takarak düşürmüş, kafasını defalarca tekmelemiş ve parmak izi alındıktan sonra da devam etmişlerdir.

Aynı soruşturma ile İstanbul’a çok sayıda kişi getirildi.

Az sonra bahsedeceğimiz sebeple yaşamı tehdit altında olan Aytaç ve Deniz; yeni ameliyatlı ve böbrek transplantasyonu geçirmiş iki kardeş.
Aytaç, vücudu böbreği kabul edebilsin diye bağışıklık düşürücü ilaç kullanıyor.

İlyas ve bir diğer şüpheli ise kronik hastalık sahibi. Savaş ise kusma belirtileri gösteriyor.

Sağlık durumları kritik olan tüm bu kişiler, yer değiştirme imkânı olmasına rağmen aynı soruşturma kapsamında Hatay ve Adana’dan getirilen diğer kişilerle aynı nezarette tutuyorlar

Birçok şehirden tek merkeze toplanan tüm bu kişilere yer değiştirmeleri sebebiyle yapılan COVID-19 testleri sonucunda testi pozitif çıkan bir kişi, şehirlerden birinde yolda bırakılıyor.

Vatan Şube’deyken testi pozitif çıkan kişilerden düne kadar iki kişi serbest bırakıldı.
Pozitif şüphelilerle iki gün boyunca beraber tutulan temaslı şüpheliler de belirtiler baş göstermesine rağmen önlem alınmadığı gibi soruşturma işlemleri hızlandırılmayarak hastalığın yayılmasına yol açılmaktadır.

Dün akşam ateşlenen bir kişi daha hastaneye götürülmüştür
Gözaltına alınan kişilerin 24 saat avukat ile görüşmeleri yasaklanmış; bu sırada zorla itirafçı olmaları için baskı yapılmış ve bu süreçte zaten emniyet tarafından karşılanmayan maske, ped, dezenfektan gibi ihtiyaçlarını avukatlarına iletmeleri de engellenmiştir

Sosyal ağlarda paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.