ÇHD: Hastahanede, Hapishaneden Daha Kötü Koşullarda Tutuluyorlar

Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) ve Halkın Hukuk Bürosu (HHB) tarafından yapılan açıklamalarda, iki ölüm orucu direnişçisinin hastanede, hapishaneye göre daha kötü koşullarda tutuldukları belirtildi. 

Su, Şeker, B-1 Gibi En Doğal İhtiyaçlarına Engelleme

HHB açıklamasında “Ebru ve Aytaç hapishaneden daha kötü olan hastanelerin mahkum koğuşlarında tutuluyorlar.” denilirken, ÇHD açıklamasında da en temel ihtiyaçlarının bile karşılanmadığı belirtildi. ÇHD açıklamasında bu konuda şöyle deniliyor: 

“Su, şeker, limon, tuz, B1 vitamini gibi ihtiyaçlarını cezaevinde dahi karşılayabiliyorken, “cezaevinde kalamazlar” raporu sonrasında bu ihtiyaçları jandarma amiri talimatı, hastane idaresi kararı, hapishane müdürlüğü talimatı gibi ifadelerle sürekli engelleniyor.” 

Bunun dışında direnişçilerin sürekli rahatsız edildiği, zorla müdahale için fırsat kollandığı belirtildi: 

“Saat başı odalarına girilerek tedavi isteyip istemedikleri soruluyor, durumlarını her an kötüleştiren hastane koşullarında adeta akbaba gibi bilinçlerini kaybetmeleri beklenerek zorla müdahale fırsatı aranıyor.”

“Uygulanan Maddi ve Manevi İşkencedir”

ÇHD açıklamasında hastane koşullarının iki direnişçinin durumunun daha da kötüleşmesine yol açtığı belirtilerek şöyle denildi: 

“ATK’nin “sağlık sebebiyle cezaevinde kalamazlar” yönünde raporu varken, “cezaevinde hayatını yalnız idame ettiremediği saptanan kişi için …ilk derece mahkemesi adli kontrol kararı verebilir” hükmü aşılıp tutukluluğun devamıyla hastaneye sevk kararı verilmiştir.” 

“Onlar “hasta” değiller. Ölüm orucuyla talep ettikleri şey “tedavi” değil, adil yargılanma hakları. Zorla kaldırıldıkları hastanede ise “tedavi” değil, durumlarını hızla kötüleştiren maddi ve manevi işkence uygulanıyor. Hepimizin gözü önünde.”

Mahkemelere Çağrı:  

Yapılan açıklamalarda, İstanbul 37. Ağır Ceza Mahkemesi, Yargıtay 16. Ceza Dairesi ve Anayasa Mahkemesi’ne yönelik çağrılarda bulunularak,  şunlar vurgulandı: 

“Gelinen aşama itibariyle Ebru ve Aytaç’ın her geçen saniye ölüm riskiyle karşı karşıya bırakan bu süreçte “acilen” göreve çağırıyoruz

***

Yargıtay neyi bekliyor? Adalet Bakanlığı nerede? Göz göre göre Adli Tıp Raporunun “hapishanede kalmaz” raporuna rağmen Ebru ve Aytaç neden tahliye edilmiyor? Anayasa mahkemesi beklemeden hızla tedbir talebini değerlendirmeli ve Ebru ile Aytaç tahliye edilmelidir.“

Sosyal ağlarda paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.