Cezayir’de Eylemlere Karşı Tutuklamalar

Cezayir’de halkın rejime karşı eylemleri sürüyor. Kitlesel ve haftalar süren gösteriler sonucu 20 yıldır yönetimde bulunan Buteflika 2 Nisan’da istifasını açıklamıştı. İstifa sonrası Cezayir halkı « rejim değişikliği » istiyoruz diyerek sokaklara çıkmaya devam etti. 

Öte yandan devlet başkaldırıyı bitirmek için her türlü baskı yöntemine başvuruyor. Özellikle her cuma günü başkentte düzenlenen gösterilere katılımı engellemek amacıyla ulaşım özgürlüğünü kısıtlıyor devlet. Ayrıca başkentte eylemler başlamadan gözaltıların gerçekleştirildiği öğrenildi. 

İnternet üzerinden haberleri de sansürleyen ve engelleyen devlet, sosyal medyada öne çıkan isimlere yönelik davalar açıyor.  Son olarak avukat Ramzi Chekhab hakkında facebook paylaşımları nedeniyle bir dava açıldı.

Eylemlerde bazı göstericiler, Amazig (Berberi) bayrağı taşıdıkları gerekçesiyle gözaltına alındı.

Hiç bir yasa öngörmezken, yüzlerce kişi bu nedenle gözaltına alındı, 60 kişi tutuklandı ve yargılanıyor. Nadir Fetissi bir eylemde taşıdığı berberi bayrağı nedeniyle tutuklanmış ve « ulusal bütünlüğe saldırı » suçlamasıyla hakkında 10 yıl hapis cezası ile yargılanıyordu. Protestolar ve destek eylemleri düzenlenmişti bir çok yerde. 8 Ağustos tarihinde ise mahkemenin beraat kararı vermesi, kutlama gösterileri ile selamlandı. 

Sosyal ağlarda paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.