Brezilyalı Kadınlar; “Var olmak için Direnmek”

“Resistir para Existir” : “Var olmak için Direnmek”

Brezilya’da yerli hakların çeşitli kabilelerine ait yaklaşık 3 bin kadın bir yürüyüş gerçekleştirerek Bolsonaro hükümetine karşı topraklarını savundular.

Kortej başında « Var olmak için Direnmek » pankartıyla yürüyen kadınlar « Soykırımcı siyasete » karşı bir haftadır başkentte oturma eylemi gerçekleştiriyorlardı. 13 Ağustos güünü, geleneksel kıyafetleriyle Bakanlık binaları ve Başbakanlık sarayı önünden geçerek yürüdüler. 

“Yerli halklara karşı savaş ilan ettiler. Halkımızın bir kez daha kan kaybetmesine izin vermeyeceğiz » diye konuşuyordu eylem esnasında bir kadın.

Eylemciler ayrıca, Jair Bolsonaro ülkenin başına geçtiğinden bu yana yerlilerin topraklarına saldırıldığı gibi, ormansızlaştırmanın da geçtiğimiz döneme göre 4 kat arttığını belirttiler. 

Bolsonaro « yerli halkları topluma entegre » etmek için topraklarını maden şirketlerine açmayı istediğini duyurdu, bunu onları savunduğunu iddia ederek yaptığını söyledi ve « onları hayvanat bahçelerindelermiş gibi bırakamayız » dedi.

Brezilya Ulusal Uzay Araştırmaları Enstitüsü‘nün (INPE), ormansızlaşmayı durdurmak için kurduğu Ormansızlaşmanın Gerçek Zamanlı Tespiti (DETER) biriminin verilerine göre, bu yılın temmuz ayında bölgedeki orman tahribatı geçen yılın temmuz ayına göre yüzde 278 arttı

Amazonlarda son 12 aydaki orman tahribatı, önceki 12 aya oranla yüzde 40 arttı. Dünyanın en büyük yağmur ormanları olan Amazonların korunması, iklim değişikliğiyle mücadelede öneme sahip.

Sosyal ağlarda paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.