Brezilya: Yeni Başkan Bolsonaro Köylülere Savaş Açtı

Brezilya’da Bolsonaro örgütlü köylülere karşı yasa hazırlıyor.

Brezilya’nın yeni Başkanı Bolsonaro büyük toprak sahibi zengin dostları ve şirketler için bir yasa geçirmeye çalışıyor.

Bolsonaro köylülerin hayat mücadelesini ‘terör’ kapsamına almak istiyor. Brezilya hükümeti toprak işgali eylemlerinde, şirket ve zengin toprak sahiplerinin köylüleri öldürmesi durumunda cezalandırılmamasını öngören bir yasa hazırlığı içinde.

Bolsonaro bir konuşmasında “işgalcilerin”, “tarım ticaretini kesintiye uğrattıkları” için “öldürülmesi” gerektiğini söylemişti açıkça.

Brezilya yasaları topraksız insanlara verimsiz toprakları ya da toplumsal işlevini yerine getirmeyen arazileri işgal etme hakkı veriyor. Bu çerçevede ülkenin çeşitli bölgelerinde köylüler haklarını savunmaya çalışıyor, çatışıyor, mücadele ediyorlar.

Bu direnişlerin bir örneği “Renato Nathan Devrimci Bölgesi”. 

2003 yılında bir santralin büyük bir alanı terk etmesi üzerine, köylüler harekete geçerek bölgenin topraklarına yerleşmeye başladılar. Toprakları yeniden verimli hale getirdiler, yaşam alanlarını büyüttüler. Son olarak, 15 yıl sonra elektrik haklarını da kazandılar. 

2009 yılında santral şirketi köylüleri kovmaya çalıştı, ancak her kavga onları daha da militanlaştırdı ve Yoksul Köylüler Ligi olarak  (LCP) örgütlendiler.

Bu bölgede kendi okullarını kurdular, inşaat çalışmaları yaparak sağlam evler yaptılar. Bir halk mahkemesi kurarak, bölgede çalışmak isteyen ailelere sertifikalar verdiler. Bölgenin adını toprak mücadelesinde hayatını kaybeden « Renato Nathan Devrimci Bölgesi » olarak değiştirdiler.

Sosyal ağlarda paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.