Berkin Elvan Kusurlu Bulundu

Berkin Elvan’ın öldürülmesine ilişkin görülen davada mahkeme heyeti sanık polisin kusurunun araştırılması için İzmir’in Foça ilçesinde bulunan Jandarma Genel Komutanlığı Jandarma Komando Okulu ve Eğitim Merkezi Komutanlığı’ndan rapor istedi. Raporu tamamlayan Jandarma Berkin Elvan’ı ölümünde tali kusurlu buldu

Haziran ayaklanmasıyla sarsılan AKP iktidarı, ayaklanmayı bastırmak için her türlü araçla halka saldırmış 14 kişiyi katletmiş yüzlerce insanı yaralayıp sakat bırakmıştı.

Berkin Elvan 15-16 haziran gecesi, Okmeydanı’ndaki evinden ekmek almak için çıktı, polisin gaz fişeğiyle başından vuruldu. 269 gün komada kaldı, 15. yaşına komada girdi. 11 Mart 2014’te hayata gözlerini kapattığında 16 kiloydu.

7 yıldır Berkin’in katili yargılanmıyor. Diğer Haziran direnişi şehitlerini katleden her hangi bir polise ne ceza verildi ne de doğru dürüst yargılandı. Ama buna karşılık yüzlerce insan ayaklanmaya katıldıkları, destek verikleri ya da örgütledikleri iddiası ile tutuklandı. Binlerce insan gözaltına alındı.

Berkin Elvan’ın avukatlarının ve yoldaşlarının mücadeleleri ile yalnızca katillerinin yargılanması için mesafe katedilmedi aynı zamanda faşizmin hukukunun nasıl işlediğini tekra gözler önüne serdi.

Delillerin karartılmasından, mahkemeyi yavaşlatmaya, tanıkların dinlenmemesinden sanıkların mahkemeye getirilmemesine, polisten istenen bilgi ve kayıtların verilmemesinden isim gizlemeye kadar bir çok keyfilikle mücadele edilerek dava bir aşamaya geldi.

Şimdi de Jandarma Genel Komutanlığı Jandarma Komando Okulu ve Eğitim Merkezi Komutanlığı’nın hazırladığı rapor ile Berkin Elvan tali suçlu bulundu.

 Raporda yazılanlar özetle şöyle:

NİŞAN ALINSA DA İSABET ETME İHTİMALİ DÜŞÜK

“Gaz tüfekleri ve gaz fişeklerinin kullanılmasında kasıtlı olarak hedefin vurulmak istenilen noktasına nişan alınarak atış yapılsa dahi isabet ettirme olasılığı düşüktür” denildi. 





GAZ TÜFEĞİ ÖLDÜRÜCÜ DEĞİL

Bilirkişi raporunda gaz tüfeğinin toplumsal olaylarda grubun dağılması ve etkisiz hale getirilmesi için kullanıldığını ve öldürücü silahlar kategorisinde olmadığı öne sürüldü. 

SANIĞIN İSMİ VERİLMEDİ

Raporda sanık F. D’nİn ismi verilmezken kendisinden “kolu sarılı sanık olduğu iddia edilen kişi” denilerek bahsedildi. 

Sosyal ağlarda paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.