Belgelerle Gerçekleri Ortaya Çıkarmanın Bedeli

ABD, casusluk yasasından 17 ayrı suç ile yargılanmak üzere İngiltere’de tutuklu bulunan gazeteci Julian Assange’un iadesini istiyor. Toplamda 170 yılla cezalandırmak isteniyor. 

Wikileaks’ın kurucusu Assange 2006’dan bu yana, gizli belge ve fotoğrafları yayınlayarak devlet suçlarını ortaya koymuştu. 

Assange Wikileaks sitesinde Afganistan işgaliyle ilgili 90 bin faaliyet raporu, Irak işgaline ilişkin 400 bin faaliyet raporu, Guantanamo kampı hakkında 800 belge ve ABD Dışişleri’nin 250 bin yazışmasını kamuoyuna açtı. Türkiye büyük elçiliğinin ABD ile yazışmalarının da bulunduğu wikileaks belgeleri yayınlandığında dünyada büyük yankı yaratmıştı. Yazışmalarda en çarpıcıları ise AKP’nin ileri gelenlerinin birbirlerini ABD’ye şikayet etmeleri idi.

Ayrıca Erdoğan’ın İsrail’e çıkışları hakkında ABD’ye verdiği raporda “iç siyasete yönelik popülist çıkışlar. İrail ile ilişkilerinde, ABD ve İsrail çıkarlarına zararlı bir durum yok” yazısı da hatırlarda.

WikiLeaks özellike 2010’da ABD askerlerinin Irak’ta bir helikopterden ateş açarak 18 sivili ve Reuters gazetecilerini öldürdüklerini gösteren görüntülerle tanınmıştı. 

Bunun üzerine Amerika’nın hedefinde olan Assange’a dönemin Ekvador Başbakanı Rafael Correas sahip çıkmış ve kendisinin 2012’de Londrada’ki Ekvator Büyükelçiliği’ne sığınmasına ve çalışmasına imkan vermişti. 

Ancak 2019 11 Nisan tarihinde Amerikancı yeni Ekvador iktidarı tarafından İngiliz polislerine teslim edildi. 

Gazeteci Dayanışması “Haketmeyen”  Assange

Tutuklandığından bu yana Assange meslektaşları tarafından « yanlız » bırakıldı. 

Assange 7 yıl boyunca konsolosluğun 20 metre karelik, güneş görmeyen bir odasında yaşamak zorunda bırakıldı. 

Sararmış, yorgun, erken yaşlandığı gözlenen Assenge’in polislerce bulunduğu binadan çıkartılarak tutuklanması da rahatsız etmedi Batı medyasının büyük gazetecilerini. Onu kendilerinden görmediler asla. ABD’nin hedefi olmak istemedi hiçbiri.

Başta Amerika olmak üzere, bir çok devletin hedefinde olan bir gazetecinin başına gelenlerle ilgilenmiyorlar. Muhalif görünümlü bir çok medya için varolmanın şartlarından biri iktidar sahiplerine yakın olmak, onlara yönelik temelden suçlayıcı haber yapmamak. 

Julian Assange İngiltere’nin en Belmarsh hapishanesinde tutuluyor. En son Birleşmiş Milletler raportörü Melzer ziyaret ettiği Assenge hakkında « psikolojik işkence belirtilerinin tümünü gösteriyor »  dedi.

Haftalardır Assange’un özgürlüğü için Londra’da hapishane önünde ve bir çok avrupa ülkesinin İngiltere konsoloslukları önünde eylemler gerçekleştiriliyor. 

Sosyal ağlarda paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.