Belçikalı Avukatlar meslektaşları için Türkiye Konsolosluk önünde

Belçikalı avukatlar 1 günlük açlık grevi yaptı.

Bir günlük açlık grevlerini Belçika’nın başkenti Brüksel’de bulunan konsolosluk binasının önünde duyuran avukatlar temsil ettikleri avukat örgütleri adına açıklamalarda bulundular.

Greçek Haber Ajansı’nın canlı yayın yaptığı eylemde yapılan açıklamalarda avukatların taleplerinin karşılanması istendi.

Belçika Liege barosu avukatlarından Siyblle Gioe eylemi düzenleyen Avukat kollektifinin sözcüsü olarak yaptığı konuşmada ÇHD ve HHB avukatlarının yargılanma sürecini anlattı. Kendisinin de tüm mahkemelere katıldığı bilinen Av. Siyblle Gioe mahkemede yaşananlar hakkında tanıklıklarını dile getirdi. “Akın Gürlek’in mahkemedeki keyfiliklerine değinirken; salonu komple boşalttı. Karar okunduğunda salon tamamı ile boştu. Salonda bulunan asker ve polisi saymazsak” dedi. Anlattığı mahkeme şahitliğinin ardından bugün Yargıtay’da bekletildiğinin, meslektaşlarının açlık grevlerinin bitirebilecek iki isim olduğunu bunların birinin Erdoğan diğerinin ise Abdülhamit Gül olduğunun altını çizdi.

Daha sonra AIDL (haklar ve özgürlükler için Uluslararası Savunma İttifakı) adına Vermaut Andy İngilizce, Fransızca ve Flemenkçe yaptığı açıklamada:

“AIDL olarak bugün açlık grevinde bulunan ve 60 000 poitik tutukluyu temsil eden avukatların derhal serbest bırakılmasını istiyoruz. Ve adil, bağımsız ve politik ayrımcılık yapmayan bir yargı sistemi oluşturulmasını istiyoruz” dedi. Açıklamanın devamında şunlara değindi: “kürtlerin hakkını savunanı PKK’li terorist, liberal müslümanı FETÖ’cü terorist, solcu muhalif olanı DHKP-C’li terorist ilan etmek Erdoğan’ın sürekli yaptığıdır”

Uluslararası İnsan Hakları Federasyonu başkan vekili (FIDH Fédération internationale pour les droits humains) Avukat Alexis Deswaef yaptığı açıklamada : Bugün hepimiz Türkiye avukatlarıyız. Hepimiz, Ebru Timtik hepimiz Aytaç Ünsal’ız… FIDH olarak Belçikalı avukatların bugün burada yaptıkları eylem ve dayanışma açlık grevini destekliyor ve selamlıyoruz. Çünkü hepimiz Avukatız. Avukata sadece mesleğini yaptığı için soruşturma açılması, tutuklanması baskıya uğramasını nasıl kabul edebiliriz. Şu anda Türkiye’de olan tamamıyla budur. Aytaç ve Ebru şu anda sadece mesleklerini yaptıkları için baskıya uğrayan yüzlerce avukatlı temsil ediyorlar. … FIDH olarak iktidara karşı avukatların ve insan hakları savunucularının tarafındayız.

Daha sonra üç genç avukat tarafından Ebru Timtik ve Aytaç Ünsal’ın neden ölüm orucunda olduklarını dile getirdikleri açıklamayı okudular.

Daha sonra program dışı söz alan avocat.be sözcüsü “burada 8000 avukatı temsilen söz aldım” diyerek söze başladı. Av. Xavier Van Gils yaptığı konuşmada; “biz bu eylemi desteklemeye katılmaya karar verdik çünkü, Türkiyeli avukatları savunmanın çok önemli olduğunu düşünüyoruz…

Avrupa’nın çok komşusu olan bir ülkede, Avrupa’nın çok fazla ilişkiye sahip olduğu bir ülkede, bugün mesleğimizi icra edemeyecek kadar totaliter bir sürüklenme yaşadığımız bu zamanlarda, ‘avukatlık, yani mahkemede insanları savunmak, yargılanıp mahkum edilebilecek tehlikeli bir meslek haline geldi. İnanıyorum ki Türkiye’de olağanüstü işler yapan bu avukatlarla dayanışma içinde olmalıyız. Biz varız ” dedi.

Daha sonra İlerici Avukatlar Ağı (progressist lawyers network) adına söz alan büro avukatı Türkiyeli avukatların savunmanlık ile ilgili sözlerini okudu.

Eyleme cübbeleri ile 21’i avukat olmak üzere 50’ye yakın insan katıldı.

Sosyal ağlarda paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.