Belçika’da Irkçı Uygulama

Belçika’nın Flaman bölgesinde, Asse şehri belediyesi bir ırkçı uygulama daha başlattı. Buna göre Asse şehrinde kurulan pazarda tezgahlarda Flamanca dışında bir dilin konuşulmasını yasaklanıyor. Tezgaha gelen müşteriler ile Flamanca konuşma zorunluluğu getirilmesi yetmiyor bu kurala uymayan esnafın pazarcılık izni iptal edilebilecek.

Bu uygulamayı Flaman politikasından sorumlu N-VA’lı Sigrid Goethals  “Ama Hollandaca konuşan bir belediyeyiz ve bu yüzden dilimizin kullanımını şiddetle teşvik etmek istiyoruz” diyerek savundu. Bu kurala uyulup uyulmayacağı Pazar görevlileri tarafından sıkı bir şekilde denetleneceğini hatırlatan Goethals “ Hollandaca kullanmayı reddetmeye devam edenleri cezalandırırız. Daha sonra pazar iznini iptal edebiliriz ” dedi.

Aynı belediyenin ilk ırkçı uygulaması değil bu.

Asse belediyesi daha önce yeni gelip dil kursuna giden göçmenlere  Hollandaca yaka kokartı  dağıtmıştı. “Lütfen benimle benimle konuş” yazan kokartlar “esnaf ve kent sakinlerinin yabancılarla Hollandaca konuşulmasını teşvik etmek için” denilerek savunulmuştu.

Özellikle sömürge ülkelerden gelen göçmenlere yapılan dil dayatması Avrupa’nın tamamında ırkçılığın en bariz uygulaması olarak biliniyor.

Geçen sene yapılan bir yasa değişikliği ile  Belçika’da ehliyet sınavına insanlar artık kendi dilinde katılamıyor. Hiç bir mantıklı açıklaması olmayan bu dayatmanın ırkçılıktan başka bir anlamının olmadığı gün gibi açık.

Sosyal ağlarda paylaşın

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht.