Bakırköy Belediyesi’nde Grev 7. Gününde…

Bakırköy Belediyesi işçileri, 3 yıldır bekledikleri zam yapılmayınca 25 Ekim’de greve çıktılar.

CHP’li Bakırköy Belediyesi ile Belediye-İş Sendikası arasında yürütülen görüşmelerin olumsuz sonuçlanması üzerine grev başlatıldı.

Bakırköy Belediye Başkanı Bülent Kerimoğlu, belediye bütçesinin yetersiz olduğu gerekçesiyle işçilerin zam talebini karşılayamayacaklarını açıkladı. İşçiler tarafından protesto edilen bu açıklama, hiç kuşkusuz gerçeği yansıtmıyor.

Hükümet, belediyeler, işçilerin haklı, meşru talepleri karşısında hep bu gerekçeyi ileri sürüyorlar. 

Bakırköy Belediye işçileri, 3 yıldır zam almıyor. Ama hayat bu üç yılda yerinde durmadı, sürekli pahalılaştı. Ekmekten ete, kömürden şekere herşey zamlanırken, işçilerin ücreti yerinde duruyor.    

İŞÇİLERİN GERÇEĞİ:

Sendika ve işçiler tarafından yapılan açıklamalarda şunlar belirtildi:

“Biz Bakırköy Belediyesi’nden devletin memura verdiği enflasyon oranında zam istedik. Ancak Bakırköy yönetimi bize sıfır zam teklif etti. Biz en son 2017 yılında sözleşme yaptık. O zamandan bu yana zam alamadık.”

“Her ürünün fiyatı artıyor ancak biz 2017 yılında yapmış olduğumuz toplu sözleşme ile kaldık. Mart ayından bu yana görüşmeler devam ediyor. Bu görüşmelerde de bize sıfır zam teklif edildi.”

“Bize ‘işçilerin zammını karşılayacak gücümüz’ yok dediler. Biz asgari ücretten biraz fazla ücret alan insanlarız. Çok fazla ücret alan insanlar değiliz.”

“Üç yıldır zam alamadık. İnsanca yaşamak istiyoruz biz bu pahalılıkta kendimize yetecek kadar maaş istiyoruz. Ama üç yıldır sözleşme yapamıyoruz. Yüzde sıfır zam teklif edildi bize. Bu da insanca yaşamak için çok yetersiz. Hakkımızı aramak için burada iki gündür soğukta bekliyoruz. Hepimiz hasta olduk ama mecburen hakkımızı aramak için buradayız.”

BELEDİYE-İŞ: “Talepler kabul edilene kadar grev sürecek”

Sendika tarafından yapılan açıklamada sıfır zam dayatmasını kabul etmeyecekleri ve talepleri yerine getirilene kadar grevi sürdürecekleri belirtildi.

Sendika yönetimi tarafından yapılan açıklamada şöyle denildi:

“Biz şu an işçi arkadaşlarımızla karar aldık ve greve çıktık. Biz bu grevi bir yıl sürdürecek azme sahibiz. Aramızda da bunu konuştuk. Biz bu azim ile kararlı bir şekilde grevimizi sürdüreceğiz.”

Açıklamanın devamında da şunlar vurgulandı:

“Biz Bakırköy Belediyesinde yasal grev hakkımızı kullanıyoruz. Biz kimseden han hamam saray istemiyoruz. Hakkımız olmayan bir şeyi talep etmiyoruz. İnsan onuruna yaraşır ve çocuklarımızı namerde muhtaç ettirmeyecek ücret talebindeyiz. Bu taleplerimiz karşılık bulduğunda her an oturup konuşmaya ve toplu sözleşmeyi bitirmeye hazırız. Taleplerimiz yerine getirilene kadar demokratik ve yasal hakkımız olan grevimizi sonuna kadar sürdüreceğiz, bunun bedeli varsa da ödemeye hazırız”.

Video:

Sosyal ağlarda paylaşın