Ayçe İdil’den Helin ve İbrahim’e: İdil Kültür Merkezi

İdil Kültür Merkezi’ni tanımanın en iyi yolu bizce ismine bakmaktır. Çünkü isminde 1996’ dan 2020’ye kadar uzanan bir direniş saklıdır. İstanbul’un Okmeydanı semtinde Grup Yorum’un çalışmalarını yürüttüğü bu merkez adını 1996 yılında ölüm orucunda şehit düşen sanatçı Ayçe İdil Erkmen’den alıyor. Ayçe İdil Erkmen, bir halk sanatçısıydı. 26 yaşında halkı için bedenini ölüme yatırdı ve ölüm orucunda şehit düştü.
Helin Bölek ve İbrahim Gökçek Ayçe İdil’in yolundan yürüdü. Bu yüzden İdil Kültür Merkezi sadece Grup Yorum’un çalışmalarını yürüttüğü bir merkez değil aynı zamanda bir direniş mevziisidir, halkın sanatının var olduğu yerdir.
Grup Yorum’un Kültür Merkezi tarihi 1986’ ya kadar uzanıyor. Tüm baskılara rağmen ilk kültür merkezini ‘Ortaköy Kültür Merkezi’ olarak açtı. 1986 da bile Grup Yorum’un müziğinden korkanlar vardı. OKM’ de defalarca basıldı ve kapatılmak istendi. Ancak Grup Yorum hiç bir baskıya boyun eğmediği gibi bu baskın ve saldırılara da boyun eğmedi. Ortaköy Kültür Merkezi’ nin adı daha sonra 1996’da Ayçe İdil Erkmen’in şehit düşmesiyle İdil Kültür Merkezi olarak değişti.
Günümüzde faşizmin tüm devrimci kesimlere uyguladığı zulmü ve baskıyı biliyoruz. Grup Yorum 35 yıldır halkın yoksulluğuna, öfkesine, mutluluğuna ve diğer tüm duygularına türküleriyle ortak olmuştur. Türkülerinde halkın sorunlarını dile getirmiştir. Grup Yorum tüm kesimden insanları ve asıl olarak halkları birleştirmiştir.
Bu yanıyla Grup Yorum sadece bir müzik grubu değil, devrimci sanatçılığın var olma biçimi, halkların acılarına ortak olan ve insanları bir araya getiren bir kar makinesidir. En karanlık dönemlerde türküleriyle, düşünceleriyle yol açan bir kar makinesi. Sanatçılıkta da kolektivizmi ortaya çıkaran ülkemizde ki tek devrimci müzik grubudur.
İdil Kültür Merkezi ise Grup Yorum’un kaldığı, provalarını yaptığı, çalışmalarını yürüttüğü bir merkezdir. Aynı zamanda bir bölümü de halka açık bir kafe olarak kullanılıyor. Halk korosu çalışmaları,FOSEM( Fotoğraf ve Sinema Emekçileri), Halk sahnesi, müzik eğitimleri, vb. bir çok eğitici faaliyetlerinde yürütüldüğü bir alan.
“ Grup Yorum Halktır Susturulamaz ” sloganının pratikte da ne kadar etkili olduğunu gösteriyor İdil Kültür Merkezi. Çünkü Grup Yorum 1 Milyonluk Bağımsız Türkiye konserinin de, çatılarda verdikleri konserlerin de çalışmalarını İKM’ de yapmışlardır. Halkın içinde, halkla beraber, halkı da katarak bu çalışmalarını gerçekleştirmişlerdir. Bu yüzden ne Grup Yorum’un ne de İdil Kültür Merkezinin baskı ve zorbalıkla kapatılması olanaksız. 96’ dan 2020’ ye kadar şehitler vermek pahasına ezilenin tarafında olan bir Kültür Merkezi’ni 14 kez değil 114 kez basmak sadece AKP iktidarının acizliğini gösterir.

Sosyal ağlarda paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.