Avusturya Anadolu Federasyonu’ndan Hatime Azak: AKP faşizmiyle çıkar ilişkileri doğrultusunda bu dava açıldı federasyonumuza

Geçtiğimiz günlerde Avusturya’da açılan bir davada mahkeme Anadolu federasyonu üyelerine yaptıkları demokratik faaliyetlerden ötürü cezalar verdi. Bunun üzerine Avusturya Anadolu Federasyonu’nda Hatime Azak ile yapılan röportajı yayınlıyoruz

Yoğun bir mahkeme sürecinin ardından Merhaba diyelim. Avusturya Devleti’nin kriminalize etmeye çalıştığı Anadolu Federasyonu’nu kısaca tanıtır mısınız?

Hatime Azak: Ben Anadolu Federasyonu’nun ikinci başkanıyım. Anadolu Federasyonu kurucusuyum. Anadolu Federasyonu 2004 yılı Eylül ayında kuruldu. Federasyonumuz bugüne kadar birçok etkinlik ve eylemler yaptı. Bunlardan birkaçını saymak istiyo- rum.

– Grup Yorum konserleri

– Emeğimizle Varız Hakkımızı İstiyoruz kampan- yamız.

– Uyuşturucuyla Mücadele paneli ve bu Panele Türkiye’den Halkın Hukuk Bürosu avukatlarından Behiç Aşçı ve burada avukatlık yapan Salih Sunal katıldı. Ayrıca Viyana’da bulunan Schweizer Haus Hadersdorf Tedavi Merkezi (burası uyuşturucu terapi merkezidir) 35 yıldır bu terapi merkezinde çalışan Mag. Harald Spirig katıldı.

– Futbol turnuvaları

– Anmalar

– Irkçılığa karşı kampanyalar

– Kurslar

– Kahvaltılar

– Tutsaklarla dayanışma etkinlikleri

– Yaz Festivalleri

– Türkiye’den birçok davetlinin de katıldığı politik paneller.

– Halk Anayasası Taslağı’nın tanıtımı ve benzeri etkinlikler, paneller, yürüyüşler yapmıştır.

– Anadolu Federasyonu Avusturya genelinde faaliyet yürüten bir Federasyon. Tüzüğü ile yöneti- cileriyle yaptığı tüm etkinlikler izinli ve yasal olan etkinlikler. Avusturya devleti bizim yaptığımız yasal olan etkinlikleri 2015 yılında Federasyonumuzu basarak, kapısını kırarak kriminalize etmeye çalıştı. Ve ayrıca Anayasa Koruma Örgütü’nün düzmece yalanlarıyla bize bir dava açıldı. Esas olarak açılan dava bizim yaptığımız etkinliklere değil, düşüncelerimize karşı olduğunu biliyoruz. AKP faşizmiyle çıkar ilişkileri doğrultusunda bu dava açıldı Federasyonumuza. Asla haklı davamızdan vazgeçme- yeceğiz. Mücadelemiz devam edecek.

Mahkemeler öncesi nasıl bir çalışma yaptınız? Nasıl hazırlandınız?

Hatime A.: Mahkeme öncesi Adalet Bakanlığı önünde düzenli olarak çadır açtık. Toplam 35 kez Adalet Bakanlığı önüne gittik. Bir kere İçişleri Bakanlığı önünde eylem yaptık. Dava ile ilgili bildiriler dağıttık, davayı anlattık ve çağrı yaptık.

– Bir panel yaptık. Panele SPÖ (Sosyal Demokrat Partisi) Milletvekili Adalet sözcüsü Johannes Jarolim bir avukat, basında bir kişi hayvan hakları savunucusu Anadolu Federasyonu ikinci başkanı Hatime Azak’ın da katıldığı paragraf 278b maddesi tartışıldı. Panele 80 kişi katıldı.

– Anadolu Federasyonu ile dayanışma konseri yapıldı. Konsere Avusturyalı sanatçılar ve Grup Yorum’la dayanışma grupları katıldı. Avusturya Alevi Federasyonu da katılarak Anadolu Federasyonu’nun yanında olduklarını bildirdiler.

9 Şubat’ta sokakta üç ayrı yerde sanatçıların da katılımıyla davaya çağrı yapıldı.

– Birçok kuruma gidilerek dava anlatıldı. Bu süre içinde beş bin bildiri dağıtıldı. Avusturyalı dostlarımız bu süre içinde bizleri hiç yalnız bırakmadılar. Yanımızda yer alan herkese sizin aracılığınızla teşekkür ederiz.

Yürüyüş dergisi ve Grup Yorum ile ilgili sorular sorulup, yasakmış gibi gösterilmeye çalışıldığını biliyoruz. Yürüyüş dergisi veya Grup Yorum’a ilişkin bir yasak mı var? Sizin dergi dağıtmanız ya da konser düzenlemeniz nasıl suç oluyor? Avusturya bunu neye dayanarak yapıyor?

Grup Yorum – Avusturya

Hatime A.: Evet Yürüyüş Dergisi, Grup Yorum konserleri, anmalar ve 1 Mayıs yürüyüşü davanın açılmasının nedeniydi. Avusturya, Alman emperyalizminin jandarmalığını yapıyor. Kendi hukuklarını hiçe sayarak orada alınan bir kararla bizi yargılamak istediler. Yürüyüş Dergisi’nin örgüt propagandası yaptığını söyleyip, bu parayı kime yolluyorsunuz, bu parayla terör örgütünü finanse mi ediyorsunuz diye akıl dışı sorular sordular.

“Grup Yorum şarkılarında suikastçileri övüyor. Demek ki terör örgütünün grubudur” dediler.

Terör örgütünün grubudur diyerek, Elif Sultan Kalsen, Şafak Yayla ve Bahtiyar Doğruyol’un fotoğraflarını göstererek dergi ve Grup Yorum’u ken- dilerince yargılamaya, kriminalize etmeye mahkeme sürecinde yoğun çaba gösterdiler.

“Yürüyüş dergisi burada yasak değil. Grup Yorum defalarca vize alıp buraya gelmiş bir gruptur”, dememize rağmen, AKP iktidarı ile olan çıkar ilişkilerinden kaynaklı emir talimat zinciri içinde federasyonumuz üyelerine ceza verdiler. Mahkeme heyetine şunu söyledik. “Yürüyüş dergisini okumaya devam edeceğiz, Grup Yorum konserlerini organize etmeye devam edeceğiz, 1 Mayıs’a katılmaya ve Halk Cephesi kortejinde yürümeye devam edeceğiz. Suçlu Değil Devrimciyiz” diyerek savunduk.


Neunkirchen Belediyesi ve Avusturya Komünist Partisi temsilcisi mahkemede dinlendi. Mahkeme heyeti ısrarla yönlendirmelerde bulundu. Neler söylendi, ne cevap verildi, anlatır mısınız?

Hatime A.: Neunkirchen Belediyesi’nden Martin Fassan mahkemede dinlendi. Kısaca şunları söyledi:

“Neunkirchen’de belediyenin parkında dört yıldır yaz festivali yapıyoruz. Belediye bu festivali destekliyor ve bazı giderleri de karşılayan bir belediye.”

Fassan Grup Yorum’u savundu. Mahkeme heyetine “Ben bu Grubun geldiği festivale gittim. Çok güzel bir festivaldi. Herkesin coşkuyla dinlediği bir grup. Ayrıca ben de Youtube’de açıp baktım yüz binler bu grubu dinliyor” dedi.

Hakim “Siz Türkçe bilmiyorsunuz nasıl anlıyor- sunuz? dedi. Martin Fassan melodisi bana yeter, çok güzel sol sosyalist bir grup yanlarında yer alırım, dinlerim, desteklerim. Ben on yıldan fazladır Anadolu Federasyonu’nun iki yöneticisini tanıyorum, güzel insanlardır. Grup Yorum konserleri organize etmek suç değil” diyerek konuşmasını bitirdi.

KPÖ (Avusturya Komünist Partisi) Viyana temsilcisi Didi Zach şöyle konuştu: “KPÖ’nün 100 yıllık bir geçmişi var. Kimliğimizden dolayı yapmamız gerekeni yaptık. Anadolu Federasyonu sol bir dernek, bize ihtiyaç duydukça yardım eder ve dayanışmamızı gösteririz.

Grup Yorum’a, Avusturya’ya gelmesi için davetiye çıkarmak ya da Berna Yılmaz’ı davet etmek suç değil, tam tersine dayanışmadır diyerek, Viyana’da 1000 tane Nazi yürürken sesiniz çıkmıyor da Grup Yorum neden sizi bu kadar ilgilendiriyor? Yoksa AKP iktidarının Grup Yorum’a söylediklerini siz de mi söylüyorsunuz?

Biz Grup Yorum’u 2013 yılı Eylül ayında halk festivaline davet ettik. Açık hava konseri verdi, 3000 bin kişi dinledi. Bu insanlara terörist mi diyorsunuz? Sonuç olarak size şunu söylüyorum, dayanışmamız devam edecek. Kimliğimiz gereği Anadolu Federasyonu’nu savunuyoruz!” dedi. Hakim bu söylenenlere çok sinirlendi. “Türkçe bilmiyorsunuz neden destekliyorsunuz?” dedi. Zach Türkçe bilmem gerekmiyor, nerede bir sol düşünen varsa biz onun yanındayız dedi.

Duruşmalarda ciddi bir sahiplenme gördük. Katılım ve sahiplenmeden bahseder misiniz?

Hatime A.: Evet 5 tane duruşma oldu. Her duruşmada kalabalık vardı, yurtdışından, İsviçre, İngiltere ve Almanya’dan dostlarımız geldi mahkemeye. Avusturyalı dostlarımız bizi yalnız bırakmadılar. Her duruşmada vardılar. Avusturya içinde İnnsbruck, Graz, Linz, Neunkirchen ve Viyana’dan katılım oldu. Alevi halkımız bizi yalnız bırakmadı, Türkiye solu zaman zaman katıldı.

Sizin aracılığınızla tüm destek sunan gelen dostlarımıza teşekkür ederiz.

Sosyal ağlarda paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.