Avrupa’da Direnişe Destek Büyüyor… 3 Haftada 3000 Kişi Açlığıyla Direnişi Sahiplendi!

Avrupa’da ölüm orucu direnişiyle ilgili destek açlık grevlerine bir yenisi de 2 Mayıs’ta eklendi. 2 Mayıs’ta 13 ülkede, 1155 kişi açlık grevindeydi.

Aynı günde, birbirinden binlerce kilometre ötede bini aşkın insan, açlığı yatmıştı ve binlerce kilometre ötede, açlığın koynunda „ya ölüm ya zafer“ diye yürüyenlere yoldaşlık ediyordu.

Dayanışma gücümüz silahımız:

Dayanışma ile ilgili çok şey söylenebilir. Dayanışmanın bugünkü anlamı, önemi, gücü tartışılmaz. Bir direniş sürüyor. İktidar her türlü aşağılık yolu yöntemi deneyerek direnişi etkisizleştirmeye çalışıyor. Buna karşılık direnişçilerin yaptığı tek şey var: “Direnmek”.

Ve direnişin etrafını saran ve git gide büyüyen bir destek var. Direnişin gücü, etkisi, konuşmayanı konuşturuyor, suskunu dillendiriyor, bu güne kadar etliye sütlüye dokunmayanların bile bir şekilde direniş için bir şeyler yapmasını sağlıyor. İbrahim Gökçek’in en ön safta sürdürdüğü direnişin böyle bir etkisi var.
Direnişe destek ülkede büyüdüğü gibi göçmenlerin bulunduğu ülkelerde de, ya da daha doğru bir ifade ile direnişin duyulduğu her yerde büyüyor, yaygınlaşıyor. Herkes bir şeyler yapmaya çalışıyor.
Avrupa’da Grup Yorum Gönüllüleri’nin ve Halk Cephesi’nin sürdürdüğü KİTLESEL 1 günlük DESTEK AÇLIK GREVLERİ, en geniş kesimlere, korona salgını dolayısıyla evlerden çıkamayanlara direniş için bir destekte bulunma zemini sunuyor. Hazırlanan videolar, çekilen fotoğraflar ile yaratıcı fikirler ortaya çıkıyor ve 1 günlük açlık grevi güçlü kitlesel bir eyleme dönüşüyor.
Destek açlık grevleri, giderek büyüdü. 17 Nisan’da bir günde 500’ü aşkın kişi aynı gün, aynı duygularla açlık grevindeydi. Bu büyük bir rakamdı.

Sonraki hafta, bu rakam iki katının da aştı. 1200 oldu… Son iki hafta toplamda 2500 civarında kişi. Hepsi evlerinde, bahçede, caddede, sokakta, konsolosluk önünde, alanlarda… açlıktaydılar. Hazırladıkları videolar, resimler ile direnişi sahiplendiler.


2 Mayıs Açlık Grevinde Ülke Ülke Katılım Rakamları:

Evet 17 nisan’da 500’ü aşkınş 25 nisan’da 1200, 2 Mayıs’ta ise 1155.
2 Mayıs’ta, 13 ülkeden elimize ulaşan açlık grevine katılım rakamları şöyle oldu:


Almanya 529
Avusturya 45
Belçika 102
Fransa 304
Hollanda 5
İngiltere 100
İtalya 21
İsveç 12

İsviçre (Rakam öğrenilemedi)
Yunanistan 25
Polonya 2
Amerika 1
Kanada 7 kişi…

Toplam 1155 kişi (artı İsviçre’den katılanlar) Grup Yorum’un ve tüm ölüm orucu direnişçilerinin açlığına 1 günlük açlıklarını kattılar.

Daha Fazlası Olabilir:

Ve bu henüz çok dar çevrelerin katılımının sağlanması sonucu ortaya çıkmış bir sayı. Halbuki Grup Yorum’u, halk için türkü söyleyeni seven halkımıza ulaşılabildiğinde bu rakam 10 binlerle ifade edilebilecek sayılara ulaşacaktır. Bu imkansız değildir. Irkçılığa karşı yapılan Grup Yorum konserlerine Avrupada toplumda 35-40 bin kişi katılmıştır. Bu rakam bile destek açlık grevlerine katabileceğimiz insan sayısının ne kadar büyük olduğunu gösteriyor.

Halka güvenildiğinde sonuç alınacağından şüphe duyulmamalı. Bu destek açlık grevlerinde görüldü ki; Grup Yorum’un ölüm orucunu anlatıp 1 günlük açlık grevi yapıp yapamayacağı sorulan insanların büyük çoğunluğu çağrıya olumlu cevap vermiştir. Mesela, daha çok sayıda insana, daha geniş kesimlere bu çağrıyı, bu destek zeminini ulaştırabilmektir.
Zafere de, ölüme de aynı ölçüde yakın olduğumuz şu günlerde, direnişe destek eylemlerinin büyütülmesi acildir.

Sosyal ağlarda paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.