Avrupa sele teslim : Almanya’da 58, Belçika’da 9 can kaybı. Kayıplar var…

Almanya, Belçika, Lüksemburg ve Hollanda’nın bazı bölümlerinde dünden beri etkili olan sağanak yağış canlar aldı.

Şiddetli yağış nedeniyle meydana gelen sel sonucu hayatını kaybedenlerin sayısı Almanya’da en az 58 oldu. Onlarca kişinin de kayıp olduğu belirtiliyor. Belçika’da da can kaybı 9’a yükseldi.

Sağanak yağış yüzünden Belçika’da arama kurtarma çalışmaları yavaş ilerliyor. Liege Belediyesi yetkilileri, Maas nehrinde yüksek su seviyesi nedeniyle bölgede durumun hala kritik olduğunu söyledi.

Liège ve Namur kentlerinde alçak bölgelerdeki kent sakinlerine evlerini tahliye etmeleri çağrısı yapıldı. Maasmechelen kentinde 3 köy, su baskını tehdidi nedeniyle boşaltıldı. Verviers bölgesinde bu gece sokağa çıkma yasağı uygulanacak.

“Gelişmiş, dünya zengini, süper güç…”  Avrupa devletleri hakkında bu tanımlar kullanılır. -özellikle Avrupa hayranları tarafından-. Tüm kapitalist ülkelerde olduğu gibi onların süperlikleri, zenginlikleri, gelişmişlikleri halklar için değildir.

Almanya devleti kapitalizmin kalesi, en güçlü ekonomisi ama bir selde 58 insanın ölümüne engel olamıyor. İnsanlığın, ilk mücadele etmeyi öğrendiği doğa olaylarının başında gelir sel. Ancak teknolojinin gelişmesine, günler öncesinden yağışın bilinmesine, alt yapılarının da ne durumda olduğunu bilmelerine rağmen gerekli önlemler alınmıyor. İnsanlar uyarılmıyor, riskli yerler belirlenmiyor, tahliye edilmesi gereken bölgeler tahliye edilmiyor. Edilemiyor. Çünkü devletleri bunları yapacak şekilde örgütlenmemiş.

Yaşanan yaşanacak ölümlerin sorumluluğu kapitalizmdir. Almanya, Belçika, Hollanda, Türkiye… farketmez. Katliama dönüşen doğa olaylarının her anlamda sorumluluğu sistemdir. KAPİTALİZMDİR .

Sosyal ağlarda paylaşın