Avrupa Konseyi’nden Kayyım Tepkisi

HDP’li belediyelere yönelik yapılan kayyım atamalarına Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi ve AB Komisyonu Başkan Yardımcısı Josep Borell tepki göstermişti. Bir tepkide Avrupa Konseyi (AK) Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi Başkanı Anders Knape’den geldi. Knape “Türkiye’yi sert bir şekilde vuran ve devam eden Covid-19 salgını sırasında bile, ülkenin güneydoğusundaki seçilmiş belediye başkanlarının görevden alındığına ve yerlerine devlet tarafından kayyum atandığına dair haberler alıyoruz. Sonuç olarak, o belediyelerin önemli bir kısmı şu anda 31 Mart 2019’da seçilmiş başkanlar tarafından değil, devlet tarafından atanmış memurlar tarafından yönetilmektedir” dedi.

Knape “Kongremiz, Türkiye’nin güneydoğusundaki yerel seçimlerden sonra seçilen adaylar ve tutuklanan belediye başkanları ile ilgili bir dizi karar hakkında Avrupa Konseyi Venedik Komisyonu’nun yasal görüşünü talep etti ve bu raporun yayımlanmasını dört gözle bekliyoruz” dedi.

HDP’li Siirt, Kurtalan, Baykan belediyelerinden sonra Iğdır ve Altınova belediyelerinede kayyum atandı ve belediye es başkanları gözaltına alındı.

AKP iktidarının siyasi politikası hep aynı. Sadece görevden almakla kalmıyor aynı zamanda Kayyum atadığı HDP Belediye Başkanlarını da gözaltına alıyor. AKP kamuoyunu darbe söylemleri ile oyalarken halk tarafından 2019 yılında oylarla seçilen belediyelere kayyumla “darbe” yapmaktadır.

HDP’de kalan belediye sayısı 15’e düşerken akıllara şu soru geliyor; Kalanlara ne zaman sıra gelecek, ve HDP nasıl bir yol çizecek?

Sosyal ağlarda paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.