Avrupa Parlamentosu’nda 16 Haziran’da göçmenlere karşı yeni bir yasa çıkarıldı.
Avrupa Parlamentosu’ndaki tüm ırkçı, gerici, faşist partiler, işbirliği halinde,
göçmenlerin “geri” gönderilmesini hızlandıracak yasayı onayladılar.
Yasa, 30 çekimser oya karşı 418’e 218 oyla kabul edildi.

Çıkarılan yasa, Avrupa emperyalistlerinin göç politikasında şu ana kadar çıkarılan en gerici yasa, adeta iltica hakkını, göçmenlik olayını ortadan kaldıran bir yasa niteliğinde.
YASA NELERİ GETİRİYOR?
- Yasa kapsamında AB dışındaki ülkelerle anlaşma yapılacak ve oralara ‘geri gönderme merkezi’ kurulacak.
- Azami gözaltı süresi iki yıla çıkarıldı,
Bu merkezler, insanların ülkelerine geri gönderilmeyi bekledikleri transit alan ya da herhangi bir süre sınırı veya geri dönüş garantisi olmaksızın uzun süre tutulabileceği yerler olarak kullanılabilecek. - Uygulamadan yalnızca refakatsiz küçükler muaf tutulacak; çocuklu aileler de bu merkezlere kapatılabilecek.
- Yasa göçmenlerin ikametgah ya da diğer mekanlarının aranmasına imkan tanıyor.
SINIRSIZ GÖZALTI KEYFİLİĞİ!
- Yasada uzun gözaltı süresi, ağır giriş yasakları ve göçmenlerin yerini tespit etme konusunda polise geniş yetkiler tanınıyor.
Buna göre gönderilmeyi bekleyen düzensiz göçmenler için azami yasal gözaltı süresi altı aydan iki yıla çıkarılacak. Bu süre altı ay daha uzatılabilecek, ve 2,5 yıl olacak.
Ama daha önemlisi yasada şöyle bir madde de var: “Kişi güvenlik riski oluşturuyorsa bu süre, sınırsız olabilecek.” - Yasa itiraz sürecinin şeklini ve muhtevasını da değiştiriyor. Mevcut kurallara göre yasal itirazlar sürerken sınırdışı kararları otomatik askıya alınıyordu.
Ancak yeni yasayla bu güvence kaldırılacak. Geri gönderme kararının askıya alınıp alınmayacağına her dosya için ayrı ayrı mahkemeler karar verecek.
TASARIYA KİMLER DESTEK VERDİ?
Avrupa Halk Partisi (EPP)
Avrupa Muhafazakârları ve Reformistleri (ECR)
Avrupa Yurtseverleri (PfE)
Egemen Uluslar Avrupası (ESN)
Liberal Renew Europe grubundan bazı vekiller
- Sosyalist ve diğer sol görüşlü vekiller, göçmenlerin temel haklarını zayıflatabileceği gerekçesiyle düzenlemeye büyük ölçüde karşı çıktılar.

Sosyal ağlarda paylaşın