Avrupa Avukat Örgütleri’nden Açıklama: Seda Şaraldı’ya Özgürlük!

Halkın Hukuk Bürosu avukatlarından Seda Şaraldı’nın gözaltına alınması üzerine, üç uluslararası avukat örgütü tarafından bir açıklama yapılarak, hükümet protesto edildi ve “Seda Şaraldı’ya özgürlük!” çağrısı yapıldı.
Açıklamayı yapan kurumlar şunlar:
Uluslararası Demokratik Avukatlar Birliği (IADL), Avrupa Demokratik Avukatlar (AED-EDL) ve Avrupa Demokrasi ve Dünya İnsan Hakları Hukukçular Birliği (ELDH).
31 Ekim tarihli bu açıklamayı önemi nedeniyle yayınlıyoruz. (Altbaşlıklar tarafımızdan konulmuştur. Avukatların açıklamasının çevirisinde gözaltı, tutuklama olarak geçmektedir.)

Free Seda Şaraldı
Türkiye’den bir avukat daha tutuklandı:
Biz, (bu metinde) imzası bulunan uluslararası hukukçular dernekleri, Türk hükümetinin avukatlara ve baro derneklerine yönelik sistematik saldırılarını, hükümet
politikalarına karşı olduğu iddiasıyla kınadık.
Halkın Hukuk Bürosu’ndan on avukat ve Çağdaş Hukukçular Derneği’nin diğer üyeleri üç yıldan fazla süredir tutuklu. Çağdaş Hukukçular Derneği’nden on sekiz avukat, haksız yargılanma sonrasında toplam 159 yıl 2 ay hapis cezasına çarptırıldı.

Baştan Sona Hukuk İhlali
Savunma hakkı ve adil yargılanma hakkı baştan sona ihlal edildi. Türk Yüksek Mahkemesi, suçlanan avukatların on beşi için yapılan hukuksuz mahkumiyet kararını kısa süre önce onayladı.
Hapishanede avukatlar Ebru Timtik ve Aytaç Ünsal, mahkumiyetlerinin hukuksuzluğunu protesto etmek için açlık grevi yaparak kendileri ve tutuklanan diğer kişiler için adil yargılanma talebinde bulundu.
Ebru Timtik açlık grevinin 238. gününde hayatını kaybetti.
Çağdaş Hukukçular Derneği üyesi olan ve Ebru Timtik’in stajyerliğinde Halkın Hukuk Bürosu’nda görev yapan bir avukat olan Seda Şaraldı, 28 Ekim’de ofisinde bir müvekkili ile birlikte gözaltına alındı.
Şaraldı, gece yarısı ailesinin evinde tutuklandı. Savunma avukatlarına göre polis evin kapısını kırdı ve tutuklanırken Şaraldı şiddete maruz kaldı.

Türkiye Hükümeti Havana İlkelerini İhlal Ediyor
Şaraldı, stajını bitirdikten sonra Halkın Hukuk Bürosu’nda avukat olarak çalışmaya başladı. Ebru Timtik ve Aytaç Ünsal’ın özgürlüğü için kampanya yapan avukatlardan biriydi. Şaraldı halkın hukuk bürosunda bulunduğu bir yıl boyunca tutuklu avukatlar da dahil olmak üzere yüzlerce savunmasız insanı temsil etti.
Türk hükümeti, kendi ulusal hukukuna uymuyor, ayrıca Avukatlık Temel İlkeleri’ni (Havana İlkeleri olarak bilinir) sistematik olarak ihlal ediyor.
Bu ilkelere göre, “Hükümetler avukatların tüm mesleki fonksiyonlarını yıldırma, engelleme, taciz veya uygunsuz müdahale olmadan gerçekleştirebilmelerini sağlayacaktır.”
Ayrıca, “Avukatların güvenliğinin işlevlerini boşaltması sonucu tehdit edildiği yerde, yetkililer tarafından yeterli şekilde korunacaklardır.”
Ama bu avukatların güvenliğini, görevlerini yerine getirdikleri için tehdit eden Türkiye hükümetidir.
Ve, ilkelerde şöyle denilir: ′′Avukatlar, işlevlerinin boşaltılması sonucu müvekkilleri veya müvekkilleri ile özdeşleşemezler.”

Hukukun Tacizi, İktidarın Politikası Haline Gelmiştir
Hükümetler avukatların mesleki faaliyetine yönelik engelleri kaldırmakla yükümlüdür ve avukatlara karşı her türlü taciz veya hukuksuz müdahaleyi engellemelidir. Ancak Türkiye’de hukuk mesleğinin tacizi iktidarın politikası haline gelmiştir.
Türkiye hükümetinin kanun çerçevesinde yükümlülüklerini yerine getirmesini tekrar talep ediyoruz. Ayrıca Seda Şaraldı ve tutuklanan diğer tüm avukatların derhal serbest bırakılmasını talep ediyoruz. Türkiye savunma hakkını sağlama konusunda ön saflarda yer alan avukatları ve baro örgütlerini taciz etmeye son vermelidir.
Uluslararası Demokratik Avukatlar Birliği (IADL)
Avrupa Demokratik Avukatları (EDL – AED)
Avrupa Demokrasi ve Dünya İnsan Hakları Avukatları Birliği (ELDH)

Sosyal ağlarda paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.