Atina’da Gençlik Yürüyor


Atina’da öğrenciler, hükümetin üniversitelerde özel polis birimi kurmasına karşı sokaklara çıktı. Sağcı hükümetin Üniversiteleri ve öğrencileri kontrolü altına almak için yeni bir yasa tasarısı düzenlemesine karşı binlerce öğrenci büyük bir yürüyüşle tepkisini ortaya koydu.


Yunanistan’da sağcı Yeni Demokrasi (ND) hükümeti, kısa süre önce emekçi ailelerin çocuklarının üniversiteye girişini zorlaştıran ve kampüslerde özel polis gücü oluşturulmasını sağlayan bir üniversite yasası taslağı hazırladı. Baskıcı her yasanın çıkarılmasında olduğu gibi bunu da “reform” diye pazarlıyorlar.

Hükümetin yasa tasarısına karşı başkent Atina‘ da binlerce öğrenci büyük bir yürüyüş gerçekleştirdi. Kol kola yürüyüş gerçekleştiren öğrenciler eylem boyunca, ”Herkese Ücretsiz Ulaşımla Kaliteli Ücretsiz Eğitim!, Sınıf ve Sınav Engelleri Kalksın!, Toplumun Gerçek İhtiyaçlarına Dönülmeli!, Üniversitelerde Polislere Hayır!, Özel Okullara Hayır!, Polis Zorbalığına Hayır!,” sloganları attılar.


Yasa tasarısına karşı Yunanistan’ ın çoğu şehrinde günlerdir eylemler sürüyordu. Yunanistan’daki eylemlerde öğrenciler, şuan hala direnişte olan, birçok öğrencinin işkence gördüğü, gözaltına alındığı ve tutuklandığı Boğaziçi Üniversitesi’ne de desteklerini gönderdiler.

Dünyanın her yerinde faşist devletlerin hedefleri aynı: Gençleri sindirmek ve ezmek. Gençler faşist iktidarlar için çok büyük bir tehdit unsuru çünkü . Kendine “Ben haklının ve adaletlinin yanındayım” diyen her öğrenci 1960’larda olduğu gibi her daim Mahir’in, Ulaş’ın ve Deniz’ in yolundan gidecektir. Akademik demokratik mücadelede Anadolu gençliğinin önderleri olan Hamiyetler’in, Seherler’in, Zehralar’ın yolundan gidecektir. Bu da faşist iktidarların her zaman en büyük korkulu rüyası olacaktır.

Sosyal ağlarda paylaşın