20 Bin Sözleşmeli Öğretmen Atandı.
500 bin öğretmen yine atanmadı.
Öğretmen atamaları için 9 Ağustosta kura çekilerek, 20 bin öğretmenin sözleşmeli olarak ataması yapıldı.
Yüzbinlerce öğretmen ise yine atanamadı.
Kuralı çekilişli atama törenine bizzat Milli Eğitim Bakanı da katıldı.
Atananı Da, Atanmayanı Da Ağlatan Bir Politika!
Burjuva basında, kuralı, çekilişli atamaların haberi şu klasik klişe ile verildi: “Ataması çıkanlar sevinçten, atanmayanlar üzüntüden ağladı.”
Şu işe bakın.
Atananı da, atanmayanı da ağlatan bir sistem.
Atananı da, atanmayanı da ezen aşağılayan bir mantıksızlık.
Ataması yapılmayan yüzbinlerce öğretmen, çarpık kapitalizmin plansız, hesapsız politikalarının sonucudur. Sorunun garipliğine ve vehametine bakın: Bu ülkede “Ataması yapılmayanlar hareketi” diye bir hareket oluştu.
Mesleğini yapabilmesi gereken bir ogretmen, atanmyor ve “şansım yokmuş” deyip buna boyun eğmesi isteniyor.
İhtiyaca, Niteliğe Göre Değil, Kuraya Göre!
Eğitim sisteminin ihtiyaçlarına, halkın ihtiyaçlarına, sözkonusu öğretmenlerin birikimlerine ve koşullara göre oluşturulması gereken atama sistemi, ülkemizde KURALI, ÇEKİLİŞLİ bir sisteme dönüşmüştür. Atamalar, kelimenin gerçek anlamıyla “ŞANS OYUNLARINA” dönüştürüldü.
Milli Piyango çekilişinden tek farkı, çekilişi dönen kürelerin içinde zıplayan toplarla değil, bilgisayar üzerinden yapıyorlar. Ama özü aynı. Çünkü bilgisayarda da bir “şans oyunu” programı kullanılıyor, kura çekilişinde eğitimle ilgili başka herhangi bir kriter yok.
Birincisi; okutup, eğitip sonra da yüzbinlerce öğretmeni, iş dilenir hale getirmek yanlıştır, kimsenin hakkı değildir. Bozuk eğitim sisteminin sonucudur.
İkincisi; Şu bölgemizin, şu okullarımızın şu kadar, şu nitelikte öğretmenlere ihtiyacı var, bu öğretmenizin yaşı, özellikleri şunlar.. gibi, ihtiyaca ve sosyolojik, bilimsel ölçülere göre yapılması gereken atamalar, kumara dönüştürülmüştür. Bir öğretmen düşünün, o kadar yıl emek harcamış, ve kurada şansı gitmediği için, öğretmenlik hakkı elinden alınıyor, işsizliğe terkediliyor. Bu eğitim sisteminde, akılcı, bilimse, halktan yana bir sistem var mı?