İngiltere’de mahkeme WikiLeaks’in kurucusu Julian Assange’ın ABD’ye iade edilmemesi gerektiğine hükmetti.
Assange ABD’ye iade edilirse casusluk yasasını ihlal etme ve hükümet bilgisayarlarına siber saldırı düzenlemek “suçlarından” yargılanacaktı.
Emperyalizmin basın özgürlüğünün nasıl bir yalan olduğunu görmek için Assenge davasına bakmak yeterlidir. Wikileaks belgeleri olarak da bilinen ABD emperyalizminin ve ilişkide olduğu tüm ülke yöneticilerinin bir birleri ile olan ilişkilerini, ABD emperyalizminin suçlarını açığa çıkarttığı için yıllardır hapishanelerde tutuluyor.
175 YILA KADAR HAPİS
ABD, Londra’nın dışındaki Belmarsh Hapishanesinde tutulan 49 yaşındaki Assange’ı bilgisayar korsanlığı ve casusluğun da aralarında olduğu 18 suçtan yargılamak için İngiltere’den iadesini istiyordu.
İade edilmesi durumunda 175 yıla kadar hapis cezası alabileceği belirtilen Assange’ın destekçileri ve avukatları, Assange’ın yaptıklarının gazetecilik faaliyeti olduğunu, suçlamalarda siyasi amaç güdüldüğünü, akıl sağlığının risk altında olduğunu ve ABD hapishanelerindeki koşulların İngiltere’nin insan hakları yasalarını ihlal ettiğini belirtiyordu.
Gerçeği açığa çıkartmak, halka gerçekleri göstermek gibi sıradan bir gazetecilik faaliyetine dahi tahammül edemeyen emperyalizm Assange’a 175 yıl hapis cezası vermek istiyor.
ABD’nin Irak ve Afganistan’da işlediği suçları da delillendiren çok sayıda gizli belgeyi yayımlayan, Assange’ın davasında karar açıklandı.
Hakim Vanessa Baraitser, intihar riskinin yüksek olduğunu ve ABD hapishanesinde özel idari önlemlere tabi tutulacağını, özellikle de istihbarat topluluğunun kendisine düşman olması nedeniyle, “gerçek bir risk altında” olduğunu belirtti.
ABD tarafının tarif ettiği prosedürlerin Assange’ın süper güvenlikli bir Amerikan hapishanesinde intihar etmenin bir yolunu bulmasını engellemeyeceğini vurgulayan Baraitser, Assange’ın akıl sağlığı nedeniyle iadesinin yanlış olacağını vurgulayarak, ABD’nin talebini reddettiğini duyurdu.
Kararın duyulmasının ardından mahkeme önündeki Assange’ın destekçileri sevinç gösterisinde bulundu.
ABD’nin kararı temyize götürmesi beklenirken, avukatlarının ise Assange’ın kefaletle serbest bırakılması için başvuru yapacağı açıklandı.
Assange’un ABD’ye iade edilmemesi ve serbest bırakılması için tüm dünyada eylemler yapılıyordu.