Arjantin: Faşist Başkana Karşı İlk Kitlesel Protesto

Arjantin’in yeni işbaşına gelen faşist Devlet Başkanı Milei’ye karşı ilk kitlesel protesto eylemi 21 Aralık’ta Buenos Aires’te gerçekleştirildi.
Binlerce kişi Milei hükümetinin “tasarruf ve Arjantin pesosunu devalüe etme” karını protesto etti.
Buenos Aires’de, adı direnişlerle tanınan Mayıs Meydanı’nda (Plaza de Mayo’da) gerçekleştirilen eylemde “genel grev” çağrısında bulunuldu. Yürüyüş ve miting, daha sonra meclis binası önüne kadar devam ettirildi. Meclis binası önünde yeni politika ve kararlar bir kez daha protesto edildi.

FAŞİST HÜKÜMET “KEMER SIKMA”YA BAŞLIYOR


Arjantin’de faşist Milei hükümetinin, pesoyu dolar karşısında yüzde 54 oranında devalüe edeceği, enerji ve ulaşımdaki sübvansiyonları azaltacağı açıklanmıştı.
Arjantin faşist hükümetinin Ekonomi Bakanı Luis Caputo, yaptığı açıklamada, ciddi mali krizle boğuştuklarını ve bunun aşılması için bir takım önlemleri devreye aldıklarını belirtmişti.
Arjantin Devlet Başkanı Milei ise daha seçim döneminde “Kemer sıkma önlemleri kaçınılmaz çünkü para yok” diyordu.
“Kemer sıkma” politikasının fiilen başlayacağının açıklanmasıyla eylemler de başladı.
Eylemlerin başlaması karşısında Arjantin Güvenlik Bakanı Patricia Bullrich, basına yaptığı açıklamada “kamu düzeninin korunması” amacıyla sokakları kapatanlara “ceza verilmesine ilişkin protokolü” duyurdu. Her faşist, gerici hükümet gibi, Milei hükümeti de, emekçilerin haklı eylemlerine karşı baskı politikasını devreye sokmaya hazırlanıyor.

Sosyal ağlarda paylaşın