Anti- Emperyalist Cephe: Donbass Günlüğü Ve Gerçekler- 2

Anti-emperyalist cephe Sosyalizmin anavatanı, Sovyetler Birliği’nin yaşadığı topraklara bir gezi düzenledi. Bu gezinin asıl amacı Donbass halkları ile dayanışma. Donbass direnişini sahiplenme, büyütme ve tüm dünya haklarına gerçekleri ulaştırma. Gerçek, Donbass halkının emperyalizme ve faşizme karşı savaşı.
İki bölüm ile anlatılan Donbass izlenimlerinin ikinci bölümünü yayınlıyoruz:

Bugün Luganks Halk Cumhuriyetine veda ediyoruz. Tabii ki ayrılmadan önce elveda dememiz gereken kahramanlar var. İlk önce Sovyet Halkları Parlamentolarından Lugansk Halk Cumhuriyeti Parlamentosuna davetliyiz. Burada LPR İnsan Hakları Komiserliğinin temsilcisi Victoria Alexandrovna ile basın toplantısı düzenledik. Alexandrovna şimdiye kadar işlenen savaş suçlarını belgeleyip BM’nin ilgili kurumlarına bildirdiklerini ama hiçbir başvurularına herhangi bir cevap alamadıklarını söyledi. Ukrayna ve Nazi taburlarının askerlerinin sivillere yönelik işledikleri suçlara batının tamamen kayıtsız kaldığını anlattı. Halka karşı işlenen herhangi bir suçun emperyalizm güdümlü ve NATO yanlısı medya tarafından kesinlikle anlatılmadığı ve DPR ile LPR yerel hükümetlerinin gerçekleri dünyaya aktarmakta zorlandıklarını anlattı. Rusya siteleri ve haber ajansları diğer ülkelerde engellendiği için halk gerçekleri göremiyor. Ve sorgulamıyor olup bitenleri çünkü madalyonun gerçek güzü karanlıkta bırakılıyor bilinçli olarak.
Karavan katılımcılarının ve bizim bu yüzden burada olduğunu ve gerçekleri görüp kendi ülkelerindeki halklara anlatmasının önemi bir kez daha dile getirdik. Bizlerde burada olmamızın sebeplerinden birisinin bu olduğunu anlattık.
Bize mesajı var Alexandrovna’nın: ‘Hiç kimsenin Donbass’ta olup bitenler hakkında gerçeği söylemekten korkmamasını gerçekten isterim. Çünkü şimdi burada olup bitenler hakkında sessiz kalırsak, yarın bu savaş Avrupa’daki her eve, her aileye gelecek. Neo-Nazizm’in gerçekten sivilleri öldürdüğü gerçeği hakkında konuşmaya başlarsak, sanırım bir kez daha topraklarımıza gelen ve 40’lı yıllarda olduğu gibi kendi rejimini kurmaya çalışan bu makineyi durdurabiliriz. Bu yüzden lütfen gerçeği söylemekten korkmayın. Bunu şimdi burada durduralım ki başka ülkelere yayılmasın.’.
Parlamentodan çıktığımızda dışarıda bizi bekleyen Lugansk’ın en genç yazarlarından 14 yaşındaki Phaina ile tanıştık ve tüm dünya halklarına bir mesajı var, iletmemizi istedi: “Savaşlar dursun ve herkes barış içerisinde yaşasın.”
Lugansk Ukrayna hükümeti tarafından yıllarca geri bırakılmış bir şehir. Şehirde ve ülke genelinde halkın ve bölgenin asıl gelir kaynağı madencilik. Kömür madeni, on yıllar boyunca merkezi Ukrayna devleti tarafından kar amaçlı alınmış bölgeden alınmış ama geri hiçbir zaman ülkenin diğer bölgelerine kıyasla halka hizmet götürülmemiş. Yerli halk bunun sebebinin o bölgede yaşayanların birçoğunun Rus olmasından kaynaklandığını belirtiyor. Bundan dolayı halk Rusyanın bir parçası olmaktan son derece memnun. Yeni hastane ve okullar yapılmış bölgeye. Eski Sovyet binalarının üzerinde Ukrayna alfabesi ile yazılmış yazılar olduğu gibi duruyor. Değiştirilmemiş bunlar yada imha edilmemiş. Tam aksine Ukrayna’da ve bazı diğer ülkelerde Ruşca olan herşey imha edildi yada değitirildi. Sanat eserlerine bile düşman faşizm.
Lugansk’a elveda derken yolumuz üzerindeki Lugansk ve Donetsk halk kahramanları Phizzak Taburu direnişçilerinin Alchevsk kentindeki mezarını ziyaret ettik. Büyük komutan Alexey Mozgovoy ve cephede beraber savaşan eşi Anna Samelyuk’da burada yatıyor. Aynı isim altında bir tugay hala bir ama Alexey öncülüğündeki Phizzak halk için tek ve bundan sonra gerçek anlamda başka bir Phizzal olmayacağını söylüyorlar. Tüm militanları savaşarak şehit olmasına rağmen Nazilere karşı verdikleri savaşta bir çok başarıları olmuş. Phizzak‘ın sayesinde katiller ordusunun birçoğu mensubu öldürülmüş. Çok sofistike eylemler ve saldırılar yapan grubun isminin anlamı ‘Hayalet’. Gerçek kahramanlar hiçbir zaman ölmüyor. Evet hala bir hayalet dolaşıyor dünyanın üzerinde.


Luganks Halk Cumhuriyetindeki programımızı bitirip Donetsk’e geçiyoruz. Bölgede hala saldırılar ara ara devam ettiği için orada yapmamız gerekenler ve karşılabileceklerimiz konusunda yetkililer bizi uyarıyor.
Yol boyunca tahrip edilen birçok yapı ile karşılaşıyoruz. Sıklıkla askeri araçların hareketliliği gözümüzden kaçmıyor. Konvoy halinde ya da tek tek araçlar yolda. Bir çoğu DPR tarafından geliş güzergahında.
Uzun bir yolculuktan sonra Donetsk’e.
varıyoruz. Birçok bina zarar görmüş ama halk hala normal yaşamına devam ediyor. Donetsk cepheye daha yakın olmasına rağmen ve sürekli cephe tarafından gelen patlama seslerine rağmen Luganska göre daha canlı ve daha modern. Lugansk tamamen bir terkedilmiş bölgeyi andırıyordu. Topçu atışları ile karşılanıyoruz adeta. Her üç beş dakikada bir ateş ediliyor bizim olduğumuz taraftan Ukrayna tarafına. İlk ziyaret edeceğimiz yere doğru yürürken şehrin merkezinde yıllar önce bombalanan Victoria otelindeki tahribatı görüyoruz. En büyük binalardan birisi ama hala yıkılmamış. Hava savunma sisteminin devreye girdiğini duyabiliyoruz olduğumuz yerden.
Her şehirde olduğu gibi burada da bulunan eski Sovyetler Birliği anıtının bulunduğu alana yapılan Donbass halkının kahramanlarının anıtı var. Eski devlet başkanı Alexandr Zaharchenka ile diğer komutanlar için yapılan anıt büstleri ziyaret ediyoruz ilk önce. Zaharchenka tam anlamı ile bir kahraman halk için. Savaş öncesi iş adamı olan başkan, savaş başladığında tüm mal varlığını halkını ve vatanını nazilere karşı savunmak için mücadeleye aktarmış. Halkının direnişini örgütlemiş ve komutanlığını yapmış cephe saflarında. Sürekli gittiği bir kafede çatı katına yerleştirilen bomba düzeneğinin patlatılması sonucu korumaları ile birlikte orada öldürülmüş. Ama halkın kalbinde çok büyük yeri var.


Kalacağımız otele yerleşiyoruz ve ilk ziyaretçimizi bekliyoruz. Tam karşımızdaki eski başkanlık binasının hedef alınarak tahrip edildiği sırada etrafa yayınlan şarapnel parçalarından dolayı otelimiz de hasar görmüş. Camları hala kırık. Uzaktan gelen topçu atışı seslerini hala ara ara duyuyoruz.
Getirdiğimiz sağlık malzemelerinin cephe hattına ulaştırılması için yetkililer geliyor, getirdiklerimizi anlatıyoruz. Birçoğu malzeme İtalya’dan getirildi. AIF ve Grup Yorum olarak da bizlerde elimizden geldiğince bazı tıbbı malzemeyi beraberimizde Donbass halkına getirdik. Teslim ettikten sonra arabalarına yerleştirip aramızdaki sağlıkçı arkadaş ve bir temsilci ile gönderiyoruz. Arkadaşlarımızı bekliyoruz heyecan ile neler gördüklerini öğrenmek istiyoruz.
Askeri hastane ve tedavi alanlarında her şeyin çok düzenli olduğunu öğreniyoruz. Son bir yıl içerisinde cepheden yaralı olarak getirilenler yapılan ilk müdahalenin profesyonelliğinden dolayı kurtulmuş. Ve beş yüz yaralıdan hiçbirisi hayatını kaybetmemiş. Rus gönüllüleri ve sağlıkçıları bunun baş mimarı.
Türkiyeli gazeteci politik bilimci, gazeteci ve muhabir Okay Deprem ile tanışıyoruz. Yaklaşık on yıldır Donbass halkının içerisinde ve bölgedeki tek Türkiyeli gazeteci. Kendisinden buradaki yaptığı çalışmalar hakkında bilgiler alıp ertesi gün röportaj yapmak için randevulaşıyoruz.


Suyumuz akmıyor. Uzun zamandır su sıkıntısı çekiyor halk ama 2022 Şubat ayından bu yana Ukrayna’nın su şebekesine hedef alarak yaptığı saldırılar sonucu günde sabah yarım saat ya da bir saat ve akşam bir saatliğine su veriliyor. Sıcak su hiç yok. Yine aynı şekilde sıcak su sistemi de hedef alınmış. Sovyetlerin yaptığı ve herkese sıcak su hakkı büyük bir kazanım. Sorun etmiyoruz tabii ki. Gece boyu topçu atışı ve füze savunma sistemi sesleri arasında uyumaya çalıştık. Sesleri dinlerken, aynı sesleri aylarca duyan halkın çektiği çileleri düşününce aslında olayların boyutunun sözde Avrupa demokrasisinin gözleri önünde olması olayın vahametini daha fazla arttırıyor. Her iki taraftan da milyonlarca halkın evlerini ve yaşadıkları toprakları bırakıp gitmesi gözlerimizin önünde oluyor. Kim bunun sorumlusu, hangi el; savaş çığırtkanı NATO ve ABD ile vatanına ihanet eden işbirlikçi Ukrayna devleti. Bunun cevabı bu kadar net buradaki halk için. Kendi hegamonyasını korumak için seksenden fazla savaş başlatmış ve milyonlarca insanın katili ABD ve işbirlikçileri.

Sosyal ağlarda paylaşın