Amerika’da Günde 200 Kişinin Canını Alan İlaçlar

Amerika’da her türlü uyuşturucudan daha fazla ölümlere yol açan şey! kaçak yolla alacağınız eroin değil, doktorunuza giderek basit bir « bel ağrısı » şikayeti ile elde edebileceğiniz ağrı kesiciler, opioidler.

Trump Meksika sınırına duvar örerek Amerikan halkını «uyuşturucu satıcısı yabancılardan » korumak istediği yalanını sürdürürken, Amerikalı ilaç şirketleri devletin de yardımıyla halkı zehirleyerek karlarına kar katmaya devam ediyorlar.

Opioid, bedende morfin gibi uyuşturucu etkisi gösteren kimyasal maddelere verilen tıbbi bir terim. Kas ve sinir sistemini felç ediyor, bağımlılık yapıyor, aşırı dozda kullanımlarla ölüme yol açabiliyor.

Opioid vakalarında ölenler, silah saldırısı ve trafik kazalarında ölenlerin toplamından daha fazla.

Amerika’da opioide bağlı günde ortalama 200 kişi ölüyor ve bu sayının önümüzdeki 10 yıl içinde 500 bin kişiyi bulabileceği öngörülüyor. Sağlık kurumlarından açıklanan istatistiklere göre, 2010-2015 yılları arasında aşırı doz sonucu ölümler yüzde 71 arttı. Her 20 dakikada bir,
anne karnında maruz kaldığı ilaçlardan dolayı bir bebek bağımlı olarak dünyaya geliyor,

Bu ilaçlardan en öldürücüsü, Fentanyl, eroinden 100 kat daha güçlü, ilk olarak bazı kanser hastaları için kullanılan bu ilaç artık her eczanede serbest satışta. Evinde, işyerinde, arabasında aniden ölen insanlar…

Ancak tüm bunların elbette bir açıklaması var. Bunu anlamak için Amerika’da sistemin nasıl işlediğini, kapitalizmin belki de en saldırgan kollarından biri olan ilaç sektörünün nasıl çalıştığına bakmek gerek. Amerika’da seçim süreçleri özünde, oligarşinin pay kapma yarışı; Senato ve Kongre’deki politikacılar için seçim kampanyalarında en çok ödeneği, ilaç şirketlerinin ayırması bir detay değil.

Trump’ın atadığı ulusal ilaç komisyonu başkanı Marino, nüfusları 25 bini geçemeyen bölgelere, 10 milyondan fazla ilaç gönderme kararı alıyor örneğin.

Sosyal ağlarda paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.