ALMANYA’da GİZLİ NAZİ TOPLANTISI AÇIĞA ÇIKTI (1)

Almanya’da aralarında Türkiye’den Almanya’ya sığınan gazeteci Can Dündar’ın da bulunduğu bir Yayıncılık Kolektifi bir gazetecilik olayına imza attı.
Alman devlet politikasının açığa çıkmasına yol açan bu gazetecilik başarısı ülkede milyonlarca insanın katıldığı ırkçılık karşıtı gösterilere yol açtı.
Bir eski otelde yapılan toplantıya işadamları, AFD’li politikacılar, Neo Nazi şahsiyetler katıldı.
Toplantı kolektifin teknik takibi sonrası açığa çıktı ve toplantıda yapılan konuşmalardan, katılımcıların resimlerine kadar tüm detaylar belgelendi.

Kimsenin bu toplantıyı bilmemesi gerekiyordu:
Üst düzey AfD politikacıları, neo-Naziler ve finansal açıdan güçlü girişimciler Kasım ayında Potsdam yakınlarındaki bir otelde buluştu.
Milyonlarca insanı Almanya’dan sürmekten başka bir şey planlamadılar.

İki düzine insan yavaş yavaş Potsdam yakınlarındaki bir kır otelinin aydınlık yemek odasına giriyor. Bazıları AfD üyesi ve Kimlikçi Hareketin önde gelen isimlerinden biri de orada. Bazıları dernek üyeleri, orta sınıf ve orta sınıf insanlar, avukatlar, politikacılar, girişimciler, doktorlardır. Değerler Birliği üyesi iki CDU üyesi de orada.

Otelin ortak işletmecisinin ayrıntılı bir portresi yakın zamanda Die Zeit’ta yayınlandı.onun sağcı çevrelere yakınlığını anlatan bir yayın yayınladı.

Randevuya iki adam davet edildi. Bunlardan biri 60’lı yaşlarının sonlarında ve neredeyse tüm hayatı boyunca aşırı sağcı çevrelerde yer almış : Gernot Mörig, Düsseldorf’lu eski bir diş hekimi. Diğerinin adı catering sektöründe tanınmış bir yatırımcı olan Hans-Christian Limmer’dir. Limmer, geri indirim zinciri Backwerk’i büyüttü ve bugün hamburger zinciri “Hans im Glück” ve gıda tedarikçisi “Pottsalat”ın ortağıdır. Mörig’in aksine Limmer ortalıkta yok; arka planda zengin adam olarak kalıyor. Bu metin yayınlanmadan önce CORRECTIV kendisine bu konuyu sorduğunda şu cevabı vermişti: Toplantının içeriğinden uzaklaştı ve planlamada “hiçbir rol oynamadı”.

Giriş – Kamera arkası

25 Kasım sabahı, saat dokuzdan hemen önce, bulutlu bir cumartesi. Bahçedeki park halindeki araçların üzerinde kar birikiyor. O gün Adlon’un kır evinde yaşananlar bir oda oyunu gibi görünüyor ama gerçektir. Bu, aşırı sağcı fikir sağlayıcılar, AfD temsilcileri ve sağcı sahnenin finansal açıdan güçlü destekçileri birleştiğinde neler olabileceğini gösteriyor. En önemli hedefleri: Alman pasaportu olsun veya olmasın, insanların ırkçı kriterlere göre Almanya’dan sınır dışı edilebilmesi.

Toplantı gizli kalmalı. Organizatörler ve konuklar arasındaki iletişim yalnızca mektup yoluyla gerçekleşmelidir. Ancak kopyaları DOĞRU OLARAK sızdırıldı. Ve fotoğraf çektirdik. Evin önünde ve arkasında. Ayrıca evde gizlice çekim yapabildik. Bir muhabir, elinde kamerayla gizli görevdeydi ve otele farklı bir isimle giriş yaptı. Toplantıyı yakından takip etti ve toplantıya kimlerin gelip katıldığını gözlemleyebildi. Ayrıca Greenpeace toplantıyı araştırdı ve CORRECTIV’e fotoğraflar ve belgelerin kopyalarını sağladı. Muhabirlerimiz birkaç AfD üyesiyle konuştu; Kaynaklar katılımcıların CORRECTIV’e yönelik ifadelerini doğruladı.

Böylece toplantıyı tam olarak yeniden kurgulayabildik…

Bu, bazılarının çok parası olan sağcı ideologların buluşmasından çok daha fazlası. Katılımcılar arasında AfD içinde nüfuz sahibi kişiler de var. İçlerinden biri bu hikayede önemli bir rol oynayacak. O gün AfD’nin federal parti yürütme komitesi adına konuşacağıyla övünüyor. Kendisi Alice Weidel’in kişisel danışmanıdır .
Thüringen, Saksonya ve Brandenburg’daki eyalet seçimlerinden yaklaşık on ay önce yapılan bu toplantı, ırkçı tutumların partinin federal düzeyine kadar uzandığını gösteriyor. Ve bu sadece tutumla sınırlı kalmamalı; Her ne kadar AfD aşırı sağcı bir parti olmadığını iddia etse de bazı politikacılar da buna göre hareket etmek istiyor .

AfD için bu, olası bir yasaklama prosedürüne ilişkin tartışmaya gönderme yapıyoryasal olarak zor. Bu aynı zamanda AfD’nin Almanya’da iktidara gelmesi durumunda neler olabileceğinin de bir ön gösterimi.

Bu hafta sonu orada tasarlanan şey insan varlığına yönelik bir saldırıdır. Ve bu, Federal Cumhuriyetin anayasasına yönelik bir saldırıdan başka bir şey değildir.

İnsanlar

AfD
Roland Hartwig, parti lideri Alice Weidel’in sağ kolu
Gerrit Huy, Bundestag üyesi
Ulrich Siegmund, Saksonya-Anhalt parlamento grubu lideri
Tim Krause, Potsdam bölgesi başkan yardımcısı

MÖRIG KLANI
Gernot Mörig, Düsseldorflu emekli diş hekimi
Arne Friedrich Mörig, Gernot Mörig’in oğlu
Astrid Mörig, Gernot Mörig’in karısı

NEON-NAZİLER
Martin Sellner, Avusturyalı aşırı sağcı aktivist
Mario Müller, hüküm giymiş şiddet suçlusu
Genç bir “kimlikçi”

EV SAHİBİ
Wilhelm Wilderink
Mathilda Martina Huss

ÇEVRESEL KURULUŞLAR
Simone Baum, NRW Değerler Birliği, Yönetim Kurulu
Michaela Schneider, NRW Değerler Birliği, Yönetim Kurulu Vekili
Silke Schröder, Alman Dil Derneği, Yönetim Kurulu
Ulrich Vosgerau, Desiderius Erasmus Vakfı eski yönetim kurulu üyesi

DİĞER
Alexander von Bismarck
Henning Pless, aşırı sağcı alternatif uygulayıcı ve ezoterik
Bir BT girişimcisi ve kanlı topraklı bir Nazi
Avusturya’dan bir beyin cerrahı
Otelin iki çalışanı…

  1. Perde. 1. Sahne: Göl kenarında bir kır oteli

Villa, Potsdam’a çok da uzak olmayan, kiremit çatılı ve su manzaralı, 1920’lerden kalma bir bina olan Lehnitzsee’de yer almaktadır. İlk konuklar bir önceki akşam gelir. Stade’den beyaz bir SUV avluya giriyor, Frei.Wild grubu pencereden fırlıyor: “Biz, biz, biz, biz Almanya’yı yaratıyoruz.”

Ertesi Cumartesi sabahı pek çok misafir parke zemin üzerinden, her birinde katlanmış peçete bulunan yaklaşık 30 tabaktan oluşan beyaz kaplı bir masaya doğru ilerleyerek geliyor.

Birçoğu, temelde önemli olan her şeyi içeren kişisel davetiyeler aldı: “özel bir ağ” ve katılım için önerilen 5.000 avroluk “minimum bağış”tan bahsediliyor. Grubun kendisine verdiği isimle “Düsseldorf Forumu”ndan gelen mektuplarda, para toplamak “grubumuzun temel görevidir” yazıyordu. Görünüşe göre kendisi şu hedefe ulaşıyor: Aşırı sağcı ittifakları gizlice desteklemek isteyen zengin insanlardan ve girişimcilerden bağış toplamak. Davetiyede, “Aktif olarak bir şeyler yapan vatanseverlere ve bu faaliyetleri finansal olarak destekleyen kişiliklere ihtiyacımız var” deniyor. Villadaki toplantıda organizatörler “tarafsız hesap” açıklayacak ve meblağın nakit olarak da ödenebileceği belirtildi…

Peki neye bağış yapmalısınız?

Bunun ilk göstergesi, organizatörler diş hekimi Mörig ve Backwerk’in eski ortağı Limmer tarafından imzalanan davetiyedir. CORRECTIV’e sunulan başka bir davet mektubunda Mörig şunu yazdı: “Bir ana plan anlamında genel bir konsept” var. Kendisini, gururla ilan ettiği bir konuşmacı tarafından tanıtılacak: Aşırı sağcı Kimlikçi hareketin uzun süredir yüzü olan “ Martin Sellner’dan başkası konuşmayacak”. Hafta sonuna katılan herkes bunun neyle ilgili olacağını biliyordu.

Sürecek

Sosyal ağlarda paylaşın